International Cook Book Uniwersytetu Łódzkiego dostępny w Internecie

16 studentów z 15 krajów zaangażowało się w powstanie wiosennego kucharskiego e-booka, który powstał w dwóch wersjach językowych - polskiej i angielskiej. Elektroniczną książkę można pobrać za pomocą aplikacji Pay with a Tweet. Inicjatywa to część długofalowego projektu #UniversityDiversity, realizowanego na łódzkiej uczelni.

Na korytarzach Uniwersytetu Łódzkiego możemy usłyszeć wiele języków. Nasi studenci pochodzą aż z 95 – niekiedy bardzo odległych – krajów i wychowywali się w duchu różnych tradycji. Uczestnicząc w życiu uczelni, przekazują nam wiele fascynujących informacji na temat swoich kultur. Każdego dnia poszerzają nasze horyzonty.
Staramy się aktywnie angażować studentów i słuchaczy z zagranicy do różnych inicjatyw w ramach naszego projektu #UniveristyDiversity. Kolejną aktywnością, do której zaprosiliśmy studentów, był wiosenny International Cook Book Uniwersytetu Łódzkiego.
Zainspirowani budzącą się do życia naturą i nadchodzącą Wielkanocą, chcieliśmy dowiedzieć się, w jaki sposób w innych krajach obchodzi się nadejście tej pory roku. Czy w okresie tym obchodzone są jakieś święta? Czy, podobnie jak w Polsce, przygotowuje się wtedy jakieś tradycyjne potrawy?
20170327-_20A8283.JPG
Na wszystkie te pytania odpowiedzieli nasi studenci, podając również przepisy dań gotowanych na wiosnę w: Armenii, Boliwii, Chinach, Francji, Gruzji, Galicji, Hiszpanii, Hondurasie, Indiach, Indonezji, Paragwaju, Rumunii, Serbii, Turcji, Ukrainie oraz Polsce.
Finał inicjatywy stanowiła wspólna sesja gotowania zrealizowana dzięki uprzejmości BOOK&COOK Studio Kulinarne. Uczestnicy przyrządzili razem tradycyjny polski żurek oraz hiszpański deser – torrijas – serwowany podczas Semana Santa.
E–book można ściągnąć przy użyciu aplikacji Pay with a Tweet – oznacza to, że jest darmowy i można go pobrać po udostępnieniu informacji na jego temat na Facebooku, Twitterze bądź LinkedInie. Aby pobrać plik należy wejść na adres: http://www.paywithapost.de/pay?id=31e2c7dd-111f-4ac1-b1ed-b367db9d610b,  wybrać portal społecznościowy, za pomocą którego chce się ściągnąć e-booka, zaakceptować udostępnienie.
Mamy nadzieję, że zawarte w International Cook Book UŁ przepisy skłonią Czytelników do wyruszenia we własne kulinarne podróże. Życzymy miłej lektury i… smacznego!

Ruszyła pierwsza chińska Szkoła Letnia UŁ

Około 180 studentów z chińskich uczelni bierze udział w organizowanej po raz pierwszy przez Uniwersytet Łódzki Szkole Letniej dla Chin. Hasło letniego kursu przygotowanego przez Ośrodek Spraw Azjatyckich UŁ to Understanding Poland: Economy, Society and Science. Zajęcia dla chińskich studentów potrwają do 28 lipca. W inauguracji Szkoły Letniej dla Chin wzięli udział przedstawiciele władz Uniwersytetu Łódzkiego i Województwa Łódzkiego.
Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.
Jedyna uczelnia w Polsce Centralnej z dwoma grantami w konkursie NCN BEETHOVEN 2

Aż dwa projekty z Uniwersytetu Łódzkiego zostały zakwalifikowane do finansowania w ramach drugiego konkursu organizowanego przez Narodowe Centrum Nauki we współpracy z Niemiecką Wspólnotą Badawczą (Deutsche Forschungsgemeinschaft - DFG).
Humanista w biznesie - wykład Jerzego Czubaka

Uniwersytet Łódzki zainaugurował rok akademicki 2017/2018. Towarzyszący wydarzeniu wykład ekspercki - „Humanista w biznesie, czyli jak humaniści zmieniają świat” -  wygłosił Jerzy Czubak, Business Group President, Amcor Tobacco Packaging.

Wielkanocne tradycje - co się za nimi kryje?

Dlaczego święci się pokarmy? Co tak naprawdę oznacza śmigus-dyngus? O tych i innych zwyczajach pisze dr Damian Kasprzyk z Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej.