UŁ komentuje: BUŁa perłą architektury

Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego została ukończona w 1960 r. Jest ciekawym przykładem architektury PRL-u. Ta prosta na pierwszy rzut oka bryła, zawiera w sobie wiele architektonicznych smaczków. O wyjątkowości Biblioteki opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.

Architektura PRL-u kojarzy się z blokami z wielkiej płyty, z czymś nieciekawym i przytłaczającym, jednak BUŁa jest dowodem na to, że takie skojarzenia nie są do końca słuszne. W okresie PRL ze względu na wzrost liczby ludności mieszkającej w miastach, priorytetowo traktowano budownictwo mieszkaniowe. W samych tylko latach 1945 a 1970 oddano do użytku ponad 2,8 mln mieszkań. Celem przyspieszenia prac, wdrażano standaryzację, budowę z prefabrykatów. Klatkowce, punktowce, galeriowce zastąpiły tradycyjne kamienice. Oryginalne architektonicznie budynki z okresu PRL to głównie obiekty użyteczności publicznej: kina, sale widowiskowo-sportowe, domy handlowe, czy siedziby instytucji.
Projektantem Biblioteki UŁ był Edmund Orlik, który pracował nad nią we współpracy z Eugeniuszem Budlewskim. Ich dzieło uznano za najbardziej dopracowane dzieło architektoniczne okresu PRL w Łodzi. Edmunt Orlik zaprojektował w Łodzi też m.in. akademik dla obcokrajowców (tzw. Wieża Babel) i Studium Języków Obcych.
Dlaczego zachwycano się budynkiem Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego już od momentu jej powstania? Co ją wyróżnia? Na te pytania w materiale odpowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.
Jest on architektem i historykiem sztuki. Od 2012 roku pracuje na stanowisku adiunkta w Katedrze Historii Sztuki UŁ. Zainteresowania badawcze koncentruje na powojennej architekturze polskiej, związkach architektury i polityki, a także konserwacji i ochronie dziedzictwa ruchu modernistycznego.
Zachęcamy do zapoznania się z innymi komentarzami ekspertów Uniwersytetu Łódzkiego na kanale naszej uczelni na portalu YouTube.com.

UŁ komentuje: Łódzki DETAL

Łódzki DETAL to okazja do odbezpieczenia patriotyzmu lokalnego – tak o sobie piszą „Detaliści” na swoim oficjalnym profilu na Facebooku. Inicjatywa ta zachęca do poznania uroków Łodzi i docenienia jej walorów architektonicznych. O Łódzkim Detalu w materiale opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.
UŁ komentuje: edukacja włączająca

Właśnie dzisiaj tysiące uczniów rozpoczyna swój rok szkolny. Jest to dobra okazja do tego, aby podyskutować na temat skutecznego nauczania w klasach, w których są uczniowie z problemami o różnym charakterze (społecznym, medycznym, psychologicznym). O edukacji włączającej w materiale opowiada dr Katarzyna Walęcka-Matyja.
UŁ komentuje: Czterolistna koniczyna gwarantuje sukces firmy

Jak sprawić, żeby firma osiągnęła sukces? Najlepiej mieć czterolistną koniczynę. Nie chodzi tu o roślinkę, a o specjalny model działania, który opracowali naukowcy z Wydziału Zarządzania UŁ. Skoro sprawdziło się w Microsofcie, Apple czy Alibabie, to czemu nie gdzie indziej?
UŁ komentuje: Oblicze utylitaryzmu

Ludzie niekiedy nie zdają sobie sprawy, że kierują się zasadami utylitaryzmu. Na czym polega ten kierunek filozofii i dlaczego tak bardzo potrzebny jest w obecnych czasach? Na pytanie odpowiada dr Katarzyna de Lazari-Radek z Instytutu Filozofii UŁ.

Projekt e-Czlowiek.pl z dofinansowaniem POPC

Uniwersytet Łódzki zbada zmienność genetyczną Polaków na przestrzeni dziejów. Pracownia Biobank Katedry Biofizyki Molekularnej (Biobank Łódź) UŁ we współpracy z Katedrą Antropologii UŁ uzyskała dofinansowanie projektu pt. "Cyfrowe udostępnianie zasobów biomolekularnych i opisowych Biobanku i Katedry Antropologii Uniwersytetu Łódzkiego – charakterystyka populacji zamieszkujących tereny dzisiejszej Polski na przestrzeni dziejów. Platforma informacyjna e-Czlowiek.pl".