Komentarze UŁ: fintech - bankowość przyszłości?

Komentarze UŁ: fintech - bankowość przyszłości?

Globalna rewolucja cyfrowa wywiera coraz większy wpływ na banki. Firmy z nowego sektora fintech zdobywają coraz większy udział w rynku finansów. Czy są przyszłością? Czy banki jakie znamy dzisiaj, nawet z ich nowoczesnymi rozwiązaniami, zostaną wyparte przez zupełnie nowy rodzaj konkurenta?

Z reguły jednak banki nie patrzą na postęp technologii integralnie, systemowo, tworząc raczej pewne enklawy dla różnych działów usług. Firmy fintech mają w tym zakresie przewagę nad bankami, zwłaszcza w dziedzinach nie w pełni poddanych regulacji, opartych na otwartych standardach. W pewnej mierze pozwala to przezwyciężyć tendencję do tworzenia zamkniętych „ekosystemów”, wiążących klienta z jedną tylko platformą usługową. Firmy fintech potrafią elastycznie, szybko i zwinnie przechwytywać wartość z nowych technologii i przekształcać je w nowe usługi, których życzą sobie ich klienci.
O wyzwaniach ery fintech i przyszłości sektora bankowego podczas sesji plenarnej wieńczącej X Europejskie Forum Gospodarcze - Łódzkie 2017 dyskutowali wybitni Absolwenci Uniwersytetu Łódzkiego, eksperci w dziedzinie finansów i nowoczesnej bankowości.
Zapraszamy do wysłuchania komentarza prof. Moniki Marcinkowskiej, dyrektor Instytutu Finansów UŁ.