Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.

Ze strony Uniwersytetu Łódzkiego Porozumienie podpisze Rektor Uczelni, profesor Antoni Różalski, z ramienia Krajowej Izby Gospodarczej - Marek Kłoczko, Wiceprezes KIG i Dyrektor Generalny.
Twórcy Sieci postawiają przede wszystkim gromadzić, popularyzować, wymieniać wiedzę i doświadczenia (w tym międzynarodowe) dla wzmocnienia konkurencyjności gospodarczej polskich miast oraz budować ich silną pozycję w sieci europejskich miast.
Obydwa podmioty deklarują szeroką współpracę, między innymi, w obszarach: konkurencyjności gospodarczej polskich miast, strategicznego zarządzania gospodarczym rozwojem miast, kapitału miasta, nowych koncepcji zarządzania miastem, zwłaszcza w obliczu zmian technologicznych (Gospodarka 4.0), Wzorcowego Katalogu Kompetencji Menedżera Rozwoju Miast, współrządzenia.
Uniwersytet Łódzki wnosi w porozumienie kapitał w postaci wiedzy eksperckiej i praktycznej z zakresu szeroko pojętej problematyki miejskiej, potencjału i doświadczenia jednostek naukowych wchodzących w skład Interdyscyplinarnego Centrum Studiów Miejskich Uniwersytetu Łódzkiego. Szczegółowy zakres wiedzy dotyczy zwłaszcza ekonomiki i gospodarki miejskiej, planowania przestrzennego, zarządzania rozwojem miast, rozwoju zrównoważonego, socjologii miasta, historii i dziedzictwa kulturowego, wymiaru prawnego funkcjonowania samorządów miejskich, współpracy z administracją publiczną, jednostkami samorządu terytorialnego oraz otoczeniem zewnętrznym.
Krajowa Izba Gospodarcza to z kolei doświadczenie i potencjał ponad 150 organizacji będących członkami Krajowej Izby Gospodarczej, w tym zarówno izb regionalnych i lokalnych oraz organizacji branżowych, wiedza zgromadzona w wyniku aktywności w organizacjach międzynarodowych, w tym w Eurochambres Stowarzyszeniu Europejskich Izb Przemysłowo-Handlowych z siedzibą w Brukseli oraz Międzynarodowej Izbie Handlowej w Paryżu, współpraca z administracją publiczną, instytucjami otoczenia biznesu i firmami aktywnymi na globalnych rynkach.
UŁ rozpoczyna współpracę z Philips Polska

W dniu 29 października br. rozpocznie się oficjalna współpraca Uniwersytetu Łódzkiego z firmą Philips – światowym liderem branży technologii medycznych. Umowa ramowa zostanie podpisana przez prof. zw. dr hab. Antoniego Różalskiego, Rektora Uniwersytetu Łódzkiego oraz Krz
Muzeum Przyrodnicze UŁ - otwarcie coraz bliżej

„Zwierzęta i środowisko, czas i przestrzeń” - tak będzie zatytuowana wystawa, pokazująca przekrój życia na Ziemi, na przestrzeni miliardów lat. Muzeum Przyrodnicze UŁ ponownie otworzy swoje drzwi dla zwiedzających na początku 2019 roku. Na otwarty dla mediów dzień zapras
Gość na Gwiazdkę - zaproś studenta na Wiglię

Tradycja wigilijna nakazuje zostawić wolne miejsce przy stole dla wędrowca. Od trzech lat zachęcamy Państwa - pracowników, studentów i absolwentów Uniwersytetu Łódzkiego, żeby nie poprzestawać na samym zwyczaju i zapraszać zagranicznych studentów na świąteczny posiłek. I
Przedszkole UŁ rozwija działalność

Już niemal setka dzieci pracowników i studentów UŁ uczęszcza do przedszkola, które uczelnia prowadzi od 2012 roku. Zaczynaliśmy od dwóch niewielkich grup, ale pomysł sprawdził się tak dobrze, że z roku na rok placówka się rozrasta. O sukcesie piszą władze placówki.