Humanista w biznesie - wykład Jerzego Czubaka

Uniwersytet Łódzki zainaugurował rok akademicki 2017/2018. Towarzyszący wydarzeniu wykład ekspercki - „Humanista w biznesie, czyli jak humaniści zmieniają świat” -  wygłosił Jerzy Czubak, Business Group President, Amcor Tobacco Packaging.

Jerzy Czubak, z wykształcenia teatrolog, absolwent kulturoznawstwa na Uniwersytecie Łódzkim, jest członkiem kierownictwa Amcor i Dyrektorem Operacyjnym Amcor Tobacco Packaging. Podlega mu 25 fabryk w Europie, Azji i obu Amerykach. Ponadto, jest także twórcą, animatorem i mecenasem łódzkiej kultury. Należy do grona Absolwentów VIP UŁ.

Przygotowując ten wykład, postanowiłem dowiedzieć się, kim są z wykształcenia najbogatsi polscy przedsiębiorcy. Okazało się, że studiowali sinologię, prawo, germanistykę, socjologię. To humaniści. Dziś prowadzą ogromne biznesy i zarządzają wielkimi organizacjami.

Jerzy Czubak

Zapraszamy do wysłuchania tego inspirującego wykładu.

Kolegium Refleksji Humanistycznej im. Tadeusza Kotarbińskiego

13 kwietnia 2018 r. odbyło się inauguracyjne spotkanie Kolegium Refleksji Humanistycznej im. Tadeusza Kotarbińskiego. Tworzą je członkowie Kapituły Nagrody im. Pierwszego Rektora Uniwersytetu Łódzkiego Profesora Tadeusza Kotarbińskiego i osoby, których prace były nominowane we wszystkich edycjach konkursu. Kolegium to cykliczne spotkania poświęcone ważnym zagadnieniom polskiej humanistyki, życia akademickiego i publicznego, skoncentrowane wokół myśli Patrona. Będą się one odbywać dwa razy do roku.
Nagroda im. prof. T. Kotarbińskiego. Siła polskiej humanistyki

Przed nami kolejna, czwarta edycja Nagrody im. Pierwszego Rektora Uniwersytetu Łódzkiego prof. Tadeusza Kotarbińskiego. Za 10 miesięcy Kapituła Konkursowa ogłosi, kto jest autorem najlepszej pracy naukowej z zakresu nauk humanistycznych w Polsce.
Akademia Kompetencji 2018. Praktycy biznesu poprowadzą bezpłatne szkolenia dla studentów UŁ

Na czele listy pożądanych pracodawców polscy studenci od lat umieszczają duże, międzynarodowe firmy, które na tle rynkowej średniej wyróżniają się na korzyść pod względem wynagrodzeń, benefitów i możliwości rozwoju zawodowego. Jednak atrakcyjni pracodawcy, poza fachową wiedzą, oczekują od kandydatów szeroko rozwiniętych kompetencji miękkich.
"Nekroperformans..." z Nagrodą im. Kotarbińskiego

Nagroda III edycji Konkursu im. Pierwszego Rektora Uniwersytetu Łódzkiego Tadeusza Kotarbińskiego uhonorowała dzieło "Nekroperformans. Kulturowa rekonstrukcja Teatru Wielkiej Wojny" autorstwa Doroty Sajewskiej. Wyróżnienie za wybitną pracę naukową z zakresu nauk humanistycznych, w wysokości 50 000 zł, wręczono 26 listopada br. w trakcie gali w Filharmonii Łódzkiej.

Jedyna uczelnia w Polsce Centralnej z dwoma grantami w konkursie NCN BEETHOVEN 2

Aż dwa projekty z Uniwersytetu Łódzkiego zostały zakwalifikowane do finansowania w ramach drugiego konkursu organizowanego przez Narodowe Centrum Nauki we współpracy z Niemiecką Wspólnotą Badawczą (Deutsche Forschungsgemeinschaft - DFG).