UŁ komentuje: Czterolistna koniczyna gwarantuje sukces firmy

Jak sprawić, żeby firma osiągnęła sukces? Najlepiej mieć czterolistną koniczynę. Nie chodzi tu o roślinkę, a o specjalny model działania, który opracowali naukowcy z Wydziału Zarządzania UŁ. Skoro sprawdziło się w Microsofcie, Apple czy Alibabie, to czemu nie gdzie indziej?

Sukces rynkowy jest kategorią subiektywną, jednak pewne uwarunkowania mają na niego bezpośredni wpływ (np. czas, etap rozwoju, sytuacja rynkowa). Dla niektórych najbardziej kluczowa będzie baza klientów, dla innych natomiast aspekt finansowy. Można jednak przyjąć, że sukces organizacji to zdolność firmy do rozwoju i funkcjonowania w długim okresie, przy jednoczesnym realizowaniu założonych celów.
Prof. Robert Kozielski w materiale przybliża odpowiedź na kluczowe pytania: co decyduje o sukcesie organizacji? Jakie kompetencje firmy są niezbędne? Czym tak naprawdę jest tzw. czterolistna koniczyna?
Zdolność odkrywania możliwości biznesowych, odpowiedni model i koncept biznesowy, sprawność operacyjna czy właściwa kultura organizacyjna – tak brzmi przepis na sukces według naukowców z Wydziału Zarządzania UŁ. Model czterolistnej koniczyny może być z powodzeniem wdrożony w każde przedsiębiorstwo.
Więcej na stronie www.pam.uni.lodz.pl.

Dobra Nauka: Badania zieleni miejskiej

Czy da się wycenić drzewa i inne rośliny w mieście? Czy pieniądz jest tutaj jedynym i najważniejszym kryterium? Prof. Jakub Kronenberg z Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego, wspólnie z naukowcami z całego świata, opracowuje najnowocześniejsze metody wyceny zieleni miejskiej, by pomagać w tworzeniu miast, które są bardziej przyjazne mieszkańcom.