Badaczka z UŁ w gronie laureatek programu L’Oréal

Dr Aneta Balcerczyk z Katedry Biofizyki Molekularnej Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego znalazła się w prestiżowym programie L’Oréal Polska Dla Kobiet i Nauki. Jej zainteresowania naukowe koncentrują się wokół problemu epigenetycznych mechanizmów regulacji metabolizmu komórek śródbłonka.

Stypendia dla najzdolniejszych badaczek w kraju przyznano już po raz szesnasty. Laureatki zajmą się między innymi innowacyjnymi badaniami nad białkami, poszukiwaniem leków przeciwnowotworowych, a także mechanizmem powstawania chorób genetycznych. Konkurs organizowany jest przez L’Oreal Polska wraz z Ministerstwem Nauki i Szkolnictwa Wyższego i Polskim Komitetem ds. UNESCO.
W tej edycji przyznano sześć stypendiów – trzy habilitacyjne o wartości 35 tys. zł, dwa doktoranckie w wysokości 30 tys. zł, a także jedno magistranckie. To ostatnie w wysokości 20 tys. złotych. Wsparcie finansowe ma pomóc w przełamaniu niekorzystnego zjawiska, jakim jest niska reprezentacja kobiet w nauce.
L'Oreal for Women in Science

Kobiety-naukowcy znikają na wyższych szczeblach kariery. Dwa razy więcej kobiet niż mężczyzn uzyskuje stopień magistra. Nieznacznie więcej kobiet uzyskuje stopień doktora. Jednak kobiety habilitują się dwa razy rzadziej niż mężczyźni.

Magdalena Bem-Andrzejewska z MNiSW

Przewodnicząca jury prof. Ewa Łojkowska zaznaczyła, że dzięki programowi zwiększa się grono wybitnych kobiet, polskich kobiet naukowców, których wysiłek i wkład w rozwój nauki został wyróżniony i doceniony.
Program L’Oréal Polska Dla Kobiet i Nauki organizowany jest od 2000 roku – w ciągu 16 edycji wyróżniono 81 kobiet. W ramach międzynarodowej edycji programu L’Oréal-UNESCO For Women in Science wsparcie uzyskało ponad 2,4 tys. kobiet.

Więcej informacji: http://www.nauka.gov.pl/aktualnosci-ministerstwo/najlepsze-badaczki-w-polsce-ze-stypendiami.html

"Nekroperformans..." z Nagrodą im. Kotarbińskiego

Nagroda III edycji Konkursu im. Pierwszego Rektora Uniwersytetu Łódzkiego Tadeusza Kotarbińskiego uhonorowała dzieło "Nekroperformans. Kulturowa rekonstrukcja Teatru Wielkiej Wojny" autorstwa Doroty Sajewskiej. Wyróżnienie za wybitną pracę naukową z zakresu nauk humanistycznych, w wysokości 50 000 zł, wręczono 26 listopada br. w trakcie gali w Filharmonii Łódzkiej.
Konferencja Społeczna Odpowiedzialność Nauki

W dniu 16 listopada br. Rektor Uniwersytetu Łódzkiego prof. Antoni Różalski podpisał w Ministerstwie Rozwoju Deklarację Społecznej Odpowiedzialności Uczelni. Pod dokumentem podpis złożyli przedstawiciele ponad 22 polskich uczelni spośród 400 polskich szkół wyższych .
UŁ z nagrodą LUMEN

Uniwersytet Łódzki po raz kolejny otrzymał nagrodę LUMEN. To wyróżnienie dla najbardziej profesjonalnie zarządzanych polskich uczelni. Nagroda przyznana została w kategorii specjalnej za projekt „Usłyszeć obraz. Audiodeskrypcja dzieł sztuki w łódzkich muzeach jako czynnik kreujący i kształtujący relacje pomiędzy działalnością naukową i dydaktyczną Uniwersytetu Łódzkiego a interesariuszami zewnętrznymi (instytucjami kultury, organizacjami pozarządowymi, społecznością lokalną, przedstawicielami biznesu)”.
Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.

UŁ komentuje: Impeachment Trumpa

Zarzuty współpracy Donalda Trumpa ze stroną rosyjską podczas ostatniej kampanii prezydenckiej i afera wokół odwołania szefa FBI, Jamesa Comeya, wywołały lawinę informacji o możliwym usunięciu obecnego prezydenta Stanów Zjednoczonych z urzędu. Eksperci na całym świecie zaczęli zastanawiać się, czy te wydarzenia są początkiem końca dla prezydentury Donalda Trumpa.