Komentarze UŁ: fintech - bankowość przyszłości?

Globalna rewolucja cyfrowa wywiera coraz większy wpływ na banki. Firmy z nowego sektora fintech zdobywają coraz większy udział w rynku finansów. Czy są przyszłością? Czy banki jakie znamy dzisiaj, nawet z ich nowoczesnymi rozwiązaniami, zostaną wyparte przez zupełnie nowy rodzaj konkurenta?

Z reguły jednak banki nie patrzą na postęp technologii integralnie, systemowo, tworząc raczej pewne enklawy dla różnych działów usług. Firmy fintech mają w tym zakresie przewagę nad bankami, zwłaszcza w dziedzinach nie w pełni poddanych regulacji, opartych na otwartych standardach. W pewnej mierze pozwala to przezwyciężyć tendencję do tworzenia zamkniętych „ekosystemów”, wiążących klienta z jedną tylko platformą usługową. Firmy fintech potrafią elastycznie, szybko i zwinnie przechwytywać wartość z nowych technologii i przekształcać je w nowe usługi, których życzą sobie ich klienci.
O wyzwaniach ery fintech i przyszłości sektora bankowego podczas sesji plenarnej wieńczącej X Europejskie Forum Gospodarcze - Łódzkie 2017 dyskutowali wybitni Absolwenci Uniwersytetu Łódzkiego, eksperci w dziedzinie finansów i nowoczesnej bankowości.
Zapraszamy do wysłuchania komentarza prof. Moniki Marcinkowskiej, dyrektor Instytutu Finansów UŁ.

Skuteczniejsza chemioterapia i inteligentna odzież? Komercjalizacja badań na Uniwersytecie Łódzkim

Badania prowadzone na Uniwersytecie Łódzkim, podobnie jak na innych dużych, tradycyjnych uniwersytetach, to przede wszystkim badania podstawowe prowadzone w szerokim zakresie dziedzin naukowych od humanistyki, poprzez nauki społeczne, nauki o życiu, po nauki ścisłe.
UŁ komentuje: Alkoholizm wysokofunkcjonujący

Zjawisko alkoholizmu wśród osób na wysokich stanowiskach i z najwyższymi dochodami nie jest jeszcze dobrze zbadane. Alkoholizm wysokofunkcjonujący, nazywany też szyderczo „alkoholizmem z klasą”, wydaje się być jednak problemem coraz bardziej szerokim i intensywnym, również w Polsce. O zjawisku opowiada prof. Jan Chodkiewicz z Instytutu Psychologii UŁ.
Komentarze UŁ: Korowody Świętych, czyli Zaduszki kontra Halloween

Refleksję nad Dniem Wszystkich Świętych i Dniem Zadusznym należy połączyć z zagadnieniem tajemnicy śmierci. Zagadka śmierci leży bowiem u podstaw wielu systemów filozoficzno-religijnych, bo nie tylko o chrześcijaństwo tutaj chodzi. O Zaduszkach i Halloween opowiada dr Damian Kasprzyk z Wydziału Filozoficzno-Historycznego UŁ.
UŁ komentuje: Góra lodowa – co można w niej znaleźć?

Góra lodowa 4 razy większa od Londynu oderwała się od szelfu antarktycznego i powoli od niego odpływa. To szansa dla naukowców, by zbadać co kryje się wewnątrz obiektu nazwanego Larsen C Iceberg A68. Szczęśliwcami są Brytyjczycy, którzy pod kierownictwem dr Katrin Linse będą w lutym 2018 roku zgłębiać tajemnice tego obiektu. O tym czego można dowiedzieć się prowadząc takie badania mówi prof. Magdalena Błażewicz z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska.

UŁ komentuje: Góra lodowa – co można w niej znaleźć?