UŁ komentuje: Trzecie przejście demograficzne

„Trzecie przejście demograficzne” to termin ukuty przez D. A. Colemana na określenie zmian etnicznych i wyznaniowych, występujących w dzisiejszej Europie w konsekwencji masowego napływu ludności. Obok migracji, do czynników wpływających na te zmiany, należą również różnice w poziomie dzietności oraz zjawisko homogamii, czyli migracji małżeńskich, mających na celu połączenia imigrantów i ich przyszłych małżonków z ich kraju pochodzenia.

Obecne, nawet 20% ogółu ludności w krajach europejskich to ludność, która pochodzi z innych państw lub kontynentów.

prof. Piotr Szukalski

Według prof. Piotra Szukalskiego z Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego, trzecie przejście demograficzne wpływa na pojawienie się specyficznej mieszanki wśród ludności państwa przyjmującego, która umożliwia jego żywotność. Dzięki napływowi imigrantów, kraje Europy Zachodniej doświadczają bowiem stabilizacji, a niekiedy nawet wzrostu liczby ludności.
- O ile do tej pory główną przyczyną, która sprawiała, że następował wzrost odsetka tej odmiennej rasowo, etnicznie, wyznaniowo ludności był masowy napływ, o tyle ostatnie kilkanaście lat jest okresem powolnej zmiany tego kluczowego czynnika – mówi prof. Piotr Szukalski. - Nie ma się co dziwić, iż typowa imigrantka, pochodząca np. z krajów środkowej Afryki, przejawia skłonność do rodzenia dzieci bliższą krajowi pochodzenia niż krajowi przyjmującemu. To drugie pokolenie z reguły ma jeszcze wyższą rozrodczość niż kraj przyjmujący. Dopiero trzecie pokolenie zdaje się już nie różnić w ogóle od swoich rówieśników pochodzących z kraju przyjmującego.
Różnorodność, która powstaje na skutek trzeciego przejścia demograficznego, wpływa znacząco na zmiany społeczne czy ekonomiczne. Wiele zależy od stopnia asymilacji imigrantów.  Tak naprawdę, okazuje się, że to bariera językowa jest tą najważniejszą barierą, która uniemożliwia znalezienie dobrej pracy, bycie w pełni samodzielnym czy pełne włączenie się do życia społecznego, politycznego i ekonomicznego kraju przyjmującego.
Więcej komentarzy ekspertów Uniwersytetu Łódzkiego znajdą Państwo na profilu UŁ na portalu Yotube.com

UŁ komentuje: BUŁa perłą architektury

Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego została ukończona w 1960 r. Jest ciekawym przykładem architektury PRL-u. Ta prosta na pierwszy rzut oka bryła, zawiera w sobie wiele architektonicznych smaczków. O wyjątkowości Biblioteki opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.
UŁ komentuje: edukacja włączająca

Właśnie dzisiaj tysiące uczniów rozpoczyna swój rok szkolny. Jest to dobra okazja do tego, aby podyskutować na temat skutecznego nauczania w klasach, w których są uczniowie z problemami o różnym charakterze (społecznym, medycznym, psychologicznym). O edukacji włączającej w materiale opowiada dr Katarzyna Walęcka-Matyja.
UŁ komentuje: Czterolistna koniczyna gwarantuje sukces firmy

Jak sprawić, żeby firma osiągnęła sukces? Najlepiej mieć czterolistną koniczynę. Nie chodzi tu o roślinkę, a o specjalny model działania, który opracowali naukowcy z Wydziału Zarządzania UŁ. Skoro sprawdziło się w Microsofcie, Apple czy Alibabie, to czemu nie gdzie indziej?
UŁ komentuje: Łódzki DETAL

Łódzki DETAL to okazja do odbezpieczenia patriotyzmu lokalnego – tak o sobie piszą „Detaliści” na swoim oficjalnym profilu na Facebooku. Inicjatywa ta zachęca do poznania uroków Łodzi i docenienia jej walorów architektonicznych. O Łódzkim Detalu w materiale opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.

Studenci UŁ nagrodzeni przez Wicepremiera Jarosława Gowina

Wicepremier Jarosław Gowin przyznał ponad 16 milionów zł na finansowanie projektów wybitnie uzdolnionych studentów studiów jednolitych magisterskich lub absolwentów studiów I stopnia, prowadzących badania naukowe na wysokim poziomie i posiadających wyróżniający się dorobek naukowy. W VI edycji Diamentowych Grantów, w gronie 83 laureatów, znalazło się dwóch studentów Uniwersytetu Łódzkiego.