O zbrodniach hitlerowskich w Polsce - wykład Dietera Schenka na UŁ

Dieter Schenk - wybitny kryminolog, literat i badacz zbrodni hitlerowskich 12. czerwca 2017 odebrał na Wydziale Prawa i Administracji tytuł Doktora Honoris Causa Uniwersytetu Łódzkiego. Z tej okazji wygłosił pełen emocji wykład o swoich badaniach, odkrywaniu prawdy o zbrodniach z czasów II wojny światowej , ale również o swoich rodzicach, którzy dali się uwieść nazistowskiej propagandzie.

Prof. Witold Kulesza, w wygłoszonej laudacji, dziękował i wyrażał głębokie uznanie za wkład, jaki Dieter Schenk wniósł swoim dorobkiem naukowym, w odkrywanie prawdy o zbrodniach nazistowskich.
- Od 20 lat obserwuję i podziwiam jego determinację. Dieter Schenk rozmawiał, pytał, dociekał i konfrontował to, co usłyszał z, nieraz trudno dostępnymi, materiałami archiwalnymi i zapiskami historycznymi – mówił prof. Witold Kulesza.
W poruszającym wykładzie, Dieter Schenk przedstawił kulisy swojej pracy badawczej. Opowiadał o trudnych początkach zbierania materiałów na terenie Polski, a także o przerażeniu, jakie wywoływały w nim odkrywane fakty.

Nie potrafię podróżować po Polsce koleją lub autem bez wzruszeń. Tablice z nazwami miejscowości przywołują w mojej pamięci obrazy masakr tam dokonanych, dzieje się tak nieskończenie wiele razy; nigdy nie będę w stanie wybaczyć moim nazistowskim przodkom.

Dieter Schenk

Dieter Schenk współpracuje z Wydziałem Prawa i Administracji UŁ od 20 lat. Dlatego z wnioskiem o uhonorowanie go tym tytułem, wystąpiła do Senatu UŁ Rada Wydziału Prawa i Administracji UŁ, a jego inicjatorami są: prof. Sławomir Cieślak, prof. Zbigniew Góral, prof. Anna Pikulska-Radomska, prof. Włodzimierz Nykiel, prof. Małgorzata Pyziak-Szafnicka, prof. Janusz Jankowski. Promotorem w postępowaniu o nadanie Dieterowi Schenkowi tytułu doktora honoris causa UŁ został prof. Witold Kulesza.

UŁ z nagrodą LUMEN

Uniwersytet Łódzki po raz kolejny otrzymał nagrodę LUMEN. To wyróżnienie dla najbardziej profesjonalnie zarządzanych polskich uczelni. Nagroda przyznana została w kategorii specjalnej za projekt „Usłyszeć obraz. Audiodeskrypcja dzieł sztuki w łódzkich muzeach jako czynnik kreujący i kształtujący relacje pomiędzy działalnością naukową i dydaktyczną Uniwersytetu Łódzkiego a interesariuszami zewnętrznymi (instytucjami kultury, organizacjami pozarządowymi, społecznością lokalną, przedstawicielami biznesu)”.
Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.
Humanista w biznesie - wykład Jerzego Czubaka

Uniwersytet Łódzki zainaugurował rok akademicki 2017/2018. Towarzyszący wydarzeniu wykład ekspercki - „Humanista w biznesie, czyli jak humaniści zmieniają świat” -  wygłosił Jerzy Czubak, Business Group President, Amcor Tobacco Packaging.
Debata o systemie sądownictwa

Liczba sędziów a liczba rozpatrywanych spraw, kształcenie przyszłych sędziów, zrozumiałość postępowania sądowego dla zwykłego obywatela – to tylko niektóre zagadnienia, które poruszono w trakcie debaty zorganizowanej przez Uniwersytet Łódzki. Do Pałacu Biedermanna UŁ zaproszono przedstawicieli różnych środowisk: prawniczych, naukowych, dziennikarskich. Panelistami w dyskusji byli: prof. Konrad Składowski i prof. Szymon Byczko z Wydziału Prawa i Administracji UŁ oraz dr Błażej Kmieciak z Uniwersytetu Medycznego i dr Konrad Hennig z Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej. Moderatorem dyskusji był redaktor Łukasz Głowacki.

Dobra Nauka: Wodór z wody

Przewiduje się, że w 2043 roku skończy się era paliw kopalnych. Węgiel, ropa i gaz, które napędzają nasz świat, wkrótce mogą doprowadzić do ekologicznej katastrofy. Po wyczerpaniu zasobów, światową gospodarkę dotknie prawdopodobnie największy i najpoważniejszy kryzys w dziejach. Na szczęście, już teraz, naukowcy pracują nad tym, by uniknąć tak czarnego scenariusza.