Komentarze UŁ: fintech - bankowość przyszłości?

Globalna rewolucja cyfrowa wywiera coraz większy wpływ na banki. Firmy z nowego sektora fintech zdobywają coraz większy udział w rynku finansów. Czy są przyszłością? Czy banki jakie znamy dzisiaj, nawet z ich nowoczesnymi rozwiązaniami, zostaną wyparte przez zupełnie nowy rodzaj konkurenta?

Z reguły jednak banki nie patrzą na postęp technologii integralnie, systemowo, tworząc raczej pewne enklawy dla różnych działów usług. Firmy fintech mają w tym zakresie przewagę nad bankami, zwłaszcza w dziedzinach nie w pełni poddanych regulacji, opartych na otwartych standardach. W pewnej mierze pozwala to przezwyciężyć tendencję do tworzenia zamkniętych „ekosystemów”, wiążących klienta z jedną tylko platformą usługową. Firmy fintech potrafią elastycznie, szybko i zwinnie przechwytywać wartość z nowych technologii i przekształcać je w nowe usługi, których życzą sobie ich klienci.
O wyzwaniach ery fintech i przyszłości sektora bankowego podczas sesji plenarnej wieńczącej X Europejskie Forum Gospodarcze - Łódzkie 2017 dyskutowali wybitni Absolwenci Uniwersytetu Łódzkiego, eksperci w dziedzinie finansów i nowoczesnej bankowości.
Zapraszamy do wysłuchania komentarza prof. Moniki Marcinkowskiej, dyrektor Instytutu Finansów UŁ.

Skuteczniejsza chemioterapia i inteligentna odzież? Komercjalizacja badań na Uniwersytecie Łódzkim

Badania prowadzone na Uniwersytecie Łódzkim, podobnie jak na innych dużych, tradycyjnych uniwersytetach, to przede wszystkim badania podstawowe prowadzone w szerokim zakresie dziedzin naukowych od humanistyki, poprzez nauki społeczne, nauki o życiu, po nauki ścisłe.
UŁ Komentuje: „Ojciec” łódzkich tramwajów zginął w jednym z nich

Łódź początku XX wieku to nie było spokojne miasto. Rodząca się rewolucja, problemy ekonomiczne, napady, kradzieże, zamachy… Duża część fabrykantów wyjechała. Nie zrobił tego Juliusz Kunitzer i zapłacił za to najwyższą cenę. Był jednym z tych, którzy zakładali sieć tramw
UŁ komentuje: Zamach w Egipcie - tło dramatu

Kolejny zamach terrorystyczny, tym razem w Egipcie. Napastnik otworzył ogień obok kościoła koptyjskiego na południu Kairu. Kim są Koptowie i dlaczego są częstym obiektem ataków? Jak wygląda obecnie sytuacja chrześcijan w tamtej części świata? Wyjaśnia mgr Tomasz Grzywaczewski, absolwent i doktorant UŁ, podróżnik i wielokrotny uczestnik wypraw do stolicy Egiptu w ramach misji stowarzyszenia Dom Wschodni.
Wróżebny i zaduszny charakter Wigilii

Jakie wróżby wykonywano dawniej podczas Wigilii? Dlaczego choinkę wieszano pod stropem czubkiem ku dołowi i określano „bożym drzewkiem”? Na czym polegały tzw. święte wieczory? Zapomniane świąteczne zwyczaje opisuje dr Damian Kasprzyk.

UŁ komentuje: Góra lodowa – co można w niej znaleźć?

Góra lodowa 4 razy większa od Londynu oderwała się od szelfu antarktycznego i powoli od niego odpływa. To szansa dla naukowców, by zbadać co kryje się wewnątrz obiektu nazwanego Larsen C Iceberg A68. Szczęśliwcami są Brytyjczycy, którzy pod kierownictwem dr Katrin Linse będą w lutym 2018 roku zgłębiać tajemnice tego obiektu. O tym czego można dowiedzieć się prowadząc takie badania mówi prof. Magdalena Błażewicz z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska.