UŁ komentuje: Alkoholizm wysokofunkcjonujący

Zjawisko alkoholizmu wśród osób na wysokich stanowiskach i z najwyższymi dochodami nie jest jeszcze dobrze zbadane. Alkoholizm wysokofunkcjonujący, nazywany też szyderczo „alkoholizmem z klasą”, wydaje się być jednak problemem coraz bardziej szerokim i intensywnym, również w Polsce. O zjawisku opowiada prof. Jan Chodkiewicz z Instytutu Psychologii UŁ.

Problem nie jest dokładnie zbadany, jednak pojawiają się pierwsze udokumentowane prawidłowości. W 2007 r. w Stanach Zjednoczonych opublikowano wyniki badań przeprowadzonych na grupie 1500 osób. Około 20% z nich stanowiło typ funkcjonalny – były uzależnione, jednocześnie poprawnie funkcjonując w społeczeństwie.
Jak zdefiniować typ funkcjonalny? Osoby te posiadają stałą pracę – zajmują wysokie stanowiska, są w związkach. Alkoholicy tego rodzaju mają najwyższy poziom wykształcenia, nie wchodzą w konflikt z prawem, jak i nie szukają pomocy, ponieważ nie uznają swojej sytuacji za chorobliwą. Prof. Jan Chodkiewicz wskazuje również, że osoby sięgające po alkohol w taki sposób starają się być ostrożne – ich picie nie wywiera negatywnych skutków na otocznie np. piją tylko w weekendy, nie prowadzą pod wpływem alkoholu itp.
Wysokofunkcjonujących alkoholików można znaleźć wśród lekarzy, nauczycieli, adwokatów, sędzi, dziennikarzy, pisarzy, strażaków, a także menadżerów dużych firm. Niektóre zawody czy relacje w miejscu pracy sprzyjają rozwojowi tego typu alkoholizmu.
Więcej o badaniach znaleźć można tutaj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2094392/.

UŁ komentuje: edukacja włączająca

Właśnie dzisiaj tysiące uczniów rozpoczyna swój rok szkolny. Jest to dobra okazja do tego, aby podyskutować na temat skutecznego nauczania w klasach, w których są uczniowie z problemami o różnym charakterze (społecznym, medycznym, psychologicznym). O edukacji włączającej w materiale opowiada dr Katarzyna Walęcka-Matyja.
UŁ Komentuje: „Ojciec” łódzkich tramwajów zginął w jednym z nich

Łódź początku XX wieku to nie było spokojne miasto. Rodząca się rewolucja, problemy ekonomiczne, napady, kradzieże, zamachy… Duża część fabrykantów wyjechała. Nie zrobił tego Juliusz Kunitzer i zapłacił za to najwyższą cenę. Był jednym z tych, którzy zakładali sieć tramw
UŁ komentuje: Zamach w Egipcie - tło dramatu

Kolejny zamach terrorystyczny, tym razem w Egipcie. Napastnik otworzył ogień obok kościoła koptyjskiego na południu Kairu. Kim są Koptowie i dlaczego są częstym obiektem ataków? Jak wygląda obecnie sytuacja chrześcijan w tamtej części świata? Wyjaśnia mgr Tomasz Grzywaczewski, absolwent i doktorant UŁ, podróżnik i wielokrotny uczestnik wypraw do stolicy Egiptu w ramach misji stowarzyszenia Dom Wschodni.
Wróżebny i zaduszny charakter Wigilii

Jakie wróżby wykonywano dawniej podczas Wigilii? Dlaczego choinkę wieszano pod stropem czubkiem ku dołowi i określano „bożym drzewkiem”? Na czym polegały tzw. święte wieczory? Zapomniane świąteczne zwyczaje opisuje dr Damian Kasprzyk.

UŁ z nagrodą LUMEN

Uniwersytet Łódzki po raz kolejny otrzymał nagrodę LUMEN. To wyróżnienie dla najbardziej profesjonalnie zarządzanych polskich uczelni. Nagroda przyznana została w kategorii specjalnej za projekt „Usłyszeć obraz. Audiodeskrypcja dzieł sztuki w łódzkich muzeach jako czynnik kreujący i kształtujący relacje pomiędzy działalnością naukową i dydaktyczną Uniwersytetu Łódzkiego a interesariuszami zewnętrznymi (instytucjami kultury, organizacjami pozarządowymi, społecznością lokalną, przedstawicielami biznesu)”.