Ruszyła międzynarodowa Szkoła Letnia UŁ

Blisko 80 studentów i wykładowców z trzech kontynentów: Ameryki Południowej, Azji i Europy bierze udział w rozpoczętej 3 lipca,trzynastej edycji Szkoły Letniej Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ. Tegoroczne międzynarodowe spotkanie na Uniwersytecie Łódzkim poświęcone jest rozwojowi regionów,innowacjom i zdrowym miastom. Inauguracja odbyła się w siedzibie Łódzkiej Agencji Rozwoju Regionalnego.

Tegoroczni uczestnicy Szkoły Letniej przybyli do Łodzi z Brazylii, Ekwadoru, Meksyku, Chin i Japonii oraz Rosji, Ukrainy, Włoch, Turcji i Hiszpanii. Trzynasta edycja międzynarodowego spotkania studentów i naukowców dotyczyć będzie rozwoju regionów.
- Szkoła Letnia na Uniwersytecie Łódzkim to jedyna taka współpraca z uczelniami Ameryki Południowej. Dla naszego miasta i regionu to niezwykła okazja, aby studenci, którzy nas odwiedzą, stali się potem ambasadorami Łodzi na świecie – powiedział profesor Ryszard Piasecki, były ambassador RP w Chile.
Zajęcia Szkoły Letniej 2017 będą prowadzone do 16 lipca. Jej uczestnicy przebywać będą nie tylko na Uniwersytecie Łódzkim i w samej Łodzi. Tradycyjnie już zaplanowano wycieczki m. in. do Krakowa i Oświęcimia.
34850368894_518c6f2933_k.jpg
- Studenci, którzy przyjeżdżają do nas w ramach Szkoły Letniej poznają Łódź, region oraz Polskę. Zależy nam, aby nasze miasto i nasza uczelnia postrzegane były jako miejsca tolerancyjne, różnorodne. Takie właśnie wartości ma promować inicjatywa wymian studenckich – powiedział dziekan Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego, prof. Rafał Matera.
W zorganizowanych do tej pory Szkołach Letnich wzięło udział ok. 600 cudzoziemców. Koszty tego przedsięwzięcia pokrywa głównie Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny UŁ. Szkoły Letnie odbywają się w lipcu w Łodzi, a w styczniu w Ameryce Południowej – w Sao Paulo (Brazylia), Quito (Ekwador) i Toluce (Meksyk). W Szkołach Letnich w Ameryce Południowej wzięło udział już ponad 400 studentów UŁ.

Ruszyła pierwsza chińska Szkoła Letnia UŁ

Około 180 studentów z chińskich uczelni bierze udział w organizowanej po raz pierwszy przez Uniwersytet Łódzki Szkole Letniej dla Chin. Hasło letniego kursu przygotowanego przez Ośrodek Spraw Azjatyckich UŁ to Understanding Poland: Economy, Society and Science. Zajęcia dla chińskich studentów potrwają do 28 lipca. W inauguracji Szkoły Letniej dla Chin wzięli udział przedstawiciele władz Uniwersytetu Łódzkiego i Województwa Łódzkiego.
UŁ z nagrodą LUMEN

Uniwersytet Łódzki po raz kolejny otrzymał nagrodę LUMEN. To wyróżnienie dla najbardziej profesjonalnie zarządzanych polskich uczelni. Nagroda przyznana została w kategorii specjalnej za projekt „Usłyszeć obraz. Audiodeskrypcja dzieł sztuki w łódzkich muzeach jako czynnik kreujący i kształtujący relacje pomiędzy działalnością naukową i dydaktyczną Uniwersytetu Łódzkiego a interesariuszami zewnętrznymi (instytucjami kultury, organizacjami pozarządowymi, społecznością lokalną, przedstawicielami biznesu)”.
Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.
Humanista w biznesie - wykład Jerzego Czubaka

Uniwersytet Łódzki zainaugurował rok akademicki 2017/2018. Towarzyszący wydarzeniu wykład ekspercki - „Humanista w biznesie, czyli jak humaniści zmieniają świat” -  wygłosił Jerzy Czubak, Business Group President, Amcor Tobacco Packaging.

UŁ komentuje: Zmiany na uczelniach

Do niedawna zasada była prosta – im więcej studentów, tym więcej pieniędzy dla uczelni. Nowy algorytm, wprowadzony z inicjatywy ministra Jarosława Gowina, wiele zmienia. MNiSW stawia na jakość kształcenia i badań, a kolejne zmiany związane z Ustawą 2.0 są już w planach.