Debata o systemie sądownictwa

Liczba sędziów a liczba rozpatrywanych spraw, kształcenie przyszłych sędziów, zrozumiałość postępowania sądowego dla zwykłego obywatela – to tylko niektóre zagadnienia, które poruszono w trakcie debaty zorganizowanej przez Uniwersytet Łódzki. Do Pałacu Biedermanna UŁ zaproszono przedstawicieli różnych środowisk: prawniczych, naukowych, dziennikarskich. Panelistami w dyskusji byli: prof. Konrad Składowski i prof. Szymon Byczko z Wydziału Prawa i Administracji UŁ oraz dr Błażej Kmieciak z Uniwersytetu Medycznego i dr Konrad Hennig z Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej. Moderatorem dyskusji był redaktor Łukasz Głowacki.

Dyskusję rozpoczęło pytanie czy zmiany w polskim sądownictwie są potrzebne, a jeśli tak to jakie? Odpowiadając na nie prof. Konrad Składowski przytoczył statystyki. Przypomniał, że w Polsce jest aktualnie ok. 10 tys. sędziów, którzy rozpatrują rocznie ok. 15 mln. spraw. – Co zrobić aby tych spraw było mniej? – pytał prof. Składowski.
Dr Błażej Kmieciak z Uniwersytetu Medycznego, jako socjolog prawa, zwracał uwagę na brak bliskości sędziów z przeciętnymi obywatelami i wywołał temat zmiany systemu kształcenia przyszłych sędziów, tak aby mieli większe życiowe doświadczenia, aby bardziej rozumieli innych, aby w rezultacie nastąpiło większe zbliżenie sądu i ludzi.
Zrozumiałość procesu sądowego i potrzebę większej bliskości sędziów i uczestników postępowań sądowych podkreślał także dr Konrad Hennig, wskazując jako największe bolączki polskiego systemu sądownictwa nadmierny formalizm i przewlekłość postępowań.
Prof. Szymon Byczko zwracał uwagę na to, że zmiany nie mogą być wartością samą w sobie. Przytoczył kilka przykładów zmian sprzed kilku lat, które jego zdaniem przyniosły złe efekty i bałagan. Podkreślił, że zmiany w systemie sądownictwa powinny iść w kierunku wzmacniania poczucia samodzielności sędziów jako tych, którzy wymierzają sprawiedliwość.
Zapis debaty na naszym kanale Youtube:

"Nekroperformans..." z Nagrodą im. Kotarbińskiego

Nagroda III edycji Konkursu im. Pierwszego Rektora Uniwersytetu Łódzkiego Tadeusza Kotarbińskiego uhonorowała dzieło "Nekroperformans. Kulturowa rekonstrukcja Teatru Wielkiej Wojny" autorstwa Doroty Sajewskiej. Wyróżnienie za wybitną pracę naukową z zakresu nauk humanistycznych, w wysokości 50 000 zł, wręczono 26 listopada br. w trakcie gali w Filharmonii Łódzkiej.
Konferencja Społeczna Odpowiedzialność Nauki

W dniu 16 listopada br. Rektor Uniwersytetu Łódzkiego prof. Antoni Różalski podpisał w Ministerstwie Rozwoju Deklarację Społecznej Odpowiedzialności Uczelni. Pod dokumentem podpis złożyli przedstawiciele ponad 22 polskich uczelni spośród 400 polskich szkół wyższych .
UŁ z nagrodą LUMEN

Uniwersytet Łódzki po raz kolejny otrzymał nagrodę LUMEN. To wyróżnienie dla najbardziej profesjonalnie zarządzanych polskich uczelni. Nagroda przyznana została w kategorii specjalnej za projekt „Usłyszeć obraz. Audiodeskrypcja dzieł sztuki w łódzkich muzeach jako czynnik kreujący i kształtujący relacje pomiędzy działalnością naukową i dydaktyczną Uniwersytetu Łódzkiego a interesariuszami zewnętrznymi (instytucjami kultury, organizacjami pozarządowymi, społecznością lokalną, przedstawicielami biznesu)”.
Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.

UŁ komentuje: Łódzki DETAL

Łódzki DETAL to okazja do odbezpieczenia patriotyzmu lokalnego – tak o sobie piszą „Detaliści” na swoim oficjalnym profilu na Facebooku. Inicjatywa ta zachęca do poznania uroków Łodzi i docenienia jej walorów architektonicznych. O Łódzkim Detalu w materiale opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.