UŁ komentuje: Zmiany na uczelniach

Do niedawna zasada była prosta – im więcej studentów, tym więcej pieniędzy dla uczelni. Nowy algorytm, wprowadzony z inicjatywy ministra Jarosława Gowina, wiele zmienia. MNiSW stawia na jakość kształcenia i badań, a kolejne zmiany związane z Ustawą 2.0 są już w planach.

Środowisko akademickie krytykowało mechanizm, który funkcjonował do tej pory. Zarzucano przede wszystkim, że masowość kształcenia nie sprzyja jakości.
- Rząd zdecydował się na dość radykalne rozwiązanie. Nowy algorytm nie promuje już ilości studentów, tylko stosunek ilości nauczycieli akademickich do ilości studentów. Fachowo nazywa się to wskaźnikiem SSR, który powinien wynosić 13 – to jest jego optymalna wielkość – wyjaśnia dr Jacek Kalinowski z Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego.
Od teraz ilość będzie liczyła się jedynie, idąc w parze z jakością.

Uczelnie, które „ściągną” do siebie najlepszych maturzystów, będą mogły otrzymać specjalną premię z tego tytułu.

dr Jacek Kalinowski

O ile sam algorytm został poparty przez środowiska akademickie, tak forma jego wprowadzenia była przyjęta bardzo negatywnie. Zmiany zostały wprowadzone za szybko, co uniemożliwia uczelniom dostosowanie się do nowych zasad.

Jak będzie zatem wyglądało finansowanie uniwersytetów?

- Raczej będzie to model typu mieszanego, czyli tzw. model instytucjonalny. Będziemy mieć pewną stałą dotację, która będzie pokrywała najbardziej podstawowe potrzeby uczelni wyższych. Druga część natomiast, moduł projektowy, będzie służyła podnoszeniu doskonałości naukowej i dydaktycznej – mówi dr Jacek Kalinowski.
Już teraz mówi się o podziale na trzy typy uczelni: uczelnie badawcze, uczelnie badawczo-dydaktyczne i uczelnie dydaktyczne. Proponuje się, aby nowy algorytm dotacyjny był różny dla każdej z tych grup uczelni. Jak podkreśla dr Jacek Kalinowski, warto pamiętać, aby wszelkie wprowadzane zmiany gwarantowały autonomię uczelni, a także dawały stabilizację.
Zachęcamy do zapoznania się z innymi komentarzami ekspertów Uniwersytetu Łódzkiego na kanale naszej uczelni na portalu Youtube.com.

UŁ komentuje: Brytyjski system edukacji

Dzieci prezesów międzynarodowych korporacji, menedżerów, żołnierzy. Obcokrajowcy, ale coraz częściej również Polacy, którzy wybierają dla swoich dzieci drogę do matury międzynarodowej. 26 narodowości codziennie spotyka się w jednym budynku. British International School of the University of Łódź, która istnieje już 5 lat, jest wyjątkowym miejscem na mapie Łodzi. Brytyjski system edukacji stawia na samodzielność i zaangażowanie uczniów w realizowane projekty.
UŁ komentuje: Kupalnocka i noc świętojańska

Najkrótsza noc w roku (21-22 czerwca) traktowana była przez naszych bacznie obserwujących wędrówkę słońca po niebie przodków jako moment gdy złe moce związane z zimnem i ciemnością, a odpowiedzialne za martwotę natury, są w wyraźnej defensywie.
UŁ komentuje: Przyrost naturalny najwyższy od 20 lat

W 2017 roku liczba urodzeń w Polsce przekroczyła 400 tysięcy i to w niesprzyjających warunkach zmniejszania się populacji kobiet w wieku rozrodczym. Dzięki temu współczynnik dzietności osiągnął wartość – najwyższą od 20 lat – równą 1,45. O tym, czy sukces należy przypisywać programowi Rodzina 500+ i poprawie sytuacji na rynku pracy, pisze prof. Piotr Szukalski.
UŁ komentuje: Uberyzacja biznesu

Zaczęło się od UBERa, a przerodziło w szeroki model gospodarczy. Uberyzacja to mechanizm, w którym firmy wykorzystujące platformy internetowe dostarczają klientom produktów i usług już w momencie zgłoszenia ich przez klienta. Nie wszystkie jednak aspekty tego systemu są korzystne, zarówno dla odbiorców jak i usługodawców.

Naukowcy UŁ w międzynarodowym projekcie ochrony betonowych zabytków

Projekt InnovaConcrete (Innovative Materials and Techniques for the Conservation of 20th Century Concrete-based Cultural Heritage) realizowany w ramach programu Horyzont 2020 został przygotowany przez międzynarodowe konsorcjum składające się z reprezentantów 29 instytucji z 11 państw (m.in. University of Cadiz, Technische Universiteit Delft, National Technical University Athens, ICOMOS, DOCOMOMO). Do współpracy zaproszono także przedstawicieli Polski – Halę Stulecia we Wrocławiu oraz Uniwersytet Łódzki. Ze strony czelni odpowiedzialny za współtworzenie projektu jest dr inż. Błażej Ciarkowski z Katedry Historii Sztuki.