Historia i obecna rola uczelni wyższych - wykład prof. Krzysztofa Pomiana

24. maja, podczas posiedzenia Senatu Uniwersytetu Łódzkiego, Doktorat Honoris Causa otrzymał prof. Krzysztof Pomian. Profesor wygłosił również warty uwagi wykład o historii i obecnej roli uczelni wyższych w Polsce i na świecie.

Zasadniczą treścią autonomii nowożytnego uniwersytetu jest prawo decydowania o kierunku prowadzonych badań i wolność głoszenia poglądów uznanych za naukowo uzasadnione, nawet gdy przeczą, jak wyniki krytyki biblijnej, stanowisku kościołów, czy podważają, jak krytyka historyczna, mity i legendy rzekomo korzystne dla narodu bądź dla państwa.
Prof. Krzysztof Pomian

Prof. Elżbieta Jung, z Wydziału Filozoficzno - Historycznego UŁ tak pisze o profesorze Pomianie - Filozof, historyk idei, muzealnik, eseista. Prof. Pomian należy do grona najwybitniejszych polskich humanistów, których dorobek naukowy wykracza daleko poza granice naszego kraju. W przedmowie do jednej ze swych najbardziej znanych książek prof. Pomian pisał: „Europa jest dla mnie fragmentem biografii i przygodą intelektualną”. Mieszkając od wielu lat we Francji, Krzysztof Pomian jest jednocześnie ambasadorem polskiej kultury. Jego zainteresowania badawcze obejmują historię, politykę i filozofię europejską od Rosji poprzez Europę Środkową po świat śródziemnomorski, od starożytności po czasy współczesne. To badacz podejmujący obszerne problemy, niestroniący od syntez, a jednocześnie mistrz „małych form”. Jako wnikliwy obserwator i aktywny uczestnik życia społecznego, prof. Pomian pokazuje, że pielęgnowanie europejskich wartości – praw człowieka, solidarności i tolerancji – jest Mu bardzo drogie."

Wykład prof. Krzysztofa Pomiana - Historia i obecna rola uczelni wyższych

UŁ komentuje: Powstanie Warszawskie

Mijają 73 lata od wybuchu Powstania Warszawskiego. 1 sierpnia 1944 r. blisko 50 tys. powstańców stanęło do walki. O tle historycznym walk w stolicy i sylwetkach wybranych powstańców opowiada prof. Przemysław Waingertner z Wydziału Filozoficzno-Historycznego UŁ.
Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.
Humanista w biznesie - wykład Jerzego Czubaka

Uniwersytet Łódzki zainaugurował rok akademicki 2017/2018. Towarzyszący wydarzeniu wykład ekspercki - „Humanista w biznesie, czyli jak humaniści zmieniają świat” -  wygłosił Jerzy Czubak, Business Group President, Amcor Tobacco Packaging.
Debata o systemie sądownictwa

Liczba sędziów a liczba rozpatrywanych spraw, kształcenie przyszłych sędziów, zrozumiałość postępowania sądowego dla zwykłego obywatela – to tylko niektóre zagadnienia, które poruszono w trakcie debaty zorganizowanej przez Uniwersytet Łódzki. Do Pałacu Biedermanna UŁ zaproszono przedstawicieli różnych środowisk: prawniczych, naukowych, dziennikarskich. Panelistami w dyskusji byli: prof. Konrad Składowski i prof. Szymon Byczko z Wydziału Prawa i Administracji UŁ oraz dr Błażej Kmieciak z Uniwersytetu Medycznego i dr Konrad Hennig z Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej. Moderatorem dyskusji był redaktor Łukasz Głowacki.

UŁ komentuje: Apteka dla aptekarza

Za kilkanaście dni wchodzą w życie nowe przepisy prawa farmaceutycznego, zwane potocznie ustawą „Apteka dla aptekarza”. Na czym te zmiany polegają, czy są dobre dla pacjentów i jakie mogą być skutki? Zapytaliśmy o to mgr Justynę Nowak z Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego.