Ruszyła pierwsza chińska Szkoła Letnia UŁ

Około 180 studentów z chińskich uczelni bierze udział w organizowanej po raz pierwszy przez Uniwersytet Łódzki Szkole Letniej dla Chin. Hasło letniego kursu przygotowanego przez Ośrodek Spraw Azjatyckich UŁ to Understanding Poland: Economy, Society and Science. Zajęcia dla chińskich studentów potrwają do 28 lipca. W inauguracji Szkoły Letniej dla Chin wzięli udział przedstawiciele władz Uniwersytetu Łódzkiego i Województwa Łódzkiego.

Na Uniwersytet Łódzki przyjechali studenci i ich opiekunowie z kilku liczących się chińskich uczelni, m. in. Sichuan University, Jinan University, Guilin University of Technology, Nankai University, Shanghai University. Dla studentów przygotowano zajęcia z wiedzy o Polsce oraz do wyboru: z ekonomii, ekohydrologii i informatyki. Młodzi Chińczycy poznają także bliżej nasz kraj, region i Łódź na wycieczkach i spotkaniach.
- Coraz więcej studentów z Chin studiuje na naszej uczelni. W ubiegłym roku było ich w sumie 170 na różnych studiach. W tym roku spodziewamy się ich jeszcze więcej. Nasi studenci także coraz liczniej wyjeżdżają na tamtejsze uczelnie - powiedział prof. Antoni Różalski, Rektor UŁ.
35614936610_d3a5bd604f_k.jpg
- Program organizowanej przez nas szkoły wpisuje się w aktualne relacje polsko-chińskie. Chińczyków bardzo interesują zagadnienia związane z naszą transformacją gospodarczą. Ekohydrologia to ważna dziedzina dbania o środowisko, na czym Chińczykom coraz bardziej zależy, a naukowcy z UŁ mają ogromne doświadczenia w tym zakresie. Mamy nadzieję, że ta Szkoła Letnia będzie stanowić ważny obszar na mapie aktualnej i przyszłej współpracy Polski i Chin – mówi prof. Dominik Mierzejewski, kierownik Ośrodka Spraw Azjatyckich UŁ.
Młodzi Chińczycy wysłuchali także wykładu prof. Dominika Mierzejewskiego dotyczącego roli UŁ w stosunkach polsko-chińskich oraz wzięli udział w praktycznym warsztacie nauki podstawowych zwrotów w języku polskim, który poprowadzili dr Marta Ułańska i Sławomir Rudziński ze Studium Języka Polskiego dla Cudzoziemców UŁ.
Szkoła Letnia dla Chin 2017 otrzymała wsparcie finansowe Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi i Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

Ruszyła międzynarodowa Szkoła Letnia UŁ

Blisko 80 studentów i wykładowców z trzech kontynentów: Ameryki Południowej, Azji i Europy bierze udział w rozpoczętej 3 lipca,trzynastej edycji Szkoły Letniej Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ. Tegoroczne międzynarodowe spotkanie na Uniwersytecie Łódzkim poświęcone jest rozwojowi regionów,innowacjom i zdrowym miastom. Inauguracja odbyła się w siedzibie Łódzkiej Agencji Rozwoju Regionalnego.
International Cook Book Uniwersytetu Łódzkiego dostępny w Internecie

16 studentów z 15 krajów zaangażowało się w powstanie wiosennego kucharskiego e-booka, który powstał w dwóch wersjach językowych - polskiej i angielskiej. Elektroniczną książkę można pobrać za pomocą aplikacji Pay with a Tweet. Inicjatywa to część długofalowego projektu #UniversityDiversity, realizowanego na łódzkiej uczelni.
Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.
Humanista w biznesie - wykład Jerzego Czubaka

Uniwersytet Łódzki zainaugurował rok akademicki 2017/2018. Towarzyszący wydarzeniu wykład ekspercki - „Humanista w biznesie, czyli jak humaniści zmieniają świat” -  wygłosił Jerzy Czubak, Business Group President, Amcor Tobacco Packaging.

UŁ komentuje: Fake news - były, są i będą

Fake newsy, tak popularne ostatnimi czasy, nie są niczym nowym. Już przed II wojną światową odbiorcy padali ich ofiarami. Czy ta forma komunikacji będzie się rozwijać? Jak chronić się przed nieprawdziwymi informacjami? Komentuje dr Mariusz Woźniakowski z Wydziału Zarządzania UŁ.