Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.

Ze strony Uniwersytetu Łódzkiego Porozumienie podpisze Rektor Uczelni, profesor Antoni Różalski, z ramienia Krajowej Izby Gospodarczej - Marek Kłoczko, Wiceprezes KIG i Dyrektor Generalny.
Twórcy Sieci postawiają przede wszystkim gromadzić, popularyzować, wymieniać wiedzę i doświadczenia (w tym międzynarodowe) dla wzmocnienia konkurencyjności gospodarczej polskich miast oraz budować ich silną pozycję w sieci europejskich miast.
Obydwa podmioty deklarują szeroką współpracę, między innymi, w obszarach: konkurencyjności gospodarczej polskich miast, strategicznego zarządzania gospodarczym rozwojem miast, kapitału miasta, nowych koncepcji zarządzania miastem, zwłaszcza w obliczu zmian technologicznych (Gospodarka 4.0), Wzorcowego Katalogu Kompetencji Menedżera Rozwoju Miast, współrządzenia.
Uniwersytet Łódzki wnosi w porozumienie kapitał w postaci wiedzy eksperckiej i praktycznej z zakresu szeroko pojętej problematyki miejskiej, potencjału i doświadczenia jednostek naukowych wchodzących w skład Interdyscyplinarnego Centrum Studiów Miejskich Uniwersytetu Łódzkiego. Szczegółowy zakres wiedzy dotyczy zwłaszcza ekonomiki i gospodarki miejskiej, planowania przestrzennego, zarządzania rozwojem miast, rozwoju zrównoważonego, socjologii miasta, historii i dziedzictwa kulturowego, wymiaru prawnego funkcjonowania samorządów miejskich, współpracy z administracją publiczną, jednostkami samorządu terytorialnego oraz otoczeniem zewnętrznym.
Krajowa Izba Gospodarcza to z kolei doświadczenie i potencjał ponad 150 organizacji będących członkami Krajowej Izby Gospodarczej, w tym zarówno izb regionalnych i lokalnych oraz organizacji branżowych, wiedza zgromadzona w wyniku aktywności w organizacjach międzynarodowych, w tym w Eurochambres Stowarzyszeniu Europejskich Izb Przemysłowo-Handlowych z siedzibą w Brukseli oraz Międzynarodowej Izbie Handlowej w Paryżu, współpraca z administracją publiczną, instytucjami otoczenia biznesu i firmami aktywnymi na globalnych rynkach.

Uniwersytet Łódzki podpisze Kartę Różnorodności

W poniedziałek 23 kwietnia br. Uniwersytet Łódzki podpisze Kartę Różnorodności. Uroczyste podpisanie Karty odbędzie się o godz.12.00 w Centrum Dialogu im. Marka Edelmana (ul. Wojska Polskiego 83), w sali konferencyjnej na I piętrze. Kartę podpisze JM Rektor Uniwersytetu Łódzkiego profesor Antoni Różalski. Drugim z sygnatariuszy jest Łódź, reprezentowana przez Prezydent Hannę Zdanowską.
Uniwersytet Łódzki na Targach CSR

W tym roku Uniwersytet Łódzki po raz pierwszy wziął udział w Targach CSR w roli wystawcy. Okazją do pojawienia się na najważniejszym w Polsce wydarzeniu poświęconym społecznej odpowiedzialności było upowszechnianie rezultatów dwóch międzynarodowych projektów realizowanych przez naszą uczelnię. Uniwersytet Łódzki był jedynym reprezentantem z grona uczelni wśród prawie 80 wystawców. Obecność na tego typu wydarzeniu związana jest również ze społeczną odpowiedzialnością uczelni i promocją nauki oraz edukacji wyższej w społeczeństwie. Jest to również wypełnienie zobowiązań przyjętych w ramach podpisania w ubiegłym roku Deklaracji Społecznej Odpowiedzialności Uczelni.

W dniu 26 kwietnia 2018 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się II. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo, regulacja i konkurencja na rynku energetycznym”. Głównym Organizatorem Konferencji jest Naukowe Koło Prawa Energetycznego i Innych Sektorów Infrastrukturalnych Uniwersytetu Łódzkiego. Natomiast Współorganizatorami Konferencji są Katedra Europejskiego Prawa Gospodarczego Uniwersytetu Łódzkiego, a także Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach oraz Polska Fundacja Prawa Konkurencji i Regulacji Sektorowej Ius Publicum w Warszawie. Partnerem Strategicznym Konferencji jest Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. Złotym Partnerem Konferencji jest Bank Ochrony Środowiska. Wydarzenie jest objęte patronatem honorowym Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego.
Ksiądz Adam Boniecki doktorem honoris causa Uniwersytetu Łódzkiego

- […] katolicki dziennikarz nie może się zmienić w moralistę, a gazeta w encyklikę czy nawet w wykład katechizmu. Trudnych dla Kościoła pytań nie wolno mu omijać, trudnych spraw, nawet skandali czy niefortunnych decyzji hierarchów, nie może zostawiać pismom niechętnym Kościołowi. Musi się z nimi mierzyć, nawet ryzykując niezadowolenie niektórych czytelników, hierarchów, księży czy tzw. zwykłych wiernych – mówił ksiądz Boniecki w przemówieniu, które wygłosił podczas uroczystości nadania tytułu doktora honoris causa na Uniwersytecie Łódzkim.

Komentarze UŁ: fintech - bankowość przyszłości?

Globalna rewolucja cyfrowa wywiera coraz większy wpływ na banki. Firmy z nowego sektora fintech zdobywają coraz większy udział w rynku finansów. Czy są przyszłością? Czy banki jakie znamy dzisiaj, nawet z ich nowoczesnymi rozwiązaniami, zostaną wyparte przez zupełnie nowy rodzaj konkurenta?