Studenci UŁ nagrodzeni przez Wicepremiera Jarosława Gowina

Wicepremier Jarosław Gowin przyznał ponad 16 milionów zł na finansowanie projektów wybitnie uzdolnionych studentów studiów jednolitych magisterskich lub absolwentów studiów I stopnia, prowadzących badania naukowe na wysokim poziomie i posiadających wyróżniający się dorobek naukowy. W VI edycji Diamentowych Grantów, w gronie 83 laureatów, znalazło się dwóch studentów Uniwersytetu Łódzkiego.

Patrycja Paciorek jest studentką I roku studiów stacjonarnych II stopnia, na kierunku Biotechnologia na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego. Otrzyma ona grant w wysokości 147 000 zł na badania nad „Rolą miRNA w toksyczności nanocząsteczek srebra”.
Drugim laureatem jest Rafał Szelenberger, który tak samo jak Patrycja Paciorek, studiuje na I roku studiów stacjonarnych II stopnia na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, lecz na kierunku Biologia. Tematem jego badań są „Płytkowe mikroRNA jako marker predykcyjny Ostrego Zespołu Wieńcowego” i otrzyma grant w wysokości 219 450 zł.
Diamentowy Grant pozwala laureatom na skrócenie ścieżki kariery naukowej, czyli na podjęcie studiów doktoranckich bez posiadania tytułu zawodowego magistra. Otrzymując granty, studenci dostają szansę na realizację swoich pierwszych samodzielnych projektów badawczych, trwających od 12 do 48 miesięcy. Tegoroczni laureaci zostali wyłonieni spośród 214 wnioskodawców w dwustopniowym postępowaniu konkursowym.

Uroczystość wręczenia Nagrody „Przeglądu Wschodniego”

24 marca 2018 r. w Sali Senatu Pałacu Kazimierzowskiego na Uniwersytecie Warszawskim odbyła się uroczystość wręczenia Nagrody „Przeglądu Wschodniego” (2017) XXV Edycji Jubileuszowej. Wśród laureatów był historyk z Instytutu Historii UŁ i autor książki „Na pomoc zesłańczej edukacji. Działalność wydawnicza Komitetu do spraw Dzieci Polskich w ZSRR (1943-1946)”, prof. Albin Głowacki.
Prestiżowy grant dla chemików

Prof. Grzegorz Mlostoń z Wydziału Chemii Uniwersytetu Łódzkiego uzyskał grant badawczy Fundacji im. Aleksandra Humboldta w ramach programu ‘Institutspartnerschaft’.
Diamentowe granty dla wybitnych studentów WBiOŚ

W tegorocznej edycji konkursu diamentowe granty przyznano łódzkim biologom. Pierwszym z nich jest Patrycja Paciorek prowadząca projekt „ Rola miRNA w toksyczności nanocząstek srebra”, który uzyskał dofinansowanie w wysokości 147 tyś zł., kolejnym nagrodzonym jest Rafał Szelenberger, który uzyskał dofinansowanie prawie 220 tyś zł na projekt „Płytkowe mikroRNA jako marker predykcyjny Ostrego Zespołu Wieńcowego.”
UŁ z nagrodą LUMEN

Uniwersytet Łódzki po raz kolejny otrzymał nagrodę LUMEN. To wyróżnienie dla najbardziej profesjonalnie zarządzanych polskich uczelni. Nagroda przyznana została w kategorii specjalnej za projekt „Usłyszeć obraz. Audiodeskrypcja dzieł sztuki w łódzkich muzeach jako czynnik kreujący i kształtujący relacje pomiędzy działalnością naukową i dydaktyczną Uniwersytetu Łódzkiego a interesariuszami zewnętrznymi (instytucjami kultury, organizacjami pozarządowymi, społecznością lokalną, przedstawicielami biznesu)”.

„HR Excellence in Research” dla Uniwersytetu Łódzkiego

Uniwersytet Łódzki może od dziś oficjalnie posługiwać się logiem „HR Excellence in Research”, które przyznane zostało przez Komisję Europejską. To wyróżnienie otrzymać mogą instytuty badawcze, uczelnie, przedsiębiorstwa lub organizacje finansujące badania, które do swoich wewnętrznych regulacji wdrożą zasady Europejskiej Karty Naukowca i Kodeksu Postępowania przy rekrutacji pracowników naukowych.