Dobra Nauka: Badania zieleni miejskiej

Czy da się wycenić drzewa i inne rośliny w mieście? Czy pieniądz jest tutaj jedynym i najważniejszym kryterium? Prof. Jakub Kronenberg z Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego, wspólnie z naukowcami z całego świata, opracowuje najnowocześniejsze metody wyceny zieleni miejskiej, by pomagać w tworzeniu miast, które są bardziej przyjazne mieszkańcom.

Zrównoważony rozwój zieleni miejskiej jest możliwy dzięki działaniu w zakresie czynników ekologicznych, jak i społecznych. Wartość żyjącego drzewa może wielokrotnie przekraczać wartość pozyskanego z niego drewna. Niedoceniona zostaje efektywność funkcjonalna drzew m.in. obniżanie temperatury, redukowanie efektu miejskiej wyspy ciepła, wsiąkanie wody i odciążanie systemu kanalizacyjnego, oczyszczanie powietrza. Więcej na ten temat w materiale opowiada prof. Jakub Kronenberg.
Prof. Jakub Kronenberg naukowo zajmuje się badaniem związków gospodarki, społeczeństwa i środowiska, zwłaszcza z perspektywy ekonomii ekologicznej. Jego książkę „Ecological economics and industrial ecology” wydało w 2007 roku wydawnictwo Routledge. Jest on redaktorem naukowym książki „Wyzwania zrównoważonego rozwoju w Polsce” oraz serii „Zrównoważony Rozwój – Zastosowania”. Od 2002 roku wykłada na Akademii Letniej Fundacji Sendzimira.
Profesor zaangażowany jest również w projekt badawczy Green Infrastructure and Urban Biodiversity for Sustainable Urban Development and Green Economy – finansowany z 7 Programu Ramowego UE. Partnerem konsorcjum Green Surge, które odpowiada za projekt, jest również Uniwersytet Łódzki. Reprezentując Katedrę Wymiany Międzynarodowej Uniwersytetu Łódzkiego, prof. Jakub Kronenberg koordynuje jedno z zadań realizowanych w projekcie. Projekt wiąże tematy: zielonej infrastruktury, usług ekosystemów, bioróżnorodności, zielonej gospodarki, wartości środowiska przyrodniczego, adaptacji do zmian klimatu – w kontekście zrównoważonego rozwoju miast.
Więcej informacji o badaniach http://greensurge.eu/.
Międzysektorowa współpraca na rzecz zieleni w polskich miastach to nowy projekt Fundacji Sendzimira, którego celem będzie zainicjowanie dialogu i wymiany doświadczeń na temat zarządzania zielenią w miastach. Projekt dofinansowany jest z POIiŚ 2014-2020. Ma się on przyczynić do skuteczniejszego zarządzania zielenią, a także szerzej – do powstania błękitno-zielonej infrastruktury w miastach.
Polecamy projekty Fundacji Sendzimira http://sendzimir.org.pl/, http://licznazielen.pl/.
A jeśli ktoś chciałby mieć wpływ na to, jak będzie wyglądała łódzka zieleń w najbliższej przyszłości, może zabrać głos w tej sprawie poprzez Studium Uwarunkowań i Kierunków Rozwoju Łodzi. Opinie można przesyłać do 9 października 2017.

Uniwersytet Łódzki na pomoc rewitalizacji. I nie tylko

Bardziej rzetelna diagnoza problemów społecznych, włączenie mieszkańców w działania, wsparcie nie tylko dla najbardziej potrzebujących - to jedne z najważniejszych zmian, które zawdzięczamy nowemu podejściu do rewitalizacji. Naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego pomagają lepiej zrozumieć także inne kluczowe dla rozwoju miast tematy.
Sesja - jak się uczyć efektywnie?

Styczeń i luty to okres wzmożonej pracy dla uczniów i studentów. Uczniowie zaliczają semestr, a studenci przygotowują się do sesji. Efektywne metody nauki to zagadnienie istotne dla wszystkich tych, którzy uczą się i zaliczają egzaminy.Pamięć jest procesem, na który skła
Dzień Babci, Dzień Dziadka

Doceniajmy moc wychowawczego wsparcia babć i dziadków„W fabryce bajek mojej fantazji wyobrażam sobie, że gdybym miał dziadka, byłby stary, mądry i naprawdę wspaniały. Trochę filozof, a trochę czarodziej, ktoś w rodzaju szamana”      (Robert Fulghum)Prawdopodobnie od 1964
Dobra Nauka: Jak wybierać sędziów konstytucyjnych?

Wybór sędziów konstytucyjnych to temat, którym niedawno żyła duża część polskiego społeczeństwa. Z pewnością miało to jeden pozytywny skutek – więcej osób zaczęło zwracać uwagę na to, jak wygląda system prawny w naszym kraju.  Tematem wyboru sędziów konstytucyjnych zajęl

UŁ komentuje: edukacja włączająca

Właśnie dzisiaj tysiące uczniów rozpoczyna swój rok szkolny. Jest to dobra okazja do tego, aby podyskutować na temat skutecznego nauczania w klasach, w których są uczniowie z problemami o różnym charakterze (społecznym, medycznym, psychologicznym). O edukacji włączającej w materiale opowiada dr Katarzyna Walęcka-Matyja.