UŁ komentuje: Alkoholizm wysokofunkcjonujący

Zjawisko alkoholizmu wśród osób na wysokich stanowiskach i z najwyższymi dochodami nie jest jeszcze dobrze zbadane. Alkoholizm wysokofunkcjonujący, nazywany też szyderczo „alkoholizmem z klasą”, wydaje się być jednak problemem coraz bardziej szerokim i intensywnym, również w Polsce. O zjawisku opowiada prof. Jan Chodkiewicz z Instytutu Psychologii UŁ.

Problem nie jest dokładnie zbadany, jednak pojawiają się pierwsze udokumentowane prawidłowości. W 2007 r. w Stanach Zjednoczonych opublikowano wyniki badań przeprowadzonych na grupie 1500 osób. Około 20% z nich stanowiło typ funkcjonalny – były uzależnione, jednocześnie poprawnie funkcjonując w społeczeństwie.
Jak zdefiniować typ funkcjonalny? Osoby te posiadają stałą pracę – zajmują wysokie stanowiska, są w związkach. Alkoholicy tego rodzaju mają najwyższy poziom wykształcenia, nie wchodzą w konflikt z prawem, jak i nie szukają pomocy, ponieważ nie uznają swojej sytuacji za chorobliwą. Prof. Jan Chodkiewicz wskazuje również, że osoby sięgające po alkohol w taki sposób starają się być ostrożne – ich picie nie wywiera negatywnych skutków na otocznie np. piją tylko w weekendy, nie prowadzą pod wpływem alkoholu itp.
Wysokofunkcjonujących alkoholików można znaleźć wśród lekarzy, nauczycieli, adwokatów, sędzi, dziennikarzy, pisarzy, strażaków, a także menadżerów dużych firm. Niektóre zawody czy relacje w miejscu pracy sprzyjają rozwojowi tego typu alkoholizmu.
Więcej o badaniach znaleźć można tutaj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2094392/.

UŁ z nagrodą LUMEN

Uniwersytet Łódzki po raz kolejny otrzymał nagrodę LUMEN. To wyróżnienie dla najbardziej profesjonalnie zarządzanych polskich uczelni. Nagroda przyznana została w kategorii specjalnej za projekt „Usłyszeć obraz. Audiodeskrypcja dzieł sztuki w łódzkich muzeach jako czynnik kreujący i kształtujący relacje pomiędzy działalnością naukową i dydaktyczną Uniwersytetu Łódzkiego a interesariuszami zewnętrznymi (instytucjami kultury, organizacjami pozarządowymi, społecznością lokalną, przedstawicielami biznesu)”.