Debata o systemie sądownictwa

Liczba sędziów a liczba rozpatrywanych spraw, kształcenie przyszłych sędziów, zrozumiałość postępowania sądowego dla zwykłego obywatela – to tylko niektóre zagadnienia, które poruszono w trakcie debaty zorganizowanej przez Uniwersytet Łódzki. Do Pałacu Biedermanna UŁ zaproszono przedstawicieli różnych środowisk: prawniczych, naukowych, dziennikarskich. Panelistami w dyskusji byli: prof. Konrad Składowski i prof. Szymon Byczko z Wydziału Prawa i Administracji UŁ oraz dr Błażej Kmieciak z Uniwersytetu Medycznego i dr Konrad Hennig z Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej. Moderatorem dyskusji był redaktor Łukasz Głowacki.

Dyskusję rozpoczęło pytanie czy zmiany w polskim sądownictwie są potrzebne, a jeśli tak to jakie? Odpowiadając na nie prof. Konrad Składowski przytoczył statystyki. Przypomniał, że w Polsce jest aktualnie ok. 10 tys. sędziów, którzy rozpatrują rocznie ok. 15 mln. spraw. – Co zrobić aby tych spraw było mniej? – pytał prof. Składowski.
Dr Błażej Kmieciak z Uniwersytetu Medycznego, jako socjolog prawa, zwracał uwagę na brak bliskości sędziów z przeciętnymi obywatelami i wywołał temat zmiany systemu kształcenia przyszłych sędziów, tak aby mieli większe życiowe doświadczenia, aby bardziej rozumieli innych, aby w rezultacie nastąpiło większe zbliżenie sądu i ludzi.
Zrozumiałość procesu sądowego i potrzebę większej bliskości sędziów i uczestników postępowań sądowych podkreślał także dr Konrad Hennig, wskazując jako największe bolączki polskiego systemu sądownictwa nadmierny formalizm i przewlekłość postępowań.
Prof. Szymon Byczko zwracał uwagę na to, że zmiany nie mogą być wartością samą w sobie. Przytoczył kilka przykładów zmian sprzed kilku lat, które jego zdaniem przyniosły złe efekty i bałagan. Podkreślił, że zmiany w systemie sądownictwa powinny iść w kierunku wzmacniania poczucia samodzielności sędziów jako tych, którzy wymierzają sprawiedliwość.
Zapis debaty na naszym kanale Youtube:

Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.
Humanista w biznesie - wykład Jerzego Czubaka

Uniwersytet Łódzki zainaugurował rok akademicki 2017/2018. Towarzyszący wydarzeniu wykład ekspercki - „Humanista w biznesie, czyli jak humaniści zmieniają świat” -  wygłosił Jerzy Czubak, Business Group President, Amcor Tobacco Packaging.
Seria oksfordzka – wiedza dla każdego

Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego przygotowało tłumaczenie najnowszych i najbardziej popularnych tytułów z serii oksfordzkiej „Krótkie Wprowadzenie”. Autorami przekładów są najlepsi tłumacze i wybitni eksperci związani z Uniwersytetem Łódzkim. Specjalnie dla polskich czytelników brytyjscy autorzy przygotowali nowe lub uaktualnione wstępy do poszczególnych książek. Opiekę merytoryczną nad polską edycją serii sprawują naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego: prof. Krystyna Kujawińska Courtney, prof. Ewa Gajewska, prof. Aneta Pawłowska, prof. Jerzy Gajdka, prof. Piotr Stalmaszczyk.
Ruszyła pierwsza chińska Szkoła Letnia UŁ

Około 180 studentów z chińskich uczelni bierze udział w organizowanej po raz pierwszy przez Uniwersytet Łódzki Szkole Letniej dla Chin. Hasło letniego kursu przygotowanego przez Ośrodek Spraw Azjatyckich UŁ to Understanding Poland: Economy, Society and Science. Zajęcia dla chińskich studentów potrwają do 28 lipca. W inauguracji Szkoły Letniej dla Chin wzięli udział przedstawiciele władz Uniwersytetu Łódzkiego i Województwa Łódzkiego.

UŁ komentuje: Łódzki DETAL

Łódzki DETAL to okazja do odbezpieczenia patriotyzmu lokalnego – tak o sobie piszą „Detaliści” na swoim oficjalnym profilu na Facebooku. Inicjatywa ta zachęca do poznania uroków Łodzi i docenienia jej walorów architektonicznych. O Łódzkim Detalu w materiale opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.