UŁ komentuje: Impeachment Trumpa

Zarzuty współpracy Donalda Trumpa ze stroną rosyjską podczas ostatniej kampanii prezydenckiej i afera wokół odwołania szefa FBI, Jamesa Comeya, wywołały lawinę informacji o możliwym usunięciu obecnego prezydenta Stanów Zjednoczonych z urzędu. Eksperci na całym świecie zaczęli zastanawiać się, czy te wydarzenia są początkiem końca dla prezydentury Donalda Trumpa.

Minęło zaledwie nieco ponad 4 miesiące od zaprzysiężenia nowego prezydenta Stanów Zjednoczonych, a w mediach już pojawiają się głosy o ewentualnym impeachmencie Donalda Trumpa. Wszystko to spowodowane jest dwoma incydentami, które poddały w wątpliwość pełnienie przez niego funkcji głowy państwa. Wobec prezydenta wysuwane są oskarżenia o działania zbyt pochopne, pod wpływem emocji, które generują negatywne skutki.
Profesor Paulina Matera z Katedry Amerykanistyki i Mass Mediów uważa, że jest jeszcze za wcześnie, by mówić o możliwości postawienia w stan oskarżenia Donalda Trumpa. Pomimo zapowiadanych demonstracji, prezydent posiada silnych zwolenników i wpływy, które, jak obawiają się eksperci, mogą zakłócić przebieg dochodzenia.

Impeachment jest raczej niemożliwy, ze względu na układ sił w kongresie, gdzie przewagę nadal mają Republikanie.

Prof. Paulina Matera, Uniwersytet Łódzki

Również liderzy partii demokratycznej starają się  ostudzić nastroje i zapały skrzydła skrajnie lewicowego, choć jednocześnie liczą na zdobycie przewagi w kongresie w wyborach jesienią 2018 roku. Ekspertka podkreśla również, że Trump ma obecnie jedynie 40% poparcia wśród amerykańskiego społeczeństwa, co jest jednym z najniższych wyników po tak krótkim sprawowania urzędu.
Prof. Paulina Matera: "Impeachment Trumpa mało realny"

UŁ komentuje: Brytyjski system edukacji

Dzieci prezesów międzynarodowych korporacji, menedżerów, żołnierzy. Obcokrajowcy, ale coraz częściej również Polacy, którzy wybierają dla swoich dzieci drogę do matury międzynarodowej. 26 narodowości codziennie spotyka się w jednym budynku. British International School of the University of Łódź, która istnieje już 5 lat, jest wyjątkowym miejscem na mapie Łodzi. Brytyjski system edukacji stawia na samodzielność i zaangażowanie uczniów w realizowane projekty.
UŁ komentuje: Kupalnocka i noc świętojańska

Najkrótsza noc w roku (21-22 czerwca) traktowana była przez naszych bacznie obserwujących wędrówkę słońca po niebie przodków jako moment gdy złe moce związane z zimnem i ciemnością, a odpowiedzialne za martwotę natury, są w wyraźnej defensywie.
UŁ komentuje: Przyrost naturalny najwyższy od 20 lat

W 2017 roku liczba urodzeń w Polsce przekroczyła 400 tysięcy i to w niesprzyjających warunkach zmniejszania się populacji kobiet w wieku rozrodczym. Dzięki temu współczynnik dzietności osiągnął wartość – najwyższą od 20 lat – równą 1,45. O tym, czy sukces należy przypisywać programowi Rodzina 500+ i poprawie sytuacji na rynku pracy, pisze prof. Piotr Szukalski.
UŁ komentuje: Uberyzacja biznesu

Zaczęło się od UBERa, a przerodziło w szeroki model gospodarczy. Uberyzacja to mechanizm, w którym firmy wykorzystujące platformy internetowe dostarczają klientom produktów i usług już w momencie zgłoszenia ich przez klienta. Nie wszystkie jednak aspekty tego systemu są korzystne, zarówno dla odbiorców jak i usługodawców.

Historia i obecna rola uczelni wyższych - wykład prof. Krzysztofa Pomiana

24. maja, podczas posiedzenia Senatu Uniwersytetu Łódzkiego, Doktorat Honoris Causa otrzymał prof. Krzysztof Pomian. Profesor wygłosił również warty uwagi wykład o historii i obecnej roli uczelni wyższych w Polsce i na świecie.