Badaczka z UŁ w gronie laureatek programu L’Oréal

Dr Aneta Balcerczyk z Katedry Biofizyki Molekularnej Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego znalazła się w prestiżowym programie L’Oréal Polska Dla Kobiet i Nauki. Jej zainteresowania naukowe koncentrują się wokół problemu epigenetycznych mechanizmów regulacji metabolizmu komórek śródbłonka.

Stypendia dla najzdolniejszych badaczek w kraju przyznano już po raz szesnasty. Laureatki zajmą się między innymi innowacyjnymi badaniami nad białkami, poszukiwaniem leków przeciwnowotworowych, a także mechanizmem powstawania chorób genetycznych. Konkurs organizowany jest przez L’Oreal Polska wraz z Ministerstwem Nauki i Szkolnictwa Wyższego i Polskim Komitetem ds. UNESCO.
W tej edycji przyznano sześć stypendiów – trzy habilitacyjne o wartości 35 tys. zł, dwa doktoranckie w wysokości 30 tys. zł, a także jedno magistranckie. To ostatnie w wysokości 20 tys. złotych. Wsparcie finansowe ma pomóc w przełamaniu niekorzystnego zjawiska, jakim jest niska reprezentacja kobiet w nauce.
L'Oreal for Women in Science

Kobiety-naukowcy znikają na wyższych szczeblach kariery. Dwa razy więcej kobiet niż mężczyzn uzyskuje stopień magistra. Nieznacznie więcej kobiet uzyskuje stopień doktora. Jednak kobiety habilitują się dwa razy rzadziej niż mężczyźni.

Magdalena Bem-Andrzejewska z MNiSW

Przewodnicząca jury prof. Ewa Łojkowska zaznaczyła, że dzięki programowi zwiększa się grono wybitnych kobiet, polskich kobiet naukowców, których wysiłek i wkład w rozwój nauki został wyróżniony i doceniony.
Program L’Oréal Polska Dla Kobiet i Nauki organizowany jest od 2000 roku – w ciągu 16 edycji wyróżniono 81 kobiet. W ramach międzynarodowej edycji programu L’Oréal-UNESCO For Women in Science wsparcie uzyskało ponad 2,4 tys. kobiet.

Więcej informacji: http://www.nauka.gov.pl/aktualnosci-ministerstwo/najlepsze-badaczki-w-polsce-ze-stypendiami.html

Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.
Humanista w biznesie - wykład Jerzego Czubaka

Uniwersytet Łódzki zainaugurował rok akademicki 2017/2018. Towarzyszący wydarzeniu wykład ekspercki - „Humanista w biznesie, czyli jak humaniści zmieniają świat” -  wygłosił Jerzy Czubak, Business Group President, Amcor Tobacco Packaging.
Debata o systemie sądownictwa

Liczba sędziów a liczba rozpatrywanych spraw, kształcenie przyszłych sędziów, zrozumiałość postępowania sądowego dla zwykłego obywatela – to tylko niektóre zagadnienia, które poruszono w trakcie debaty zorganizowanej przez Uniwersytet Łódzki. Do Pałacu Biedermanna UŁ zaproszono przedstawicieli różnych środowisk: prawniczych, naukowych, dziennikarskich. Panelistami w dyskusji byli: prof. Konrad Składowski i prof. Szymon Byczko z Wydziału Prawa i Administracji UŁ oraz dr Błażej Kmieciak z Uniwersytetu Medycznego i dr Konrad Hennig z Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej. Moderatorem dyskusji był redaktor Łukasz Głowacki.
Seria oksfordzka – wiedza dla każdego

Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego przygotowało tłumaczenie najnowszych i najbardziej popularnych tytułów z serii oksfordzkiej „Krótkie Wprowadzenie”. Autorami przekładów są najlepsi tłumacze i wybitni eksperci związani z Uniwersytetem Łódzkim. Specjalnie dla polskich czytelników brytyjscy autorzy przygotowali nowe lub uaktualnione wstępy do poszczególnych książek. Opiekę merytoryczną nad polską edycją serii sprawują naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego: prof. Krystyna Kujawińska Courtney, prof. Ewa Gajewska, prof. Aneta Pawłowska, prof. Jerzy Gajdka, prof. Piotr Stalmaszczyk.

UŁ komentuje: Impeachment Trumpa

Zarzuty współpracy Donalda Trumpa ze stroną rosyjską podczas ostatniej kampanii prezydenckiej i afera wokół odwołania szefa FBI, Jamesa Comeya, wywołały lawinę informacji o możliwym usunięciu obecnego prezydenta Stanów Zjednoczonych z urzędu. Eksperci na całym świecie zaczęli zastanawiać się, czy te wydarzenia są początkiem końca dla prezydentury Donalda Trumpa.