UŁ komentuje: Łódzki DETAL

Łódzki DETAL to okazja do odbezpieczenia patriotyzmu lokalnego – tak o sobie piszą „Detaliści” na swoim oficjalnym profilu na Facebooku. Inicjatywa ta zachęca do poznania uroków Łodzi i docenienia jej walorów architektonicznych. O Łódzkim Detalu w materiale opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.

Jak zdefiniować Łódzki DETAL? Najogólniej – to potrzeba bycia uważnym i doceniania szczegółów, która prowadzi nas wprost do stwierdzenia „Łódź jest piękna!”.
Uściślając jednak – Łódzki DETAL to po prostu marka turystyczna. W ramach niej możemy obcować z wycieczkami, warsztatami oraz wszelkiego rodzaju pamiątkami. DETAL to również animacje czy akcje turystyczne.
Autorką inicjatywy jest Maria Nowakowska, na stałe współpracująca z Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju REGIO i Scale Model Warehouse.  Jest ona koordynatorką projektów i animatorką związaną także z Centrum OPUS. Uzyskała stypendium Prezydent Miasta Łodzi, była również laureatką konkursu „Młodzi w Łodzi”, nagrody łódzkiej Gazety Społecznej „Miasto Ł.” i „Punktu dla Łodzi”.
To właśnie Maria Nowakowska odpowiada za Przewodnik po Łódzkim Detalu. Kolejnym jej pomysłem jest Obóz Inwentaryzacyjny, przy tworzeniu którego pomagała Katedra Historii Sztuki Uniwersytetu Łódzkiego, a dokładniej prof. Piotr Gryglewski i dr Błażej Ciarkowski.
O tym jak przebiegał Obóz Inwentaryzacyjny, jak przygotowywano uczestników do opisu architektury, detali i ornamentów opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.
Więcej na temat inicjatywy na profilu https://www.facebook.com/lodzkidetal/.

UŁ komentuje: Expo 2022

Wyniki Expo 2022 już za nami. Łódź przegrała z Buenos Aires w głosowaniu na organizację wystawy International Expo 2022. Na polskie miasto oddano 56 głosów, a na argentyńskie 62. Wyniki komentuje w materiale dr hab. Mariusz Sokołowicz.
UŁ komentuje: BUŁa perłą architektury

Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego została ukończona w 1960 r. Jest ciekawym przykładem architektury PRL-u. Ta prosta na pierwszy rzut oka bryła, zawiera w sobie wiele architektonicznych smaczków. O wyjątkowości Biblioteki opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.
UŁ Komentuje: „Ojciec” łódzkich tramwajów zginął w jednym z nich

Łódź początku XX wieku to nie było spokojne miasto. Rodząca się rewolucja, problemy ekonomiczne, napady, kradzieże, zamachy… Duża część fabrykantów wyjechała. Nie zrobił tego Juliusz Kunitzer i zapłacił za to najwyższą cenę. Był jednym z tych, którzy zakładali sieć tramw
UŁ komentuje: Zamach w Egipcie - tło dramatu

Kolejny zamach terrorystyczny, tym razem w Egipcie. Napastnik otworzył ogień obok kościoła koptyjskiego na południu Kairu. Kim są Koptowie i dlaczego są częstym obiektem ataków? Jak wygląda obecnie sytuacja chrześcijan w tamtej części świata? Wyjaśnia mgr Tomasz Grzywaczewski, absolwent i doktorant UŁ, podróżnik i wielokrotny uczestnik wypraw do stolicy Egiptu w ramach misji stowarzyszenia Dom Wschodni.

UŁ komentuje: Czterolistna koniczyna gwarantuje sukces firmy

Jak sprawić, żeby firma osiągnęła sukces? Najlepiej mieć czterolistną koniczynę. Nie chodzi tu o roślinkę, a o specjalny model działania, który opracowali naukowcy z Wydziału Zarządzania UŁ. Skoro sprawdziło się w Microsofcie, Apple czy Alibabie, to czemu nie gdzie indziej?