Studenci UŁ nagrodzeni przez Wicepremiera Jarosława Gowina

Wicepremier Jarosław Gowin przyznał ponad 16 milionów zł na finansowanie projektów wybitnie uzdolnionych studentów studiów jednolitych magisterskich lub absolwentów studiów I stopnia, prowadzących badania naukowe na wysokim poziomie i posiadających wyróżniający się dorobek naukowy. W VI edycji Diamentowych Grantów, w gronie 83 laureatów, znalazło się dwóch studentów Uniwersytetu Łódzkiego.

Patrycja Paciorek jest studentką I roku studiów stacjonarnych II stopnia, na kierunku Biotechnologia na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego. Otrzyma ona grant w wysokości 147 000 zł na badania nad „Rolą miRNA w toksyczności nanocząsteczek srebra”.
Drugim laureatem jest Rafał Szelenberger, który tak samo jak Patrycja Paciorek, studiuje na I roku studiów stacjonarnych II stopnia na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, lecz na kierunku Biologia. Tematem jego badań są „Płytkowe mikroRNA jako marker predykcyjny Ostrego Zespołu Wieńcowego” i otrzyma grant w wysokości 219 450 zł.
Diamentowy Grant pozwala laureatom na skrócenie ścieżki kariery naukowej, czyli na podjęcie studiów doktoranckich bez posiadania tytułu zawodowego magistra. Otrzymując granty, studenci dostają szansę na realizację swoich pierwszych samodzielnych projektów badawczych, trwających od 12 do 48 miesięcy. Tegoroczni laureaci zostali wyłonieni spośród 214 wnioskodawców w dwustopniowym postępowaniu konkursowym.

"Nekroperformans..." z Nagrodą im. Kotarbińskiego

Nagroda III edycji Konkursu im. Pierwszego Rektora Uniwersytetu Łódzkiego Tadeusza Kotarbińskiego uhonorowała dzieło "Nekroperformans. Kulturowa rekonstrukcja Teatru Wielkiej Wojny" autorstwa Doroty Sajewskiej. Wyróżnienie za wybitną pracę naukową z zakresu nauk humanistycznych, w wysokości 50 000 zł, wręczono 26 listopada br. w trakcie gali w Filharmonii Łódzkiej.
Konferencja Społeczna Odpowiedzialność Nauki

W dniu 16 listopada br. Rektor Uniwersytetu Łódzkiego prof. Antoni Różalski podpisał w Ministerstwie Rozwoju Deklarację Społecznej Odpowiedzialności Uczelni. Pod dokumentem podpis złożyli przedstawiciele ponad 22 polskich uczelni spośród 400 polskich szkół wyższych .
UŁ z nagrodą LUMEN

Uniwersytet Łódzki po raz kolejny otrzymał nagrodę LUMEN. To wyróżnienie dla najbardziej profesjonalnie zarządzanych polskich uczelni. Nagroda przyznana została w kategorii specjalnej za projekt „Usłyszeć obraz. Audiodeskrypcja dzieł sztuki w łódzkich muzeach jako czynnik kreujący i kształtujący relacje pomiędzy działalnością naukową i dydaktyczną Uniwersytetu Łódzkiego a interesariuszami zewnętrznymi (instytucjami kultury, organizacjami pozarządowymi, społecznością lokalną, przedstawicielami biznesu)”.
Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.

„HR Excellence in Research” dla Uniwersytetu Łódzkiego

Uniwersytet Łódzki może od dziś oficjalnie posługiwać się logiem „HR Excellence in Research”, które przyznane zostało przez Komisję Europejską. To wyróżnienie otrzymać mogą instytuty badawcze, uczelnie, przedsiębiorstwa lub organizacje finansujące badania, które do swoich wewnętrznych regulacji wdrożą zasady Europejskiej Karty Naukowca i Kodeksu Postępowania przy rekrutacji pracowników naukowych.