Biomonitoring i biotechnologie ekologiczne

Biomonitoring i biotechnologie ekologiczne to nowy kierunek studiów na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego.

O nowej ofercie dla kandydatów na studentów oraz o zbliżającym się sympozjum ekohydrologicznym opowiedzieli dziennikarzom na konferencji prasowej prof. Maciej Zalewski z Europejskiego Regionalnego Centrum Ekohydrologii PAN i Katedry Ekologii Stosowanej UŁ, prof. Maciej Bartos, prodziekan WBiOŚ, dr hab. Adrianna Wojtal – Frankiewicz i dr Tomasz Jurczak z Katedry Ekologii Stosowanej.
89b946f5526698a9d558cfadc2082108.jpg
– Studia Biomonitoring i biotechnologie ekologiczne adresowane są do osób o zainteresowaniach przyrodniczych, ukierunkowanych na pracę w terenie i wiążących swoją przyszłość zawodową z rolą specjalisty z zakresu oceny wpływu działalności gospodarczej na środowisko przyrodnicze. Program obejmuje zajęcia z zakresu nauk przyrodniczych i ścisłych stanowiących podstawę biomonitoringu i biotechnologii ekologicznych. Zajęcia będą prowadzone w formie wykładów i laboratoriów w nowoczesnych salach wykładowych i ćwiczeniowych Wydziału BiOŚ UŁ, jak i podczas ćwiczeń terenowych w stacjach przyrodniczych. Studenci poznają metody pozyskiwania danych terenowych, oznaczania zebranego materiału biologicznego oraz opracowania raportów środowiskowych a także wdrażania kompleksowych metod poprawiających jakość środowiska – poinformowała dr hab. Adrianna Wojtal – Frankiewicz.
Od 26 do 28 września w Łodzi, na międzynarodowym sympozjum ekohydrologicznym, spotkają się najlepsi eksperci z instytucji naukowych i organizacji międzynarodowych. Będą dyskutować na temat integracji biotechnologii ekologicznych i rozwiązań systemowych z rozwojem gospodarki okrężnej w kierunku łagodzenia skutków zmian klimatu czy też adaptacji do niestabilności klimatu.
– Kluczem do współczesnych studiów jest ich umiędzynarodowienie. Dla nowego kierunku to bardzo ważne. Idea tego sympozjum to m. in. globalna edukacja. Żyjemy w epoce, w której człowiek determinuje wszystko, co się dzieje na świecie. Pierwszy raz w naszej historii mamy limit czasu. Mamy 30 lat lat żeby zmienić globalną strategię ekologiczną całej ludzkości – powiedział prof. Maciej Zalewski.
Więcej o nowym kierunku studiów można dowiedzieć się na stronie Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska.

Tężnie i zielona oaza w szpitalu dzięki naukowcom z UŁ

Zaciszna oaza pełna starannie dobranej roślinności, do tego tężnie umożliwiające terapię lub po prostu relaks pacjentów z różnymi schorzeniami. A wszystko to na terenie szpitala… Brzmi niewiarygodnie?! Biolodzy z Uniwersytetu Łódzkiego zaprojektowali takie miejsce. Otwarcie Relaksacyjnej Strefy Oxy-Cardio nastąpi 11 października (czwartek), o godzinie 11:00 w szpitalu im. Biegańskiego przy ul. Kniaziewicza 1/5 w Łodzi. Wydarzenie rozpocznie się w pawilonie B, na terenie Oddziału Kardiochirurgicznego.
Dzień Mszaka - małe organizmy z wielką misją

W imieniu Fundacji "Biodiversitatis", Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego oraz innych organizatorów serdecznie zapraszamy na Dzień Mszaka, imprezę, która odbędzie się w ośrodku terenowym Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich w najbliższą sobotę - 29.09.2018 od godz. 11:00 (Łódź, ul. Wycieczkowa 86, parking przy siedzibie straży miejskiej).
„Projekt Wiedza” dla dzieci – kolejny wykład UŁ w EMPIKU

Oczy niektórych ważek są złożone z aż 25 tysięcy pojedynczych „oczek”, natomiast trzyszcze potrafią biec z prędkością 65 km/h. Niezwykłe, prawda? 30 czerwca o godz. 12.00 w ramach kolejnego spotkania z cyklu „Projekt Wiedza - Uniwersytet Łódzki w Empiku”, dr Radomir Jaskuła opowie o przedziwnym świecie bezkręgowców. Zapraszamy, zwłaszcza najmłodszych miłośników nauki, do Manufaktury na solidną dawkę wiedzy.

W dniu 26 kwietnia 2018 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się II. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo, regulacja i konkurencja na rynku energetycznym”. Głównym Organizatorem Konferencji jest Naukowe Koło Prawa Energetycznego i Innych Sektorów Infrastrukturalnych Uniwersytetu Łódzkiego. Natomiast Współorganizatorami Konferencji są Katedra Europejskiego Prawa Gospodarczego Uniwersytetu Łódzkiego, a także Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach oraz Polska Fundacja Prawa Konkurencji i Regulacji Sektorowej Ius Publicum w Warszawie. Partnerem Strategicznym Konferencji jest Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. Złotym Partnerem Konferencji jest Bank Ochrony Środowiska. Wydarzenie jest objęte patronatem honorowym Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego.