Naukowcy UŁ w międzynarodowym projekcie ochrony betonowych zabytków

Naukowcy UŁ w międzynarodowym projekcie ochrony betonowych zabytków

Projekt InnovaConcrete (Innovative Materials and Techniques for the Conservation of 20th Century Concrete-based Cultural Heritage) realizowany w ramach programu Horyzont 2020 został przygotowany przez międzynarodowe konsorcjum składające się z reprezentantów 29 instytucji z 11 państw (m.in. University of Cadiz, Technische Universiteit Delft, National Technical University Athens, ICOMOS, DOCOMOMO). Do współpracy zaproszono także przedstawicieli Polski – Halę Stulecia we Wrocławiu oraz Uniwersytet Łódzki. Ze strony czelni odpowiedzialny za współtworzenie projektu jest dr inż. Błażej Ciarkowski z Katedry Historii Sztuki.

- Prace nad wnioskiem o dofinansowanie, wartego 6 800 000 Euro projektu, trwały od października 2016 roku. W ostatnich dniach czerwca tego roku został on zaakceptowany przez Komisję Europejską. Wniosek uzyskał bardzo wysokie noty, prezentując tzw. doskonałość naukową - scientific excellence – informuje dr inż. Błażej Ciarkowski.
„InnovaConcrete” jest multidyscyplinarnym, innowacyjnym projektem, którego zadaniem jest określenie zasad i możliwości ochrony betonowych konstrukcji stanowiących ważną część dziedzictwa kulturowego XX wieku. W tym celu utworzony został międzynarodowy, interdyscyplinarny zespół zapewniający wiedzę techniczną z zakresy konstrukcji, nanomateriałów, technik symulacji, konserwacji, a także nauk społecznych i humanistycznych. Zadaniem tych ostatnich (w tym Uniwersytetu Łódzkiego) jest analiza historycznej rangi oraz wartości społecznej wyselekcjonowanych monumentów. Na wstępnych etapach badań wyróżniono kilka szczególnie istotnych grup obiektów wykonanych z betonu/żelbetu. Wśród nich wymienić należy Halę Stulecia we Wrocławiu, betonowe rzeźby Eduardo Chillidy, memoriały wojenne oraz żelbetowe konstrukcje łupinowe powstałe po II wojnie światowej w Europie Wschodniej.
Na przestrzeni 3 lat uczestnicy projektu InnovaConcrete nie tylko będą badać betonowe i żelbetowe konstrukcje oraz wypracowywać techniczne metody ich konserwacji. Szerokiej analizie poddana zostanie społeczna i ideologiczna rola poszczególnych obiektów na przestrzeni lat, a także ich postrzeganie w czasach współczesnych. Wyniki badań będą sukcesywnie publikowane. Celem konsorcjum jest także zwiększenie świadomości społecznej wartości naszego wspólnego dziedzictwa kulturowego, które stanowią XX-wieczne struktury betonowe.
Dlaczego w tym międzynarodowym projekcie znaleźli się naukowcy z UŁ? Jednym z najważniejszych obszarów badawczych leżących w centrum zainteresowań pracowników Katedry Historii Sztuki UŁ jest architektura XX i XXI wieku ze szczególnym uwzględnieniem obiektów powstałych w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Dr Błażej Ciarkowski, który jest zaangażowany w realizację projektu InnovaConcrete, od lat zajmuje się naukowo historią architektury polskiej po II wojnie światowej, ze szczególnym uwzględnieniem umiejscowienia rodzimych dokonań w międzynarodowym kontekście oraz ich relacji z polityką. Efekty prac łódzkich historyków sztuki będą stanowiły integralną część prowadzonych badań i wzbogacą je o niezwykle istotne aspekty historyczne oraz społeczne.
Uniwersytet Łódzki pomoże Unii Europejskiej w prowadzeniu polityki z Azją Południowo-Wschodnią

Katedra Studiów Azjatyckich WSMiP UŁ została partnerem w międzynarodowym konsorcjum realizującym grant z Programu Ramowego Komisji Europejskiej Horyzont 2020. Projekt Competing Regional Integrations in Southeast Asia (CRISEA) został rozstrzygnięty w czerwcu w konkursie Regional integration in South East Asia and its consequences for Europe.
Prestiżowy grant dla chemików

Prof. Grzegorz Mlostoń z Wydziału Chemii Uniwersytetu Łódzkiego uzyskał grant badawczy Fundacji im. Aleksandra Humboldta w ramach programu ‘Institutspartnerschaft’.
Prestiżowy grant dla humanistów i informatyków z UŁ

Ponad 160 tys. zł otrzyma projekt zgłoszony przez Uniwersytet Łódzki w ramach konkursu Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki Uniwersalia 2.2. Przedmiotem badań łódzkich naukowców jest Latopis Nowogrodzki - pierwszy, najprawdopodobniej najstarszy istniejący utwór historiograficzny dotyczący terenów Europy Środkowo-Wschodniej. Projekt przygotowywali wspólnie humaniści i przedstawiciele nauk ścisłych - naukowcy Centrum Ceraneum i Katedry Informatyki UŁ.

W dniu 26 kwietnia 2018 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się II. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo, regulacja i konkurencja na rynku energetycznym”. Głównym Organizatorem Konferencji jest Naukowe Koło Prawa Energetycznego i Innych Sektorów Infrastrukturalnych Uniwersytetu Łódzkiego. Natomiast Współorganizatorami Konferencji są Katedra Europejskiego Prawa Gospodarczego Uniwersytetu Łódzkiego, a także Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach oraz Polska Fundacja Prawa Konkurencji i Regulacji Sektorowej Ius Publicum w Warszawie. Partnerem Strategicznym Konferencji jest Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. Złotym Partnerem Konferencji jest Bank Ochrony Środowiska. Wydarzenie jest objęte patronatem honorowym Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego.