„HR Excellence in Research” dla Uniwersytetu Łódzkiego

Uniwersytet Łódzki może od dziś oficjalnie posługiwać się logiem „HR Excellence in Research”, które przyznane zostało przez Komisję Europejską. To wyróżnienie otrzymać mogą instytuty badawcze, uczelnie, przedsiębiorstwa lub organizacje finansujące badania, które do swoich wewnętrznych regulacji wdrożą zasady Europejskiej Karty Naukowca i Kodeksu Postępowania przy rekrutacji pracowników naukowych.

Uniwersytet Łódzki znalazł się w tej elitarnej grupie instytucji, zapewniając pracownikom naukowym: przejrzysty proces rekrutacji, możliwości rozwoju kariery naukowej, programy wspierające młodych naukowców, stabilność zatrudnienia, pomoc merytoryczną i finansową przy składaniu i rozliczaniu projektów badawczych.
Proces starania się o uzyskanie loga HR Excellence in Research był długotrwały, a warunki, które uczelnia musiała spełnić - bardzo wymagające. W 2015 roku, poprzez wysłanie oficjalnego listu, Uniwersytet Łódzki zadeklarował Komisji Europejskiej wdrożenie zasad opisanych w obu dokumentach – Europejskiej Karty Naukowca i Kodeksu Postępowania. W ciągu następnych miesięcy, specjalnie powołany zespół analizował wewnętrzne przepisy uczelni w zakresie rekrutacji pod kątem zgodności z „The European Charter and Code for Researchers”.
Po uzyskaniu wyników z ankiet dotyczących warunków pracy naukowców na UŁ, zespół sporządził Strategię HR i Plan działania (HR Strategy and Action Plan). Dokumenty zostały przesłane do Komisji Europejskiej, a w minionym tygodniu, Uniwersytet otrzymał potwierdzenie przyznania logo.
Uniwersytet Łódzki jest jednym z 7 uniwersytetów w Polsce, które mogą posługiwać się logiem „HR Excellence in Research”. W sumie, lista ta obejmuje 31 polskich instytucji.
Przyznawanie loga jest jednym z działań Komisji Europejskiej w ramach strategii Human Resources Strategy for Researchers, nakierowanej na zwiększanie atrakcyjności warunków pracy naukowców w UE. Ma się to przyczynić do zwiększania liczby pracowników naukowych instytucji europejskich. Organizacje posiadające logo HR Excellence są systematycznie sprawdzane pod kątem utrzymania standardów przyjętych przez Komisję Europejską.
Otrzymanie przez Uniwersytet Łódzki logo HR jest wyrazem uznania dla konsekwentnego wspierania nauki i badań na naszej uczelni.

"Nekroperformans..." z Nagrodą im. Kotarbińskiego

Nagroda III edycji Konkursu im. Pierwszego Rektora Uniwersytetu Łódzkiego Tadeusza Kotarbińskiego uhonorowała dzieło "Nekroperformans. Kulturowa rekonstrukcja Teatru Wielkiej Wojny" autorstwa Doroty Sajewskiej. Wyróżnienie za wybitną pracę naukową z zakresu nauk humanistycznych, w wysokości 50 000 zł, wręczono 26 listopada br. w trakcie gali w Filharmonii Łódzkiej.
Konferencja Społeczna Odpowiedzialność Nauki

W dniu 16 listopada br. Rektor Uniwersytetu Łódzkiego prof. Antoni Różalski podpisał w Ministerstwie Rozwoju Deklarację Społecznej Odpowiedzialności Uczelni. Pod dokumentem podpis złożyli przedstawiciele ponad 22 polskich uczelni spośród 400 polskich szkół wyższych .
UŁ z nagrodą LUMEN

Uniwersytet Łódzki po raz kolejny otrzymał nagrodę LUMEN. To wyróżnienie dla najbardziej profesjonalnie zarządzanych polskich uczelni. Nagroda przyznana została w kategorii specjalnej za projekt „Usłyszeć obraz. Audiodeskrypcja dzieł sztuki w łódzkich muzeach jako czynnik kreujący i kształtujący relacje pomiędzy działalnością naukową i dydaktyczną Uniwersytetu Łódzkiego a interesariuszami zewnętrznymi (instytucjami kultury, organizacjami pozarządowymi, społecznością lokalną, przedstawicielami biznesu)”.
Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.

Ruszyła międzynarodowa Szkoła Letnia UŁ

Blisko 80 studentów i wykładowców z trzech kontynentów: Ameryki Południowej, Azji i Europy bierze udział w rozpoczętej 3 lipca,trzynastej edycji Szkoły Letniej Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ. Tegoroczne międzynarodowe spotkanie na Uniwersytecie Łódzkim poświęcone jest rozwojowi regionów,innowacjom i zdrowym miastom. Inauguracja odbyła się w siedzibie Łódzkiej Agencji Rozwoju Regionalnego.