Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.

Ze strony Uniwersytetu Łódzkiego Porozumienie podpisze Rektor Uczelni, profesor Antoni Różalski, z ramienia Krajowej Izby Gospodarczej - Marek Kłoczko, Wiceprezes KIG i Dyrektor Generalny.
Twórcy Sieci postawiają przede wszystkim gromadzić, popularyzować, wymieniać wiedzę i doświadczenia (w tym międzynarodowe) dla wzmocnienia konkurencyjności gospodarczej polskich miast oraz budować ich silną pozycję w sieci europejskich miast.
Obydwa podmioty deklarują szeroką współpracę, między innymi, w obszarach: konkurencyjności gospodarczej polskich miast, strategicznego zarządzania gospodarczym rozwojem miast, kapitału miasta, nowych koncepcji zarządzania miastem, zwłaszcza w obliczu zmian technologicznych (Gospodarka 4.0), Wzorcowego Katalogu Kompetencji Menedżera Rozwoju Miast, współrządzenia.
Uniwersytet Łódzki wnosi w porozumienie kapitał w postaci wiedzy eksperckiej i praktycznej z zakresu szeroko pojętej problematyki miejskiej, potencjału i doświadczenia jednostek naukowych wchodzących w skład Interdyscyplinarnego Centrum Studiów Miejskich Uniwersytetu Łódzkiego. Szczegółowy zakres wiedzy dotyczy zwłaszcza ekonomiki i gospodarki miejskiej, planowania przestrzennego, zarządzania rozwojem miast, rozwoju zrównoważonego, socjologii miasta, historii i dziedzictwa kulturowego, wymiaru prawnego funkcjonowania samorządów miejskich, współpracy z administracją publiczną, jednostkami samorządu terytorialnego oraz otoczeniem zewnętrznym.
Krajowa Izba Gospodarcza to z kolei doświadczenie i potencjał ponad 150 organizacji będących członkami Krajowej Izby Gospodarczej, w tym zarówno izb regionalnych i lokalnych oraz organizacji branżowych, wiedza zgromadzona w wyniku aktywności w organizacjach międzynarodowych, w tym w Eurochambres Stowarzyszeniu Europejskich Izb Przemysłowo-Handlowych z siedzibą w Brukseli oraz Międzynarodowej Izbie Handlowej w Paryżu, współpraca z administracją publiczną, instytucjami otoczenia biznesu i firmami aktywnymi na globalnych rynkach.

E-historia: kierunek dla zabieganych

Osoby pracujące, które nie mają wiele czasu na dojazdy na zajęcia, a są zainteresowane zdobywaniem wiedzy historycznej i nowoczesnymi metodami pracy historyków, mogą skorzystać z najnowszej oferty Wydziału Filozoficzno-Historycznego UŁ. Nabór na studia niestacjonarne  E-historia rozpoczyna się 1 sierpnia. Licencjat można zdobyć, w większości, poprzez e-learning.
UŁ na Fotofestiwalu 2018 [VIDEO, AUDIO]

"Ludzka natura" to hasło, pod którym odbyła się tegoroczna edycja Fotofestiwalu. Prezentowane prace, oprócz wartości artystycznej, pokazywały również tragiczną sytuację środowiska naturalnego. Uniwersytet Łódzki, jako partner merytoryczny wydarzenia, zorganizował cykl prelekcji i debat nawiązujących do najbardziej aktualnych zagadnień związanych z przyrodą i jej ochroną. Niektórych wystąpień naszych naukowców wciąż można posłuchać!
Humanistyka pomaga!

Humaniści wspomagają swoją wiedzą innych w wielu dziedzinach, nie tylko w tych kojarzonych z pracą czysto naukową - przekonują założyciele projektu "Humanistyka stosowana dla rozwoju...". Naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego tworzą specjalną bazę działań humanistów w sektorach społecznym i gospodarczym.
Chińczycy na UŁ - jedyna taka szkoła letnia w Polsce

140 studentów z Chin przyjechało na Uniwersytet Łódzki, by poznawać Uczelnię, miasto i polską kulturę. Druga szkoła letnia dla obywateli Państwa Środka odbywa się pod hasłem "Understanding Poland: Economy, Society and Science".

Komentarze UŁ: fintech - bankowość przyszłości?

Globalna rewolucja cyfrowa wywiera coraz większy wpływ na banki. Firmy z nowego sektora fintech zdobywają coraz większy udział w rynku finansów. Czy są przyszłością? Czy banki jakie znamy dzisiaj, nawet z ich nowoczesnymi rozwiązaniami, zostaną wyparte przez zupełnie nowy rodzaj konkurenta?