Uniwersytet stawia na VIP-ów

Uniwersytet Łódzki zrzesza i promuje absolwentów, którzy osiągnęli zawodowy sukces. Dzięki programowi Absolwent VIP najlepsi wychowankowie UŁ uczą studentów, jak zdobyć pozycję w biznesie.

Uniwersytet Łódzki wykształcił setki tysięcy absolwentów. Wielu wysoko wspięło się po szczeblach kariery. Z myślą o nich uczelnia stworzyła autorski program, który zrzesza dziesiątki wybitnych postaci ze świata nauki, kultury, biznesu i polityki. Wszystkich łączy dyplom Uniwersytety Łódzkiego.
Program Absolwent VIP to innowacyjna inicjatywa, dzięki której najlepsi wychowankowie UŁ są nagradzani i mogą dzielić się swoim doświadczeniem. W czasie cyklicznych spotkań rektor wręcza wybitnym absolwentom tytuł „Absolwent VIP Uniwersytetu Łódzkiego” oraz ceramiczne jabłko. Z jednej strony symbolizuje owoc, który uczelnia wydała na świat, z drugiej owoc pracy i wysiłku, czyli sukces. Program to nie tylko tytuły i statuetki - jego najważniejszym celem jest propagowanie rozwoju, przekazywanie wiedzy o tym, jak dotrzeć na szczyt oraz motywowanie do pracy.

Zawsze można coś robić

Uniwersytet organizuje spotkania i wykłady eksperckie, prowadzone przez Absolwentów VIP. Mówią m.in. o wpływie globalnych zmian gospodarczych i geopolitycznych na rozwój uczelni. Do tej pory wygłoszono 11 takich wykładów, a wśród prelegentów znaleźli się na przykład Jarosław Kroc, prezes zarządu Accenture w Polsce, Konrad Pokutycki, prezes polskiego zarządu BSH SGD czy dr Tomasz Orłowski, ambasador RP we Włoszech.
Dzięki programowi absolwenci, którzy po studiach zaczęli podążać drogą kariery, znów spotkali się w swojej alma mater. W ramach 70-lecia UŁ w maju 2015 roku bawili się na Światowym Zjeździe Absolwentów.

Studia to moja szkoła życia. Właśnie na uniwersytecie wszystkiego się nauczyłem. Dzisiaj kieruję dużą organizacją międzynarodową, ale tak naprawdę zarządzania nauczyłem się na uczelni. Byłem w teatrze studenckim Pstrąg, w Radzie Osiedla UŁ, organizowaliśmy fantastyczne imprezy kulturalne. To było w latach 80. Walczyliśmy o lepszą przyszłość, o demokrację. Kiedy dziś rozmawiam z córką i mówi: wtedy to były czasy, można było coś robić, to odpowiadam, że zawsze można coś robić. I dzisiaj uniwersytet jest bardzo aktywny. Cieszę się, jak tutaj wracam i widzę tę fantastyczną atmosferę. Czuję się związany z uczelnią, bo i zatrudniam studentów, i ciągle mam z nimi kontakt.

Jerzy Czubak, prezes Amcor Tobacco Packaging, jednego z największych producentów opakowań na świecie.

Inicjatywa Uniwersytetu jest też okazją do cyklicznych spotkań absolwentów. Jako ukształtowani zawodowo ludzie, pojawiają się co roku w Pałacu Biedermanna. Grono wybitnych wychowanków UŁ liczy już 160 osób. W tym roku tytuły „Absolwent VIP” otrzymali: Marzena Bomanowska (Dyrektor Muzeum Kinematografii w Łodzi), Barbara Mrozińska-Badura (Redaktor Naczelna Telewizji Toya), Iwona Śledzińska-Katarasińska (Posłanka na Sejm RP), Radosław Domagalski-Łabędzki (Prezes Zarządu KGHM Polska Miedź S.A.), Adam Krasoń (Prezes PwC Sp. z o.o.), prof. Włodzimierz Nykiel (Poseł na Sejm i Rektor UŁ latach 2008-2016), Tomasz Stamirowski (Partner Zarządzający Funduszem Inwestycyjnym AVALLON), Jarosław Wichowski (Dyrektor Finansowy Pepsico Poland) oraz Piotr Wyszogrodzki (Wiceprezes Zarządu PwC).
- Przez ponad 20 lat nie byłem blisko uniwersytetu. Bywałem w Łodzi czasami, służbowo - opowiada Adam Krasoń, prezes PwC Polska, wiodącej na arenie międzynarodowej sieci przedsiębiorstw świadczących usługi doradcze. Na uczelnię powrócił właśnie przy okazji spotkania Absolwent VIP. - Cała inicjatywa jest świetna, bo pozwala zatrzymać się na chwilę, spojrzeć na tych dwadzieścia lat i zastanowić się, dzięki czemu jestem tu, gdzie jestem. W moim przypadku jednym z czynników było właśnie studiowanie na Uniwersytecie Łódzkim - mówi Krasoń.

Podziel się sukcesem

Osiągnięcia absolwentów uczelnia postanowiła przekuć w sukces studentów. Jednym z elementów Absolwent VIP jest program mentoringowy, który Centrum Karier i Współpracy z Pracodawcami UŁ realizuje od 2013 roku. Mentoring opiera się na relacji mistrza i ucznia. Pod okiem wybitnych absolwentów swoje talenty i umiejętności rozwijają najlepsi studenci uniwersytetu.
W każdej edycji bierze udział kilkadziesiąt par, które pracują ze sobą od stycznia do czerwca. W tym czasie podejmują wspólne wyzwania i wypracowują model skutecznej współpracy.
Mentoring przynosi korzyści obu stronom: mentorowany uczy się od eksperta, jak poruszać się w świecie biznesu, a mentor aktywnie wpływa na proces kształtowania najzdolniejszych łódzkich studentów.
W 2017 roku, podczas IV edycji „MENTORING - Absolwent VIP”, studenci trafili pod opiekę osób zarządzających czołowymi firmami i organizacjami w Polsce, m.in. Deloitte, Łódzką Agencją Rozwoju Regionalnego S.A., Nordea S.A. czy Pelion S.A. - Informacje o projekcie znalazłem w Internecie. Aplikowałem i dostałem się pod skrzydła Jacka Grudnia - mówi Arkadiusz Lorenc, uczestnik III edycji programu „MENTORING - Absolwent VIP”, student germanistyki z językiem hiszpańskim. Jacek Grudzień, który jest absolwentem prawa na Uniwersytecie Łódzkim, był wtedy dyrektorem łódzkiego oddziału TVP. - Byliśmy w stałym kontakcie, dzwoniłem, kiedy miałem potrzebę, wspólnie ustaliliśmy cele, do których realizacji później dążyliśmy - opowiada Lorenc. Fascynuje się literaturą non-fiction. Postanowił zająć się reportażem społecznym. Pod okiem Grudnia przygotowywał teksty m.in. dla „Tygodnika Powszechnego”, „National Geographic Traveler”, „Gazety Wyborczej” czy „Polityki”. Na staż dziennikarski do redakcji „Polityki” dostał się zresztą dzięki warsztatowi, który szlifował podczas współpracy z mentorem. - Cały czas uczę się od pana Jacka, ponieważ ta relacja trwa do dziś, już po zakończeniu projektu. Nauczyłem się chociażby szczerości i otwartości w kontakcie z bohaterem. Teraz, jako student Polskiej Szkoły Reportażu w Warszawie, przygotowuję reportaż dotyczący tematyki religijnej, która osobiście jest mi obca. I być może z wieloma bohaterami ciężej byłoby mi się porozumieć, gdyby nie ta umiejętność szczerej rozmowy - mówi Lorenc.
Inicjatywa Uniwersytetu Łódzkiego zdobyła uznanie w kręgach ogólnopolskich. W czasie konferencji Liderów Zarządzania Uczelnią spotkało się 200 przedstawicieli ośrodków akademickich z całego kraju. Rozmawiali na temat efektywnego przywództwa, umiejętności gospodarowania zasobami uczelni i konsolidacji środowisk akademickich. Właśnie wtedy ówczesny rektor UŁ, prof. Włodzimierz Nykiel, odebrał nagrodę Lumen 2015 w kategorii „Współpraca z otoczeniem” za program mentoringowy.

Tekst zredagowany przez Agatę Kupracz na potrzeby dodatku Biznes Łódzki w Gazecie Wyborczej Łódź.

Uniwersytet Łódzki na pomoc rewitalizacji. I nie tylko

Bardziej rzetelna diagnoza problemów społecznych, włączenie mieszkańców w działania, wsparcie nie tylko dla najbardziej potrzebujących - to jedne z najważniejszych zmian, które zawdzięczamy nowemu podejściu do rewitalizacji. Naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego pomagają lepiej zrozumieć także inne kluczowe dla rozwoju miast tematy.