UŁ komentuje: Czterolistna koniczyna gwarantuje sukces firmy

Jak sprawić, żeby firma osiągnęła sukces? Najlepiej mieć czterolistną koniczynę. Nie chodzi tu o roślinkę, a o specjalny model działania, który opracowali naukowcy z Wydziału Zarządzania UŁ. Skoro sprawdziło się w Microsofcie, Apple czy Alibabie, to czemu nie gdzie indziej?

Sukces rynkowy jest kategorią subiektywną, jednak pewne uwarunkowania mają na niego bezpośredni wpływ (np. czas, etap rozwoju, sytuacja rynkowa). Dla niektórych najbardziej kluczowa będzie baza klientów, dla innych natomiast aspekt finansowy. Można jednak przyjąć, że sukces organizacji to zdolność firmy do rozwoju i funkcjonowania w długim okresie, przy jednoczesnym realizowaniu założonych celów.
Prof. Robert Kozielski w materiale przybliża odpowiedź na kluczowe pytania: co decyduje o sukcesie organizacji? Jakie kompetencje firmy są niezbędne? Czym tak naprawdę jest tzw. czterolistna koniczyna?
Zdolność odkrywania możliwości biznesowych, odpowiedni model i koncept biznesowy, sprawność operacyjna czy właściwa kultura organizacyjna – tak brzmi przepis na sukces według naukowców z Wydziału Zarządzania UŁ. Model czterolistnej koniczyny może być z powodzeniem wdrożony w każde przedsiębiorstwo.
Więcej na stronie www.pam.uni.lodz.pl.

Humanista w biznesie - wykład Jerzego Czubaka

Uniwersytet Łódzki zainaugurował rok akademicki 2017/2018. Towarzyszący wydarzeniu wykład ekspercki - „Humanista w biznesie, czyli jak humaniści zmieniają świat” -  wygłosił Jerzy Czubak, Business Group President, Amcor Tobacco Packaging.
Biznesowe oblicze Uniwersytetu Łódzkiego

Uniwersytet Łódzki na coraz większą skalę współpracuje z przedsiębiorcami. Uczelnia stawia na innowacyjność, eksperymenty i wypuszczanie na rynek wyników pracy naukowców.
UŁ Komentuje: „Ojciec” łódzkich tramwajów zginął w jednym z nich

Łódź początku XX wieku to nie było spokojne miasto. Rodząca się rewolucja, problemy ekonomiczne, napady, kradzieże, zamachy… Duża część fabrykantów wyjechała. Nie zrobił tego Juliusz Kunitzer i zapłacił za to najwyższą cenę. Był jednym z tych, którzy zakładali sieć tramw
UŁ komentuje: Zamach w Egipcie - tło dramatu

Kolejny zamach terrorystyczny, tym razem w Egipcie. Napastnik otworzył ogień obok kościoła koptyjskiego na południu Kairu. Kim są Koptowie i dlaczego są częstym obiektem ataków? Jak wygląda obecnie sytuacja chrześcijan w tamtej części świata? Wyjaśnia mgr Tomasz Grzywaczewski, absolwent i doktorant UŁ, podróżnik i wielokrotny uczestnik wypraw do stolicy Egiptu w ramach misji stowarzyszenia Dom Wschodni.

Dobra Nauka: Badania zieleni miejskiej

Czy da się wycenić drzewa i inne rośliny w mieście? Czy pieniądz jest tutaj jedynym i najważniejszym kryterium? Prof. Jakub Kronenberg z Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego, wspólnie z naukowcami z całego świata, opracowuje najnowocześniejsze metody wyceny zieleni miejskiej, by pomagać w tworzeniu miast, które są bardziej przyjazne mieszkańcom.