UŁ komentuje: Leki a suplementy

Leki nierzadko mylą się konsumentom z suplementami. Producenci wykorzystywali ten fakt w sprzedaży. Poprawę przyniósł Kodeks Dobrych Praktyk Reklamy Suplementów. O zmianach opowiada mgr Justyna Nowak z Wydziału Prawa i Administracji UŁ, która specjalizuje się w prawie medycznym.

Warto wskazać podstawowe rozróżnienie między lekiem, a suplementem diety. Lek (produkt leczniczy) to substancja lub mieszanina substancji, przedstawiana jako posiadająca właściwości zapobiegania chorobom lub leczenia chorób. Suplementy diety natomiast to środki spożywcze, których celem jest uzupełnianie normalnej diety. Nie są zatwierdzone przez URZĄD REJESTRACJI PRODUKTÓW LECZNICZYCH (UPRL). Suplementy nie podlegają ciągłemu monitorowaniu bezpieczeństwa stosowania (w przeciwieństwie do produktów leczniczych). Reklamy tych produktów często bywają więc mylące i insynuujące lecznicze właściwości, których suplementy nie posiadają.
Kodeks Dobrych Praktyk Reklamy Suplementów to oddolny akt ustanowiony przez samych przedsiębiorców. Przyjęli oni pewne zobowiązania w celu ochrony konsumentów. W akcie tym możemy znaleźć wskazówki, jak powinny być oznaczane reklamy suplementów diety oraz czego zawierać nie powinny. Przykładem może być oznaczanie – w dolnym prawym rogu reklamy suplementu powinien znajdować się napis suplement diety. W reklamach tego rodzaju m.in. nie powinny pojawiać się nazwy chorób, które bywają mylące dla konsumentów i kojarzą się z wyrobami leczniczymi.
Więcej o zmianach i suplementach w materiale opowiada mgr Justyna Nowak z Wydziału Prawa i Administracji UŁ.

Skuteczniejsza chemioterapia i inteligentna odzież? Komercjalizacja badań na Uniwersytecie Łódzkim

Badania prowadzone na Uniwersytecie Łódzkim, podobnie jak na innych dużych, tradycyjnych uniwersytetach, to przede wszystkim badania podstawowe prowadzone w szerokim zakresie dziedzin naukowych od humanistyki, poprzez nauki społeczne, nauki o życiu, po nauki ścisłe.
UŁ komentuje: Późne macierzyństwo

Czy późne macierzyństwo jest w Polsce zjawiskiem nowym? Jak zmieniła się skala tego zjawiska w Polsce od okresu powojennego? Czym jest proces starzenia się płodności? Jak wygląda waga późnego macierzyństwa dla kształtowania się poziomu dzietności? Jak zróżnicowana przestrzennie jest skala tego zjawiska we współczesnej Polsce? Na te i inne pytania odpowiada prof. Piotr Szukalski w biuletynie „Demografia i Gerontologia Społeczna”.
UŁ komentuje: Pierwszy rok rządów E. Macrona

Emmanuel Macron zasiadł w prezydenckim fotelu z ogromnym poparciem społecznym i w atmosferze wielkich nadziei Francuzów na poprawę sytuacji kraju, zarówno wewnątrz jak i na arenie międzynarodowej. Pierwszy rok rządów nowego lidera Francji przyniósł jego rodakom wiele rozczarowań, ale w kilku obszarach dał też nadzieję na wzmocnienie pozycji Paryża.
UŁ komentuje: Więcej praw dla polskich konsumentów w UE

Od 1 kwietnia 2018 r. dostawcy płatnych subskrypcji, takich jak Netflix, Spotify, Deezer czy HBO GO, są zobowiązani do zapewnienia swoim klientom możliwości korzystania z odpowiednich usług nie tylko na terytorium państwa zamieszkania, lecz także podczas czasowego przebywania (np. na wakacjach) w innym państwie członkowskim.

"Nekroperformans..." z Nagrodą im. Kotarbińskiego

Nagroda III edycji Konkursu im. Pierwszego Rektora Uniwersytetu Łódzkiego Tadeusza Kotarbińskiego uhonorowała dzieło "Nekroperformans. Kulturowa rekonstrukcja Teatru Wielkiej Wojny" autorstwa Doroty Sajewskiej. Wyróżnienie za wybitną pracę naukową z zakresu nauk humanistycznych, w wysokości 50 000 zł, wręczono 26 listopada br. w trakcie gali w Filharmonii Łódzkiej.