Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

W dniu 29 września br. na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.

Ze strony Uniwersytetu Łódzkiego umowę podpisze Rektor Uczelni, profesor Antoni Różalski, z ramienia Krajowej Izby Gospodarczej - Marek Kłoczko – Wiceprezes KIG i Dyrektor Generalny.
Podpisanie porozumienia nastąpi w dniu inauguracji nowego roku akademickiego na Wydziale Zarządzania UŁ.  Marek Kłoczko wygłosi podczas inauguracji  wykład: „Gospodarka polska wobec globalnych zmian.”
Wśród zaproszonych gości będą, między innymi, władze Wydziału i Uczelni, pracownicy Wydziału Zarządzania i studenci, partnerzy biznesowi, a także przedstawiciele władz Łodzi i województwa łódzkiego.
Twórcy Sieci postawiają przede wszystkim gromadzić, popularyzować, wymieniać wiedzę i doświadczenia (w tym międzynarodowe) dla wzmocnienia konkurencyjności gospodarczej polskich miast oraz budować ich silną pozycję w sieci europejskich miast.
Obydwa podmioty deklarują szeroką współpracę, między innymi, w obszarach: konkurencyjności gospodarczej polskich miast, strategicznego zarządzania gospodarczym rozwojem miast, kapitału miasta, nowych koncepcji zarządzania miastem, zwłaszcza w obliczu zmian technologicznych (Gospodarka 4.0), Wzorcowego Katalogu Kompetencji Menedżera Rozwoju Miast, współrządzenia.
 Uniwersytet Łódzki wnosi w porozumienie kapitał w postaci wiedzy eksperckiej i praktycznej z zakresu szeroko pojętej problematyki miejskiej, potencjału i doświadczenia jednostek naukowych wchodzących w skład Interdyscyplinarnego Centrum Studiów Miejskich Uniwersytetu Łódzkiego, w szczególności ekonomiki i gospodarki miejskiej, planowania przestrzennego, zarządzania rozwojem miast, rozwoju zrównoważonego, socjologii miasta, historii i dziedzictwa kulturowego wymiaru prawnego funkcjonowania samorządów miejskich, współpracę z administracją publiczną, jednostkami samorządu terytorialnego oraz otoczeniem zewnętrznym.
Krajowa Izba Gospodarcza to z kolei doświadczenie i potencjał ponad 150 organizacji będących członkami Krajowej Izby Gospodarczej, w tym zarówno izb regionalnych i lokalnych oraz organizacji branżowych, wiedza zgromadzona w wyniku aktywności w organizacjach międzynarodowych, w tym w Eurochambres Stowarzyszeniu Europejskich Izb Przemysłowo-Handlowych z siedzibą w Brukseli oraz Międzynarodowej Izbie Handlowej w Paryżu, współpraca z administracją publiczną, instytucjami otoczenia biznesu i firmami aktywnymi na globalnych rynkach.

Ruszyła międzynarodowa Szkoła Letnia UŁ

Blisko 80 studentów i wykładowców z trzech kontynentów: Ameryki Południowej, Azji i Europy bierze udział w rozpoczętej 3 lipca,trzynastej edycji Szkoły Letniej Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ. Tegoroczne międzynarodowe spotkanie na Uniwersytecie Łódzkim poświęcone jest rozwojowi regionów,innowacjom i zdrowym miastom. Inauguracja odbyła się w siedzibie Łódzkiej Agencji Rozwoju Regionalnego.
Projekt e-Czlowiek.pl z dofinansowaniem POPC

Uniwersytet Łódzki zbada zmienność genetyczną Polaków na przestrzeni dziejów. Pracownia Biobank Katedry Biofizyki Molekularnej (Biobank Łódź) UŁ we współpracy z Katedrą Antropologii UŁ uzyskała dofinansowanie projektu pt. "Cyfrowe udostępnianie zasobów biomolekularnych i opisowych Biobanku i Katedry Antropologii Uniwersytetu Łódzkiego – charakterystyka populacji zamieszkujących tereny dzisiejszej Polski na przestrzeni dziejów. Platforma informacyjna e-Czlowiek.pl".
UŁ komentuje: BUŁa perłą architektury

Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego została ukończona w 1960 r. Jest ciekawym przykładem architektury PRL-u. Ta prosta na pierwszy rzut oka bryła, zawiera w sobie wiele architektonicznych smaczków. O wyjątkowości Biblioteki opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.
UŁ komentuje: edukacja włączająca

Właśnie dzisiaj tysiące uczniów rozpoczyna swój rok szkolny. Jest to dobra okazja do tego, aby podyskutować na temat skutecznego nauczania w klasach, w których są uczniowie z problemami o różnym charakterze (społecznym, medycznym, psychologicznym). O edukacji włączającej w materiale opowiada dr Katarzyna Walęcka-Matyja.