UŁ komentuje: Zmiany na uczelniach

Do niedawna zasada była prosta – im więcej studentów, tym więcej pieniędzy dla uczelni. Nowy algorytm, wprowadzony z inicjatywy ministra Jarosława Gowina, wiele zmienia. MNiSW stawia na jakość kształcenia i badań, a kolejne zmiany związane z Ustawą 2.0 są już w planach.

Środowisko akademickie krytykowało mechanizm, który funkcjonował do tej pory. Zarzucano przede wszystkim, że masowość kształcenia nie sprzyja jakości.
- Rząd zdecydował się na dość radykalne rozwiązanie. Nowy algorytm nie promuje już ilości studentów, tylko stosunek ilości nauczycieli akademickich do ilości studentów. Fachowo nazywa się to wskaźnikiem SSR, który powinien wynosić 13 – to jest jego optymalna wielkość – wyjaśnia dr Jacek Kalinowski z Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego.
Od teraz ilość będzie liczyła się jedynie, idąc w parze z jakością.

Uczelnie, które „ściągną” do siebie najlepszych maturzystów, będą mogły otrzymać specjalną premię z tego tytułu.

dr Jacek Kalinowski

O ile sam algorytm został poparty przez środowiska akademickie, tak forma jego wprowadzenia była przyjęta bardzo negatywnie. Zmiany zostały wprowadzone za szybko, co uniemożliwia uczelniom dostosowanie się do nowych zasad.

Jak będzie zatem wyglądało finansowanie uniwersytetów?

- Raczej będzie to model typu mieszanego, czyli tzw. model instytucjonalny. Będziemy mieć pewną stałą dotację, która będzie pokrywała najbardziej podstawowe potrzeby uczelni wyższych. Druga część natomiast, moduł projektowy, będzie służyła podnoszeniu doskonałości naukowej i dydaktycznej – mówi dr Jacek Kalinowski.
Już teraz mówi się o podziale na trzy typy uczelni: uczelnie badawcze, uczelnie badawczo-dydaktyczne i uczelnie dydaktyczne. Proponuje się, aby nowy algorytm dotacyjny był różny dla każdej z tych grup uczelni. Jak podkreśla dr Jacek Kalinowski, warto pamiętać, aby wszelkie wprowadzane zmiany gwarantowały autonomię uczelni, a także dawały stabilizację.
Zachęcamy do zapoznania się z innymi komentarzami ekspertów Uniwersytetu Łódzkiego na kanale naszej uczelni na portalu Youtube.com.

UŁ komentuje: Ochrona roślin zagrożonych

W 2015 rozpoczęto na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego projekt mający na celu ochronę wybranych gatunków roślin w regionie łódzkim. W partnerstwie uczestniczą ponadto Ogród Botaniczny w Łodzi oraz Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Łodzi. Inicjatywa polega na wzbogacaniu istniejących stanowisk zagrożonych roślin o nowe okazy oraz na odbudowie stanowisk, które uległy zagładzie.
UŁ komentuje: 2˚C które zniszczą Ziemię?

Ostatni raport klimatyczny organizacji IPCC pt. „Global Warming of 1.5˚C” nie napawa optymizmem. Według ekspertów trudno będzie nawet zachować limit 2˚C, który dla planety będzie zabójczy. Ponieważ raport niesie niezwykle ważne treści, postanowiliśmy, po raz kolejny, odnieść się do problematyki zmian klimatu na Ziemi.
UŁ komentuje: Zapomniane słowa - Dezabil

Kiedyś to nie język angielski, a francuski kształtował w dużej mierze europejskie słownictwo. Tak też wyglądała historia słowa "dezabil", które dziś niemal zapomniane, kiedyś mogło oznaczać niezwykle atrakcyjne okoliczności.
UŁ komentuje: Upalna przyszłość Polski i Europy?

Nie wszyscy zgadzają się z tym, że istnieje związek między działaniem człowieka, a zjawiskiem globalnego ocieplenia. Fakty są jednak takie, że ostatnie lato w Polsce należało do jednych z najbardziej gorących w ostatnich dekadach. Dni upalnych jest coraz więcej - mówi nasz ekspert - dr Mariusz Siedlecki z Wydziału Nauk Geograficznych UŁ.