Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.

Ze strony Uniwersytetu Łódzkiego Porozumienie podpisze Rektor Uczelni, profesor Antoni Różalski, z ramienia Krajowej Izby Gospodarczej - Marek Kłoczko, Wiceprezes KIG i Dyrektor Generalny.
Twórcy Sieci postawiają przede wszystkim gromadzić, popularyzować, wymieniać wiedzę i doświadczenia (w tym międzynarodowe) dla wzmocnienia konkurencyjności gospodarczej polskich miast oraz budować ich silną pozycję w sieci europejskich miast.
Obydwa podmioty deklarują szeroką współpracę, między innymi, w obszarach: konkurencyjności gospodarczej polskich miast, strategicznego zarządzania gospodarczym rozwojem miast, kapitału miasta, nowych koncepcji zarządzania miastem, zwłaszcza w obliczu zmian technologicznych (Gospodarka 4.0), Wzorcowego Katalogu Kompetencji Menedżera Rozwoju Miast, współrządzenia.
Uniwersytet Łódzki wnosi w porozumienie kapitał w postaci wiedzy eksperckiej i praktycznej z zakresu szeroko pojętej problematyki miejskiej, potencjału i doświadczenia jednostek naukowych wchodzących w skład Interdyscyplinarnego Centrum Studiów Miejskich Uniwersytetu Łódzkiego. Szczegółowy zakres wiedzy dotyczy zwłaszcza ekonomiki i gospodarki miejskiej, planowania przestrzennego, zarządzania rozwojem miast, rozwoju zrównoważonego, socjologii miasta, historii i dziedzictwa kulturowego, wymiaru prawnego funkcjonowania samorządów miejskich, współpracy z administracją publiczną, jednostkami samorządu terytorialnego oraz otoczeniem zewnętrznym.
Krajowa Izba Gospodarcza to z kolei doświadczenie i potencjał ponad 150 organizacji będących członkami Krajowej Izby Gospodarczej, w tym zarówno izb regionalnych i lokalnych oraz organizacji branżowych, wiedza zgromadzona w wyniku aktywności w organizacjach międzynarodowych, w tym w Eurochambres Stowarzyszeniu Europejskich Izb Przemysłowo-Handlowych z siedzibą w Brukseli oraz Międzynarodowej Izbie Handlowej w Paryżu, współpraca z administracją publiczną, instytucjami otoczenia biznesu i firmami aktywnymi na globalnych rynkach.

Odmieniona "piątka" - V DS po remoncie zaprasza studentów!

Nowy wygląd na zewnątrz i wewnątrz. Bardziej funkcjonalne pokoje i podwyższony standard. To odmienione oblicze V Domu Studenta na osiedlu im. P. Lumumby. W akademiku wciąż są wolne miejsca, można się zapisywać!
Nagroda im. Kotarbińskiego - znamy nominowane książki!

Kapituła Konkursu im. prof. T. Kotarbińskiego wybrała pięć książek, które powalczą o tytuł najlepszego dzieła z zakresu nauk humanistycznych. To czwarta edycja ogólnopolskiego konkursu organizowanego przez Uniwersytet Łódzki. Wielki finał 25 listopada w Filharmonii Łódzkiej. Muzyczną gwiazdą wieczoru będzie Anna Maria Jopek.
Jak walczyć ze smogiem? - UŁ na Kongresie Biogospodarki

Tematem smogu w okresie jesienno-zimowym żyje cała Polska. W wielu miastach przekroczenia szkodliwych pyłów są na tyle duże, że ich władze muszą ratować się np. wprowadzaniem bezpłatnej komunikacji. Bardzo duże problemy mają m.in. Kraków, Warszawa czy Rybnik. Łódź również toczy walkę z trującymi substancjami w powietrzu. Podczas Międzynarodowego Kongresu Biogospodarki w Łodzi, między innymi eksperci z Uniwersytetu Łódzkiego będą doradzać jak skutecznie likwidować problem smogu. Zapraszamy serdecznie na godzinę 14:00, w najbliższy poniedziałek, do Hotelu Ambasador Premium (ul. Kilińskiego 145).
Bomba w Rektoracie! - ćwiczenia służb na UŁ

W Rektoracie Uniwersytetu Łódzkiego ktoś podłożył ładunek wybuchowy, zarządzona jest ewakuacja pracowników, a służby przystępują do działania. Na razie to na szczęście tylko jeden z elementów ćwiczeń, ale lepiej być na takie sytuacje gotowym, nie tylko w miejscu pracy.