UŁ komentuje: Oblicze utylitaryzmu

UŁ komentuje: Oblicze utylitaryzmu

Ludzie niekiedy nie zdają sobie sprawy, że kierują się zasadami utylitaryzmu. Na czym polega ten kierunek filozofii i dlaczego tak bardzo potrzebny jest w obecnych czasach? Na pytanie odpowiada dr Katarzyna de Lazari-Radek z Instytutu Filozofii UŁ.

John Stuart Mill czy Jeremy Bentham to tylko dwa nazwiska znanych utylitarystów, którzy nie bali się podejmować prób zmieniania świata na lepszy. Mill uważany jest za twórcą pojęcia utylitaryzmu, natomiast Bentham wykreował system etyki utylitarystycznej, wywodzącej się z hedonizmu. Drugi z wymienionych filozofów uważał też, że postępowanie człowieka można nazwać moralnym tylko wtedy, gdy dąży do „największego szczęścia największej liczby ludzi”.

Celem nadrzędnym naszego działania jest czynienia świata lepszym.

dr Katarzyna de Lazari-Radek

Co to oznacza? Utylitaryści są reformatorami, a sam nurt utylitaryzmu budzi kontrowersje, ponieważ według tej teorii czyn jest dobry tylko wtedy, gdy przyczynia się do stanowienia szczęścia powszechnego i redukuje cierpienie na świecie.
Więcej o utylitaryzmie można przeczytać w najnowszej książce dr Katarzyny de Lazari-Radek oraz Petera Singera - tytuł ukazał się w ramach popularnej serii "Very Short Introduction" i został wydany przez Uniwersytet w Oxfordzie. Tekst oferuje wyczerpujący opis najważniejszej, świeckiej teorii naszych czasów, nawiązując do niedawnych odkryć w dziedzinie psychologii i neurobiologii. Jednocześnie rozważa ich znaczenie w obszarze zasad utylitaryzmu. W opracowaniu znajduje się również analiza wpływu oraz zastosowania filozofii w przypadku problemów, z jakimi zmaga się świat.
Zachęcamy do zapoznania się z innymi komentarzami ekspertów Uniwersytetu Łódzkiego na kanale naszej uczelni na portalu YouTube.com.
Eksperci UŁ - na skróty (lista)

Zmiany w rządzie, odkrycia astronomiczne, tematy ekologiczne, rocznica odzyskania niepodległości, czy nowe przepisy dotyczące handlu w niedzielę – naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego są w stanie skomentować niemal wszystkie bieżące i ciekawe tematy.  Teraz kontakt z naszymi specjalistami będzie dużo łatwiejszy - wystarczy skorzystać z naszej ogólnodostępnej bazy, zawierającej maile i numery telefonów.
Bohaterowie stulecia: Marszałek Józef Piłsudski

Spośród „ojców” polskiej niepodległości z 1918 r., Józef Piłsudski - irredentysta, przywódca socjalistów, brygadier Legionów Polskich, Naczelnik Państwa, Marszałek, pogromca Armii Czerwonej, architekt demokratycznej II RP, a później autor zamachu stanu z 1926 r. i dyktat
UŁ komentuje: Zapomniane słowa - Charakternik

Kogoś, kto ma silny charakter, określa się czasem mianem charakternika. Niekiedy też o takim człowieku mówi się, że jest charakterny, choć niektóre wydawnictwa poprawnościowe jak na przykład Wielki słownik poprawnej polszczyzny pod red. Andrzeja Markowskiego (2004) zalecają unikać tego przymiotnika.
UŁ komentuje: Halloween po łódzku

Racjonalna, praktyczna, przemysłowa – taki stereotyp naszego miasta, współkreowany przez literaturę, funkcjonuje w powszechnej świadomości. Wydaje się, że w Łodzi nie było miejsca na obcowanie z duchami, diabłami i innymi nierealnymi stworzeniami. Ale to nie jest prawda!