UŁ z nagrodą LUMEN

Uniwersytet Łódzki po raz kolejny otrzymał nagrodę LUMEN. To wyróżnienie dla najbardziej profesjonalnie zarządzanych polskich uczelni. Nagroda przyznana została w kategorii specjalnej za projekt „Usłyszeć obraz. Audiodeskrypcja dzieł sztuki w łódzkich muzeach jako czynnik kreujący i kształtujący relacje pomiędzy działalnością naukową i dydaktyczną Uniwersytetu Łódzkiego a interesariuszami zewnętrznymi (instytucjami kultury, organizacjami pozarządowymi, społecznością lokalną, przedstawicielami biznesu)”.

Nominowany projekt został zgłoszony przez Panią Profesor Anetę Pawłowską z Katedry Historii Sztuki Wydziału Filozoficzno-Historycznego Uniwersytetu Łódzkiego. Partnerami i realizatorami przedsięwzięcia są ponadto: dr Julia Sowińska-Heim, Katedra Historii Sztuki UŁ, dr Anna Wendorff, Katedra Filologii Hiszpańskiej UŁ, dr Kinga Klimczak, Katedra Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej UŁ, studenci i doktoranci Katedry Historii Sztuki UŁ, Paulina Dzwonkowska, edukator z Muzeum Miasta Łodzi, Katarzyna Mądrzycka-Adamczyk, kuratorka Muzeum Sztuki w Łodzi, oddział ms1, Fundacja „Kultury Bez Barier”, Fundacja Audiodeskrypcja, Fundacja Szansa dla Niewidomych, Polski Związek Niewidomych – Okręg Łódzki.
Koncepcja dotyczy stworzenia cyklu audiodeskrypcji dzieł z Muzeum Sztuki w Łodzi (MS1 i MS2) oraz Muzeum Miasta Łodzi. Podstawowym celem projektu było wzmocnienie szans osób z niepełnosprawnością wzroku w dostępie do dóbr kultury oraz wspieranie integracji społecznej. Podjęte działania wpisywały się w koncepcję muzeum otwartego oraz zbadanie potrzeb niepełnosprawnych odbiorców. Istotną częścią była również aktywizacja i rozwój studentów, którzy poprzez praktyczne działania, a także bezpośredni kontakt i współdziałanie z instytucjami kultury oraz odbiorcami sztuki (osobami niepełnosprawnymi) szkolili swój warsztat. Poprzez udział w przedsięwzięciu studenci kształtowali nowe umiejętności i nawiązywali cenne relacje pracując w środowisku pozauczelnianym. Podjęte działania stworzyły interaktywne i twórcze środowisko zarówno dla poszukujących swojej drogi zawodowej studentów, jak i otwartych na nowe możliwości współpracy i rozwoju instytucji kultury, organizacji pozarządowych, przedstawicieli biznesu. Przede wszystkim w projekcie nastąpiła aktywizacja osób niepełnosprawnych z dysfunkcjami wzroku (niewidomych i niedowidzących) i znaczące ułatwienie im dostępu do zbiorów łódzkich muzeów.
Do Konkursu LUMEN 2017 zgłoszono łącznie 56 projektów z 35 uczelni z całej Polski. Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń Kapituła Konkursu wyłoniła po trzy najlepsze projekty w każdej z trzech głównych kategorii konkursowych, a także w kategorii nagród specjalnych.
Uniwersytet Łódzki zdobył już nagrodę LUMEN w 2015 roku w kategorii „współpraca z otoczeniem” za wprowadzenie i konsekwentne rozwijanie programu „Absolwent VIP”. Nagrodę odbierał wówczas Rektor Uniwersytetu Łódzkiego prof. Włodzimierz Nykiel.

Siła humanistyki - Nagroda im. Pierwszego Rektora Uniwersytetu Łódzkiego Prof. T. Kotarbińskiego

Nagroda im. Pierwszego Rektora Uniwersytetu Łódzkiego Profesora Tadeusza Kotarbińskiego za wybitną pracę z zakresu nauk humanistycznych ustanowiona w 2015 r. to szczególne wyróżnienie opiniowane przez wybitnych uczonych i przyznawane przez łódzką uczelnię.
"Nekroperformans..." z Nagrodą im. Kotarbińskiego

Nagroda III edycji Konkursu im. Pierwszego Rektora Uniwersytetu Łódzkiego Tadeusza Kotarbińskiego uhonorowała dzieło "Nekroperformans. Kulturowa rekonstrukcja Teatru Wielkiej Wojny" autorstwa Doroty Sajewskiej. Wyróżnienie za wybitną pracę naukową z zakresu nauk humanistycznych, w wysokości 50 000 zł, wręczono 26 listopada br. w trakcie gali w Filharmonii Łódzkiej.
Praca magisterska absolwentki WPiA UŁ z nagrodą MSZ

Anna Grabarczyk otrzymała najwyższą możliwą nagrodę Ministra Spraw Zagranicznych w 29. edycji konkursu na najlepszą pracę magisterską z zakresu współczesnych stosunków międzynarodowych. Pisała o prawach człowieka oraz europejskim i polskim sądownictwie. Praca napisana została pod kierunkiem dr hab. Joanny Połatyńskiej.
Uroczystość wręczenia Nagrody „Przeglądu Wschodniego”

24 marca 2018 r. w Sali Senatu Pałacu Kazimierzowskiego na Uniwersytecie Warszawskim odbyła się uroczystość wręczenia Nagrody „Przeglądu Wschodniego” (2017) XXV Edycji Jubileuszowej. Wśród laureatów był historyk z Instytutu Historii UŁ i autor książki „Na pomoc zesłańczej edukacji. Działalność wydawnicza Komitetu do spraw Dzieci Polskich w ZSRR (1943-1946)”, prof. Albin Głowacki.

Konferencja Społeczna Odpowiedzialność Nauki

W dniu 16 listopada br. Rektor Uniwersytetu Łódzkiego prof. Antoni Różalski podpisał w Ministerstwie Rozwoju Deklarację Społecznej Odpowiedzialności Uczelni. Pod dokumentem podpis złożyli przedstawiciele ponad 22 polskich uczelni spośród 400 polskich szkół wyższych .