O zbrodniach hitlerowskich w Polsce - wykład Dietera Schenka na UŁ

Dieter Schenk - wybitny kryminolog, literat i badacz zbrodni hitlerowskich 12. czerwca 2017 odebrał na Wydziale Prawa i Administracji tytuł Doktora Honoris Causa Uniwersytetu Łódzkiego. Z tej okazji wygłosił pełen emocji wykład o swoich badaniach, odkrywaniu prawdy o zbrodniach z czasów II wojny światowej , ale również o swoich rodzicach, którzy dali się uwieść nazistowskiej propagandzie.

Prof. Witold Kulesza, w wygłoszonej laudacji, dziękował i wyrażał głębokie uznanie za wkład, jaki Dieter Schenk wniósł swoim dorobkiem naukowym, w odkrywanie prawdy o zbrodniach nazistowskich.
- Od 20 lat obserwuję i podziwiam jego determinację. Dieter Schenk rozmawiał, pytał, dociekał i konfrontował to, co usłyszał z, nieraz trudno dostępnymi, materiałami archiwalnymi i zapiskami historycznymi – mówił prof. Witold Kulesza.
W poruszającym wykładzie, Dieter Schenk przedstawił kulisy swojej pracy badawczej. Opowiadał o trudnych początkach zbierania materiałów na terenie Polski, a także o przerażeniu, jakie wywoływały w nim odkrywane fakty.

Nie potrafię podróżować po Polsce koleją lub autem bez wzruszeń. Tablice z nazwami miejscowości przywołują w mojej pamięci obrazy masakr tam dokonanych, dzieje się tak nieskończenie wiele razy; nigdy nie będę w stanie wybaczyć moim nazistowskim przodkom.

Dieter Schenk

Dieter Schenk współpracuje z Wydziałem Prawa i Administracji UŁ od 20 lat. Dlatego z wnioskiem o uhonorowanie go tym tytułem, wystąpiła do Senatu UŁ Rada Wydziału Prawa i Administracji UŁ, a jego inicjatorami są: prof. Sławomir Cieślak, prof. Zbigniew Góral, prof. Anna Pikulska-Radomska, prof. Włodzimierz Nykiel, prof. Małgorzata Pyziak-Szafnicka, prof. Janusz Jankowski. Promotorem w postępowaniu o nadanie Dieterowi Schenkowi tytułu doktora honoris causa UŁ został prof. Witold Kulesza.

Uniwersytet Łódzki podpisze Kartę Różnorodności

W poniedziałek 23 kwietnia br. Uniwersytet Łódzki podpisze Kartę Różnorodności. Uroczyste podpisanie Karty odbędzie się o godz.12.00 w Centrum Dialogu im. Marka Edelmana (ul. Wojska Polskiego 83), w sali konferencyjnej na I piętrze. Kartę podpisze JM Rektor Uniwersytetu Łódzkiego profesor Antoni Różalski. Drugim z sygnatariuszy jest Łódź, reprezentowana przez Prezydent Hannę Zdanowską.
Uniwersytet Łódzki na Targach CSR

W tym roku Uniwersytet Łódzki po raz pierwszy wziął udział w Targach CSR w roli wystawcy. Okazją do pojawienia się na najważniejszym w Polsce wydarzeniu poświęconym społecznej odpowiedzialności było upowszechnianie rezultatów dwóch międzynarodowych projektów realizowanych przez naszą uczelnię. Uniwersytet Łódzki był jedynym reprezentantem z grona uczelni wśród prawie 80 wystawców. Obecność na tego typu wydarzeniu związana jest również ze społeczną odpowiedzialnością uczelni i promocją nauki oraz edukacji wyższej w społeczeństwie. Jest to również wypełnienie zobowiązań przyjętych w ramach podpisania w ubiegłym roku Deklaracji Społecznej Odpowiedzialności Uczelni.

W dniu 26 kwietnia 2018 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się II. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo, regulacja i konkurencja na rynku energetycznym”. Głównym Organizatorem Konferencji jest Naukowe Koło Prawa Energetycznego i Innych Sektorów Infrastrukturalnych Uniwersytetu Łódzkiego. Natomiast Współorganizatorami Konferencji są Katedra Europejskiego Prawa Gospodarczego Uniwersytetu Łódzkiego, a także Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach oraz Polska Fundacja Prawa Konkurencji i Regulacji Sektorowej Ius Publicum w Warszawie. Partnerem Strategicznym Konferencji jest Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. Złotym Partnerem Konferencji jest Bank Ochrony Środowiska. Wydarzenie jest objęte patronatem honorowym Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego.
Ksiądz Adam Boniecki doktorem honoris causa Uniwersytetu Łódzkiego

- […] katolicki dziennikarz nie może się zmienić w moralistę, a gazeta w encyklikę czy nawet w wykład katechizmu. Trudnych dla Kościoła pytań nie wolno mu omijać, trudnych spraw, nawet skandali czy niefortunnych decyzji hierarchów, nie może zostawiać pismom niechętnym Kościołowi. Musi się z nimi mierzyć, nawet ryzykując niezadowolenie niektórych czytelników, hierarchów, księży czy tzw. zwykłych wiernych – mówił ksiądz Boniecki w przemówieniu, które wygłosił podczas uroczystości nadania tytułu doktora honoris causa na Uniwersytecie Łódzkim.

Dobra Nauka: Wodór z wody

Przewiduje się, że w 2043 roku skończy się era paliw kopalnych. Węgiel, ropa i gaz, które napędzają nasz świat, wkrótce mogą doprowadzić do ekologicznej katastrofy. Po wyczerpaniu zasobów, światową gospodarkę dotknie prawdopodobnie największy i najpoważniejszy kryzys w dziejach. Na szczęście, już teraz, naukowcy pracują nad tym, by uniknąć tak czarnego scenariusza.