UŁ komentuje: Sonda Cassini

UŁ komentuje: Sonda Cassini

Misja sondy Cassini zbliża się do końca. Przed nią ostatnie, samobójcze zadanie, nazywane przez naukowców z NASA Grand Finale. Przez 20 lat sonda badała Saturna i jego księżyce. Dzięki informacjom, które udało się zdobyć w ciągu dwóch dekad, wiadomo między innymi, że we wszechświecie może istnieć życie. Gdzie dokładnie? Od czego to zależy? Dlaczego sonda musi zostać zniszczona w atmosferze Saturna? Na te pytania odpowiada prof. Włodzimierz Bednarek z Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej UŁ.

- Saturn jest drugą co do wielkości planetą w Układzie Słonecznym, która znajduje się około 10 razy dalej od Słońca niż Ziemia. Dwadzieścia lat temu wystrzelono sondę Cassini, której celem było zbadanie systemu księżyców tej planety. Sonda zawierała próbnik Huygens, który łagodnie osiadł na powierzchni jednego z największych księżyców w Układzie Słonecznym – Tytana. Próbnik dokonał bardzo interesujących odkryć, według których 2% powierzchni Tytana jest pokryta morzami i jeziorami – wyjaśnia prof. Włodzimierz Bednarek.
Dzięki misji Cassini-Huygens poznano wygląd powierzchni Tytana i bezpośrednio zbadano jego atmosferę. Odkryto istnienie czynnych gejzerów na powierzchni Enceladusa oraz wcześniej nieznane księżyce. Bliżej poznano strukturę pierścieni Saturna i ich związki z księżycami planety.

Misja sondy Cassini pomału dobiega końca ze względu na brakujące paliwo. Dlatego sonda zostanie skierowana w kierunku atmosfery Saturna i ulegnie zniszczeniu. Chcemy w ten sposób uniknąć bezpośredniego kontaktu ewentualnych mikrobów, które mogły się znaleźć na sondzie, z powierzchnią któregoś z księżyców.

Prof. Włodzimierz Bednarek, Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej UŁ

Odkrycia, których dokonała sonda Cassini, zdaniem profesora dowodzą, że życie może rozwijać się nie tylko w warunkach podobnych do ziemskich. W latach 20. i 30. XXI wieku planowane są misje do Saturna oraz innych księżyców lodowych Jowisza w celu przebicia się przez pokrywę lodową i dostania się do oceanu. Wtedy będzie można bezpośrednio stwierdzić czy życie istnieje w tych oceanach.
Misja bezzałogowej sondy kosmicznej Cassini jest wspólnym przedsięwzięciem trzech agencji kosmicznych: amerykańskiej NASA, europejskiej ESA i włoskiej ASI. Sonda została wystrzelona w październiku 1997 roku.  Przebieg misji można śledzić na bieżąco na stronie internetowej NASA.
Bohaterowie stulecia: Marszałek Józef Piłsudski

Spośród „ojców” polskiej niepodległości z 1918 r., Józef Piłsudski - irredentysta, przywódca socjalistów, brygadier Legionów Polskich, Naczelnik Państwa, Marszałek, pogromca Armii Czerwonej, architekt demokratycznej II RP, a później autor zamachu stanu z 1926 r. i dyktat
UŁ komentuje: Zapomniane słowa - Charakternik

Kogoś, kto ma silny charakter, określa się czasem mianem charakternika. Niekiedy też o takim człowieku mówi się, że jest charakterny, choć niektóre wydawnictwa poprawnościowe jak na przykład Wielki słownik poprawnej polszczyzny pod red. Andrzeja Markowskiego (2004) zalecają unikać tego przymiotnika.
UŁ komentuje: Halloween po łódzku

Racjonalna, praktyczna, przemysłowa – taki stereotyp naszego miasta, współkreowany przez literaturę, funkcjonuje w powszechnej świadomości. Wydaje się, że w Łodzi nie było miejsca na obcowanie z duchami, diabłami i innymi nierealnymi stworzeniami. Ale to nie jest prawda!
UŁ komentuje: „Czy maszyny zagrożą naszej wolności?”

Z rozwojem technologii i sztucznej inteligencji wiążemy ogromne nadzieje, ale i obawy. Inspirowani filmami wyobrażamy sobie, że w przyszłości maszyny mogą przejąć kontrolę nad światem i doprowadzą do naszego zniszczenia. Bardziej realne zagrożenie to odebranie nam przez maszyny pracy. Temat komentuje dr Marcin Skulimowski z Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej UŁ.