Biomonitoring i biotechnologie ekologiczne

Biomonitoring i biotechnologie ekologiczne to nowy kierunek studiów na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego.

O nowej ofercie dla kandydatów na studentów oraz o zbliżającym się sympozjum ekohydrologicznym opowiedzieli dziennikarzom na konferencji prasowej prof. Maciej Zalewski z Europejskiego Regionalnego Centrum Ekohydrologii PAN i Katedry Ekologii Stosowanej UŁ, prof. Maciej Bartos, prodziekan WBiOŚ, dr hab. Adrianna Wojtal – Frankiewicz i dr Tomasz Jurczak z Katedry Ekologii Stosowanej.
89b946f5526698a9d558cfadc2082108.jpg
– Studia Biomonitoring i biotechnologie ekologiczne adresowane są do osób o zainteresowaniach przyrodniczych, ukierunkowanych na pracę w terenie i wiążących swoją przyszłość zawodową z rolą specjalisty z zakresu oceny wpływu działalności gospodarczej na środowisko przyrodnicze. Program obejmuje zajęcia z zakresu nauk przyrodniczych i ścisłych stanowiących podstawę biomonitoringu i biotechnologii ekologicznych. Zajęcia będą prowadzone w formie wykładów i laboratoriów w nowoczesnych salach wykładowych i ćwiczeniowych Wydziału BiOŚ UŁ, jak i podczas ćwiczeń terenowych w stacjach przyrodniczych. Studenci poznają metody pozyskiwania danych terenowych, oznaczania zebranego materiału biologicznego oraz opracowania raportów środowiskowych a także wdrażania kompleksowych metod poprawiających jakość środowiska – poinformowała dr hab. Adrianna Wojtal – Frankiewicz.
Od 26 do 28 września w Łodzi, na międzynarodowym sympozjum ekohydrologicznym, spotkają się najlepsi eksperci z instytucji naukowych i organizacji międzynarodowych. Będą dyskutować na temat integracji biotechnologii ekologicznych i rozwiązań systemowych z rozwojem gospodarki okrężnej w kierunku łagodzenia skutków zmian klimatu czy też adaptacji do niestabilności klimatu.
– Kluczem do współczesnych studiów jest ich umiędzynarodowienie. Dla nowego kierunku to bardzo ważne. Idea tego sympozjum to m. in. globalna edukacja. Żyjemy w epoce, w której człowiek determinuje wszystko, co się dzieje na świecie. Pierwszy raz w naszej historii mamy limit czasu. Mamy 30 lat lat żeby zmienić globalną strategię ekologiczną całej ludzkości – powiedział prof. Maciej Zalewski.
Więcej o nowym kierunku studiów można dowiedzieć się na stronie Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska.

„Projekt Wiedza” dla dzieci – kolejny wykład UŁ w EMPIKU

Oczy niektórych ważek są złożone z aż 25 tysięcy pojedynczych „oczek”, natomiast trzyszcze potrafią biec z prędkością 65 km/h. Niezwykłe, prawda? 30 czerwca o godz. 12.00 w ramach kolejnego spotkania z cyklu „Projekt Wiedza - Uniwersytet Łódzki w Empiku”, dr Radomir Jaskuła opowie o przedziwnym świecie bezkręgowców. Zapraszamy, zwłaszcza najmłodszych miłośników nauki, do Manufaktury na solidną dawkę wiedzy.

W dniu 26 kwietnia 2018 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się II. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo, regulacja i konkurencja na rynku energetycznym”. Głównym Organizatorem Konferencji jest Naukowe Koło Prawa Energetycznego i Innych Sektorów Infrastrukturalnych Uniwersytetu Łódzkiego. Natomiast Współorganizatorami Konferencji są Katedra Europejskiego Prawa Gospodarczego Uniwersytetu Łódzkiego, a także Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach oraz Polska Fundacja Prawa Konkurencji i Regulacji Sektorowej Ius Publicum w Warszawie. Partnerem Strategicznym Konferencji jest Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. Złotym Partnerem Konferencji jest Bank Ochrony Środowiska. Wydarzenie jest objęte patronatem honorowym Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego.
Festiwal Nauki Techniki i Sztuki jest już pełnoletni!

Od 16 do 23 kwietnia na wszystkich Wydziałach Uniwersytetu Łódzkiego, w ramach XVIII Festiwalu Nauki Techniki i Sztuki, będzie można uczestniczyć w kilkuset różnorodnych zajęciach: warsztatach, wykładach i pokazach. Jeśli komuś nie uda się znaleźć czasu w tygodniu, zapraszamy w weekend 21 i 22 kwietnia na rynek Manufaktury, gdzie zorganizowany zostanie w godzinach 10:00-18:00 Festyn Nauki.
Nagroda im. prof. T. Kotarbińskiego. Siła polskiej humanistyki

Przed nami kolejna, czwarta edycja Nagrody im. Pierwszego Rektora Uniwersytetu Łódzkiego prof. Tadeusza Kotarbińskiego. Za 10 miesięcy Kapituła Konkursowa ogłosi, kto jest autorem najlepszej pracy naukowej z zakresu nauk humanistycznych w Polsce.