UŁ komentuje: Zmiany na uczelniach

Do niedawna zasada była prosta – im więcej studentów, tym więcej pieniędzy dla uczelni. Nowy algorytm, wprowadzony z inicjatywy ministra Jarosława Gowina, wiele zmienia. MNiSW stawia na jakość kształcenia i badań, a kolejne zmiany związane z Ustawą 2.0 są już w planach.

Środowisko akademickie krytykowało mechanizm, który funkcjonował do tej pory. Zarzucano przede wszystkim, że masowość kształcenia nie sprzyja jakości.
- Rząd zdecydował się na dość radykalne rozwiązanie. Nowy algorytm nie promuje już ilości studentów, tylko stosunek ilości nauczycieli akademickich do ilości studentów. Fachowo nazywa się to wskaźnikiem SSR, który powinien wynosić 13 – to jest jego optymalna wielkość – wyjaśnia dr Jacek Kalinowski z Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego.
Od teraz ilość będzie liczyła się jedynie, idąc w parze z jakością.

Uczelnie, które „ściągną” do siebie najlepszych maturzystów, będą mogły otrzymać specjalną premię z tego tytułu.

dr Jacek Kalinowski

O ile sam algorytm został poparty przez środowiska akademickie, tak forma jego wprowadzenia była przyjęta bardzo negatywnie. Zmiany zostały wprowadzone za szybko, co uniemożliwia uczelniom dostosowanie się do nowych zasad.

Jak będzie zatem wyglądało finansowanie uniwersytetów?

- Raczej będzie to model typu mieszanego, czyli tzw. model instytucjonalny. Będziemy mieć pewną stałą dotację, która będzie pokrywała najbardziej podstawowe potrzeby uczelni wyższych. Druga część natomiast, moduł projektowy, będzie służyła podnoszeniu doskonałości naukowej i dydaktycznej – mówi dr Jacek Kalinowski.
Już teraz mówi się o podziale na trzy typy uczelni: uczelnie badawcze, uczelnie badawczo-dydaktyczne i uczelnie dydaktyczne. Proponuje się, aby nowy algorytm dotacyjny był różny dla każdej z tych grup uczelni. Jak podkreśla dr Jacek Kalinowski, warto pamiętać, aby wszelkie wprowadzane zmiany gwarantowały autonomię uczelni, a także dawały stabilizację.
Zachęcamy do zapoznania się z innymi komentarzami ekspertów Uniwersytetu Łódzkiego na kanale naszej uczelni na portalu Youtube.com.

UŁ komentuje: BUŁa perłą architektury

Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego została ukończona w 1960 r. Jest ciekawym przykładem architektury PRL-u. Ta prosta na pierwszy rzut oka bryła, zawiera w sobie wiele architektonicznych smaczków. O wyjątkowości Biblioteki opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.
UŁ komentuje: edukacja włączająca

Właśnie dzisiaj tysiące uczniów rozpoczyna swój rok szkolny. Jest to dobra okazja do tego, aby podyskutować na temat skutecznego nauczania w klasach, w których są uczniowie z problemami o różnym charakterze (społecznym, medycznym, psychologicznym). O edukacji włączającej w materiale opowiada dr Katarzyna Walęcka-Matyja.
UŁ komentuje: Czterolistna koniczyna gwarantuje sukces firmy

Jak sprawić, żeby firma osiągnęła sukces? Najlepiej mieć czterolistną koniczynę. Nie chodzi tu o roślinkę, a o specjalny model działania, który opracowali naukowcy z Wydziału Zarządzania UŁ. Skoro sprawdziło się w Microsofcie, Apple czy Alibabie, to czemu nie gdzie indziej?
UŁ komentuje: Łódzki DETAL

Łódzki DETAL to okazja do odbezpieczenia patriotyzmu lokalnego – tak o sobie piszą „Detaliści” na swoim oficjalnym profilu na Facebooku. Inicjatywa ta zachęca do poznania uroków Łodzi i docenienia jej walorów architektonicznych. O Łódzkim Detalu w materiale opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.

Naukowcy UŁ w międzynarodowym projekcie ochrony betonowych zabytków

Projekt InnovaConcrete (Innovative Materials and Techniques for the Conservation of 20th Century Concrete-based Cultural Heritage) realizowany w ramach programu Horyzont 2020 został przygotowany przez międzynarodowe konsorcjum składające się z reprezentantów 29 instytucji z 11 państw (m.in. University of Cadiz, Technische Universiteit Delft, National Technical University Athens, ICOMOS, DOCOMOMO). Do współpracy zaproszono także przedstawicieli Polski – Halę Stulecia we Wrocławiu oraz Uniwersytet Łódzki. Ze strony czelni odpowiedzialny za współtworzenie projektu jest dr inż. Błażej Ciarkowski z Katedry Historii Sztuki.