UŁ komentuje: Zamach w Egipcie - tło dramatu

UŁ komentuje: Zamach w Egipcie - tło dramatu

Kolejny zamach terrorystyczny, tym razem w Egipcie. Napastnik otworzył ogień obok kościoła koptyjskiego na południu Kairu. Kim są Koptowie i dlaczego są częstym obiektem ataków? Jak wygląda obecnie sytuacja chrześcijan w tamtej części świata? Wyjaśnia mgr Tomasz Grzywaczewski, absolwent i doktorant UŁ, podróżnik i wielokrotny uczestnik wypraw do stolicy Egiptu w ramach misji stowarzyszenia Dom Wschodni.

Kościół koptyjski to jeden z bliskowschodnich kościołów chrześcijańskich. Według Tomasza Grzywaczewskiego Koptowie są wpływową mniejszość religijną, ponieważ wielu z nich to osoby bardzo majętne. Mimo to stają się oni, jako mniejszość, celem zamachów terrorystycznych. W piątkowym ataku na kościół koptyjski na południowych przedmieściach Kairu zginęło co najmniej 9 osób. Zamachowiec otworzył ogień na zewnątrz kościoła Mar Mina, po czym chciał wedrzeć się do środka. Wśród zabitych znalazło się trzech funkcjonariuszy sił bezpieczeństwa oraz napastnik, którego zastrzeliła policja. Drugi z napastników został zatrzymany.
Jednym z najkrwawszych ataków ostatnich lat w historii Egiptu był ten na półwyspie Synaj, gdzie zginęło około 300 osób. Do zamachu doszło w mieście Bir al-Abd, około 40 kilometrów na zachód od Al-Arisz, stolicy prowincji Synaj Północny.
Chrześcijańska mniejszość w Egipcie stanowi zaledwie 10 proc. spośród 92 mln mieszkańców tego w głównej mierze muzułmańskiego państwa. W ostatnich miesiącach chrześcijańskie miejsca kultu były celem licznych zamachów.
UŁ komentuje: zamach w Manchesterze

Czy tragedia w Manchesterze była nieunikniona? Dlaczego to uderzenie ISIS jest wyjątkowo bolesne, nie tylko dla Wielkiej Brytanii, ale dla całego Zachodu? W poszukiwaniu odpowiedzi na te pytania, zapraszamy do nowego cyklu wideo – Komentarze UŁ, które zamieszczane są na kanale Uniwersytetu Łódzkiego w serwisie Youtube.
Bohaterowie stulecia: Marszałek Józef Piłsudski

Spośród „ojców” polskiej niepodległości z 1918 r., Józef Piłsudski - irredentysta, przywódca socjalistów, brygadier Legionów Polskich, Naczelnik Państwa, Marszałek, pogromca Armii Czerwonej, architekt demokratycznej II RP, a później autor zamachu stanu z 1926 r. i dyktat
UŁ komentuje: Zapomniane słowa - Charakternik

Kogoś, kto ma silny charakter, określa się czasem mianem charakternika. Niekiedy też o takim człowieku mówi się, że jest charakterny, choć niektóre wydawnictwa poprawnościowe jak na przykład Wielki słownik poprawnej polszczyzny pod red. Andrzeja Markowskiego (2004) zalecają unikać tego przymiotnika.
UŁ komentuje: Halloween po łódzku

Racjonalna, praktyczna, przemysłowa – taki stereotyp naszego miasta, współkreowany przez literaturę, funkcjonuje w powszechnej świadomości. Wydaje się, że w Łodzi nie było miejsca na obcowanie z duchami, diabłami i innymi nierealnymi stworzeniami. Ale to nie jest prawda!