UŁ z nagrodą LUMEN

Uniwersytet Łódzki po raz kolejny otrzymał nagrodę LUMEN. To wyróżnienie dla najbardziej profesjonalnie zarządzanych polskich uczelni. Nagroda przyznana została w kategorii specjalnej za projekt „Usłyszeć obraz. Audiodeskrypcja dzieł sztuki w łódzkich muzeach jako czynnik kreujący i kształtujący relacje pomiędzy działalnością naukową i dydaktyczną Uniwersytetu Łódzkiego a interesariuszami zewnętrznymi (instytucjami kultury, organizacjami pozarządowymi, społecznością lokalną, przedstawicielami biznesu)”.

Nominowany projekt został zgłoszony przez Panią Profesor Anetę Pawłowską z Katedry Historii Sztuki Wydziału Filozoficzno-Historycznego Uniwersytetu Łódzkiego. Partnerami i realizatorami przedsięwzięcia są ponadto: dr Julia Sowińska-Heim, Katedra Historii Sztuki UŁ, dr Anna Wendorff, Katedra Filologii Hiszpańskiej UŁ, dr Kinga Klimczak, Katedra Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej UŁ, studenci i doktoranci Katedry Historii Sztuki UŁ, Paulina Dzwonkowska, edukator z Muzeum Miasta Łodzi, Katarzyna Mądrzycka-Adamczyk, kuratorka Muzeum Sztuki w Łodzi, oddział ms1, Fundacja „Kultury Bez Barier”, Fundacja Audiodeskrypcja, Fundacja Szansa dla Niewidomych, Polski Związek Niewidomych – Okręg Łódzki.
Koncepcja dotyczy stworzenia cyklu audiodeskrypcji dzieł z Muzeum Sztuki w Łodzi (MS1 i MS2) oraz Muzeum Miasta Łodzi. Podstawowym celem projektu było wzmocnienie szans osób z niepełnosprawnością wzroku w dostępie do dóbr kultury oraz wspieranie integracji społecznej. Podjęte działania wpisywały się w koncepcję muzeum otwartego oraz zbadanie potrzeb niepełnosprawnych odbiorców. Istotną częścią była również aktywizacja i rozwój studentów, którzy poprzez praktyczne działania, a także bezpośredni kontakt i współdziałanie z instytucjami kultury oraz odbiorcami sztuki (osobami niepełnosprawnymi) szkolili swój warsztat. Poprzez udział w przedsięwzięciu studenci kształtowali nowe umiejętności i nawiązywali cenne relacje pracując w środowisku pozauczelnianym. Podjęte działania stworzyły interaktywne i twórcze środowisko zarówno dla poszukujących swojej drogi zawodowej studentów, jak i otwartych na nowe możliwości współpracy i rozwoju instytucji kultury, organizacji pozarządowych, przedstawicieli biznesu. Przede wszystkim w projekcie nastąpiła aktywizacja osób niepełnosprawnych z dysfunkcjami wzroku (niewidomych i niedowidzących) i znaczące ułatwienie im dostępu do zbiorów łódzkich muzeów.
Do Konkursu LUMEN 2017 zgłoszono łącznie 56 projektów z 35 uczelni z całej Polski. Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń Kapituła Konkursu wyłoniła po trzy najlepsze projekty w każdej z trzech głównych kategorii konkursowych, a także w kategorii nagród specjalnych.
Uniwersytet Łódzki zdobył już nagrodę LUMEN w 2015 roku w kategorii „współpraca z otoczeniem” za wprowadzenie i konsekwentne rozwijanie programu „Absolwent VIP”. Nagrodę odbierał wówczas Rektor Uniwersytetu Łódzkiego prof. Włodzimierz Nykiel.

Humanista w biznesie - wykład Jerzego Czubaka

Uniwersytet Łódzki zainaugurował rok akademicki 2017/2018. Towarzyszący wydarzeniu wykład ekspercki - „Humanista w biznesie, czyli jak humaniści zmieniają świat” -  wygłosił Jerzy Czubak, Business Group President, Amcor Tobacco Packaging.
Prestiżowy grant dla humanistów i informatyków z UŁ

Ponad 160 tys. zł otrzyma projekt zgłoszony przez Uniwersytet Łódzki w ramach konkursu Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki Uniwersalia 2.2. Przedmiotem badań łódzkich naukowców jest Latopis Nowogrodzki - pierwszy, najprawdopodobniej najstarszy istniejący utwór historiograficzny dotyczący terenów Europy Środkowo-Wschodniej. Projekt przygotowywali wspólnie humaniści i przedstawiciele nauk ścisłych - naukowcy Centrum Ceraneum i Katedry Informatyki UŁ.
Współpraca UŁ z Krajową Izbą Gospodarczą

Na Wydziale Zarządzania UŁ, zostanie podpisane Porozumienie o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Krajową Izbą Gospodarczą, w związku z powołaniem Sieci Wsparcia Rozwoju Gospodarczego Miast Polskich.
Debata o systemie sądownictwa

Liczba sędziów a liczba rozpatrywanych spraw, kształcenie przyszłych sędziów, zrozumiałość postępowania sądowego dla zwykłego obywatela – to tylko niektóre zagadnienia, które poruszono w trakcie debaty zorganizowanej przez Uniwersytet Łódzki. Do Pałacu Biedermanna UŁ zaproszono przedstawicieli różnych środowisk: prawniczych, naukowych, dziennikarskich. Panelistami w dyskusji byli: prof. Konrad Składowski i prof. Szymon Byczko z Wydziału Prawa i Administracji UŁ oraz dr Błażej Kmieciak z Uniwersytetu Medycznego i dr Konrad Hennig z Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej. Moderatorem dyskusji był redaktor Łukasz Głowacki.