UŁ komentuje: Apteka dla aptekarza

UŁ komentuje: Apteka dla aptekarza

Za kilkanaście dni wchodzą w życie nowe przepisy prawa farmaceutycznego, zwane potocznie ustawą „Apteka dla aptekarza”. Na czym te zmiany polegają, czy są dobre dla pacjentów i jakie mogą być skutki? Zapytaliśmy o to mgr Justynę Nowak z Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego.

Ustawa wzbudza kontrowersje i jest określana mianem największej rewolucji w funkcjonowaniu rynku farmaceutycznego w Polsce. Zgodnie z intencją posłów PiS chodzi o wsparcie niezależnych, często rodzinnych, małych aptek, które przegrywają konkurencję z aptekami sieciowymi. Intencja być może jest słuszna, jednak mgr Justyna Nowak nie ma wątpliwości, że konsekwencje wprowadzenia ustawy wpłyną nie tylko na aptekarzy, ale także na pacjentów.

Ustawa wiele zmieni, ale ceny pójdą w górę.

mgr Justyna Nowak, Uniwersytet Łódzki

„Autorzy ustawy dążą do wykluczenia monopolizacji rynku przez duże sieci aptek, jednak to one są w stanie zaproponować nam niższe ceny” – stwierdza mgr Justyna Nowak. Dodaje również, że nakładając na farmaceutę dodatkowe obowiązki związane z prowadzeniem spółki, uniemożliwi mu się pełne skoncentrowanie na jego podstawowym powołaniu – ochronie zdrowia i życia pacjentów.

Co się zmieni?

Od momentu wejścia w życie nowych przepisów, aptekę prowadzić będzie mógł jedynie farmaceuta, czyli osoba posiadająca prawo wykonywania tego zawodu, lub spółki jawne i spółki partnerskie, pod warunkiem, że wspólnikami bądź partnerami będą farmaceuci.
Ponadto wnioskodawca (oraz wszystkie podmioty z nim związane) może prowadzić maksymalnie 4 apteki. Ustawa zmieni przepisy dotyczące nie tylko tego, kto może zakładać apteki, ale także gdzie. Aptekę będzie można otworzyć jedynie w gminie, gdzie na 1 aptekę przypada co najmniej 3 tysiące osób. Dodatkowo, apteki musi dzielić co najmniej 500 m, liczone w linii prostej.
Zapraszamy do zapoznania się z całym komentarzem, jak również z innymi materiałami wideo zamieszczanymi na kanale Uniwersytetu Łódzkiego.
Bohaterowie stulecia: Marszałek Józef Piłsudski

Spośród „ojców” polskiej niepodległości z 1918 r., Józef Piłsudski - irredentysta, przywódca socjalistów, brygadier Legionów Polskich, Naczelnik Państwa, Marszałek, pogromca Armii Czerwonej, architekt demokratycznej II RP, a później autor zamachu stanu z 1926 r. i dyktat
UŁ komentuje: Zapomniane słowa - Charakternik

Kogoś, kto ma silny charakter, określa się czasem mianem charakternika. Niekiedy też o takim człowieku mówi się, że jest charakterny, choć niektóre wydawnictwa poprawnościowe jak na przykład Wielki słownik poprawnej polszczyzny pod red. Andrzeja Markowskiego (2004) zalecają unikać tego przymiotnika.
UŁ komentuje: Halloween po łódzku

Racjonalna, praktyczna, przemysłowa – taki stereotyp naszego miasta, współkreowany przez literaturę, funkcjonuje w powszechnej świadomości. Wydaje się, że w Łodzi nie było miejsca na obcowanie z duchami, diabłami i innymi nierealnymi stworzeniami. Ale to nie jest prawda!
UŁ komentuje: „Czy maszyny zagrożą naszej wolności?”

Z rozwojem technologii i sztucznej inteligencji wiążemy ogromne nadzieje, ale i obawy. Inspirowani filmami wyobrażamy sobie, że w przyszłości maszyny mogą przejąć kontrolę nad światem i doprowadzą do naszego zniszczenia. Bardziej realne zagrożenie to odebranie nam przez maszyny pracy. Temat komentuje dr Marcin Skulimowski z Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej UŁ.