Nowy rzecznik prasowy Uniwersytetu Łódzkiego

W ostatnim kwartale 2017 r. zapadła decyzja o zmianie na stanowisku rzecznika prasowego Uniwersytetu Łódzkiego. Nowy kierunek uczelnianej komunikacji, zgodny z odświeżonym wizerunkiem UŁ, nadawać będzie Paweł Śpiechowicz.

Paweł Śpiechowicz to były pracownik łódzkiego oddziału Telewizji Polskiej, wieloletni wydawca Łódzkich Wiadomości Dnia oraz dziennikarz specjalizujący się w tematyce z zakresu polityki i społeczeństwa. Przez ostatnie półtora roku pracował w roli koordynatora treści materiałów video, które powstawały na Uniwersytecie Łódzkim. Z wykształcenia historyk, tytuł absolwenta zdobył właśnie na łódzkiej uczelni. Do jego głównych zadań należeć będzie zarządzanie przebudowaną i spójną komunikacją, zgodną z nową tożsamością UŁ.
_20A9444.jpg_20A9397.jpg_20A9519.jpgja_foto.jpg
Zmiany wizerunkowe na UŁ zainicjowała Anna Rolczak, która od kwietnia 2016 roku pełni funkcję Dyrektora Centrum Promocji UŁ. Od 2005 była zawodowo związana z branżą usługową, początkowo w obszarze e-commerce. Specjalizuje się w zakresie strategii marketingowych i komunikacji, projektowania usług i produktów dla firm z branż: medycznej, e-commerce oraz BPO. Od wielu lat związana z Uniwersytetem Łódzkim, gdzie kształciła się na Wydziale Prawa i Administracji oraz na Wydziale Filologicznym. Doświadczenie zawodowe z obszaru komunikacji uzupełniła studiami na poziomie Master na Clark University (Massachusetts) oraz studiami podyplomowymi z obszaru projektowania usług w School of Form.
W tym czasie przeprowadzono pogłębione badania wśród wykładowców, pracowników administracyjnych i studentów UŁ, związane z wizerunkiem uczelni. Na ich podstawie określone zostały nowe komunikacyjne cele strategiczne i powstała odświeżona identyfikacja wizualna. Zmiany objęły również sposoby komunikacji z otoczeniem uczelni, wśród których ważnym elementem stały się treści video.
Wzmocnieniem działań komunikacyjnych zajęła się przyjęta wraz z końcem 2016 roku Agnieszka Woś, która swoje doświadczenie w zakresie public relations i social mediów zdobywała m.in. w Pelion Healthcare Group, Telma Communications Agency i Linkleaders.
Dodatkowo, obszarem promocji nauki zajęła się Honorata Ogieniewska, wieloletni pracownik uczelni o dużym doświadczeniu w obszarze współpracy międzynarodowej. O materiały video ściśle powiązane z badawczymi i naukowymi osiągnięciami kadry Uniwersytetu Łódzkiego dba na co dzień Maciej Fornal, który wcześniej współpracował m.in. z Polsatem, Canal+, BBC.
Zespół komunikacji UŁ konsekwentnie wdraża obrane cele strategiczne, jak również wprowadza zmiany niezbędne dla kreowania wizerunku uczelni nowoczesnej, otwartej i odważnie patrzącej w przyszłość.
Oprócz ww. zadań, Centrum Promocji koordynuje wiele działań z zakresu marketingu, społecznej odpowiedzialności biznesu i organizacji wydarzeń o randze ogólnouniwersyteckiej. Wśród projektów realizowanych przez pracowników CP znajdują się m.in. współpraca z fundacjami i działalność charytatywna, promocja uczelni w szkołach średnich, organizacja zajęć w ramach Uniwersytetu Łódzkiego Dla Dzieci, projektowanie graficzne, relacje z mediami czy wsparcie wewnątrzuczelnianych programów, adresowanych do zdolnych uczniów i ambitnych studentów.
Informacje o tym, co dzieje się na Uniwersytecie Łódzkim w związku z działalnością jego studentów i pracowników, znaleźć można na następujących kanałach informacyjnych:
  • Strona internetowa UŁ: http://www.uni.lodz.pl/
  • Facebook: https://www.facebook.com/uni.lodz/
  • Twitter: https://twitter.com/unilodz
  • Instagram: https://www.instagram.com/uniwersytet_lodzki/
  • LinkedIn: https://www.linkedin.com/school/15097344/

Tożsamość wizualna Uniwersytetu Łódzkiego

Na przełomie 2016 i 2017 roku rozpoczęliśmy proces odświeżania wizerunku Uniwersytetu Łódzkiego. Aktualna misja uczelni nadała ton ogólnej koncepcji nowej identyfikacji wizualnej, w ramach której powstał logotyp, projekty graficzne oraz slogan „Uwolnij umysł”. Zmiany objęły również szeroko pojętą komunikację, przyczyniając się do stworzenia spójnego obrazu naszego uniwersytetu w polskim oraz zagranicznym środowisku edukacyjnym.
Ksiądz Adam Boniecki doktorem honoris causa Uniwersytetu Łódzkiego

- […] katolicki dziennikarz nie może się zmienić w moralistę, a gazeta w encyklikę czy nawet w wykład katechizmu. Trudnych dla Kościoła pytań nie wolno mu omijać, trudnych spraw, nawet skandali czy niefortunnych decyzji hierarchów, nie może zostawiać pismom niechętnym Kościołowi. Musi się z nimi mierzyć, nawet ryzykując niezadowolenie niektórych czytelników, hierarchów, księży czy tzw. zwykłych wiernych – mówił ksiądz Boniecki w przemówieniu, które wygłosił podczas uroczystości nadania tytułu doktora honoris causa na Uniwersytecie Łódzkim.
"Nekroperformans..." z Nagrodą im. Kotarbińskiego

Nagroda III edycji Konkursu im. Pierwszego Rektora Uniwersytetu Łódzkiego Tadeusza Kotarbińskiego uhonorowała dzieło "Nekroperformans. Kulturowa rekonstrukcja Teatru Wielkiej Wojny" autorstwa Doroty Sajewskiej. Wyróżnienie za wybitną pracę naukową z zakresu nauk humanistycznych, w wysokości 50 000 zł, wręczono 26 listopada br. w trakcie gali w Filharmonii Łódzkiej.
UŁ komentuje: Liczba Pi

Komputery mogą znaleźć jej dowolną cyfrę po przecinku, ale paradoksalnie wszystkich nigdy nie uda się poznać. Od starożytności matematycy badają jej właściwości, a przydaje się ona nie tylko do obliczania pola czy obwodu. O liczbie Pi opowiada prof. Władysław Wilczyński z Wydziału Matematyki i Informatyki UŁ.