UŁ komentuje: Trzecie przejście demograficzne

UŁ komentuje: Trzecie przejście demograficzne

„Trzecie przejście demograficzne” to termin ukuty przez D. A. Colemana na określenie zmian etnicznych i wyznaniowych, występujących w dzisiejszej Europie w konsekwencji masowego napływu ludności. Obok migracji, do czynników wpływających na te zmiany, należą również różnice w poziomie dzietności oraz zjawisko homogamii, czyli migracji małżeńskich, mających na celu połączenia imigrantów i ich przyszłych małżonków z ich kraju pochodzenia.

Obecne, nawet 20% ogółu ludności w krajach europejskich to ludność, która pochodzi z innych państw lub kontynentów.

prof. Piotr Szukalski

Według prof. Piotra Szukalskiego z Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego, trzecie przejście demograficzne wpływa na pojawienie się specyficznej mieszanki wśród ludności państwa przyjmującego, która umożliwia jego żywotność. Dzięki napływowi imigrantów, kraje Europy Zachodniej doświadczają bowiem stabilizacji, a niekiedy nawet wzrostu liczby ludności.
- O ile do tej pory główną przyczyną, która sprawiała, że następował wzrost odsetka tej odmiennej rasowo, etnicznie, wyznaniowo ludności był masowy napływ, o tyle ostatnie kilkanaście lat jest okresem powolnej zmiany tego kluczowego czynnika – mówi prof. Piotr Szukalski. - Nie ma się co dziwić, iż typowa imigrantka, pochodząca np. z krajów środkowej Afryki, przejawia skłonność do rodzenia dzieci bliższą krajowi pochodzenia niż krajowi przyjmującemu. To drugie pokolenie z reguły ma jeszcze wyższą rozrodczość niż kraj przyjmujący. Dopiero trzecie pokolenie zdaje się już nie różnić w ogóle od swoich rówieśników pochodzących z kraju przyjmującego.
Różnorodność, która powstaje na skutek trzeciego przejścia demograficznego, wpływa znacząco na zmiany społeczne czy ekonomiczne. Wiele zależy od stopnia asymilacji imigrantów.  Tak naprawdę, okazuje się, że to bariera językowa jest tą najważniejszą barierą, która uniemożliwia znalezienie dobrej pracy, bycie w pełni samodzielnym czy pełne włączenie się do życia społecznego, politycznego i ekonomicznego kraju przyjmującego.
Więcej komentarzy ekspertów Uniwersytetu Łódzkiego znajdą Państwo na profilu UŁ na portalu Yotube.com
Bohaterowie stulecia: Marszałek Józef Piłsudski

Spośród „ojców” polskiej niepodległości z 1918 r., Józef Piłsudski - irredentysta, przywódca socjalistów, brygadier Legionów Polskich, Naczelnik Państwa, Marszałek, pogromca Armii Czerwonej, architekt demokratycznej II RP, a później autor zamachu stanu z 1926 r. i dyktat
UŁ komentuje: Zapomniane słowa - Charakternik

Kogoś, kto ma silny charakter, określa się czasem mianem charakternika. Niekiedy też o takim człowieku mówi się, że jest charakterny, choć niektóre wydawnictwa poprawnościowe jak na przykład Wielki słownik poprawnej polszczyzny pod red. Andrzeja Markowskiego (2004) zalecają unikać tego przymiotnika.
UŁ komentuje: Halloween po łódzku

Racjonalna, praktyczna, przemysłowa – taki stereotyp naszego miasta, współkreowany przez literaturę, funkcjonuje w powszechnej świadomości. Wydaje się, że w Łodzi nie było miejsca na obcowanie z duchami, diabłami i innymi nierealnymi stworzeniami. Ale to nie jest prawda!
UŁ komentuje: „Czy maszyny zagrożą naszej wolności?”

Z rozwojem technologii i sztucznej inteligencji wiążemy ogromne nadzieje, ale i obawy. Inspirowani filmami wyobrażamy sobie, że w przyszłości maszyny mogą przejąć kontrolę nad światem i doprowadzą do naszego zniszczenia. Bardziej realne zagrożenie to odebranie nam przez maszyny pracy. Temat komentuje dr Marcin Skulimowski z Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej UŁ.