UŁ Komentuje: „Ojciec” łódzkich tramwajów zginął w jednym z nich

Łódź początku XX wieku to nie było spokojne miasto. Rodząca się rewolucja, problemy ekonomiczne, napady, kradzieże, zamachy… Duża część fabrykantów wyjechała. Nie zrobił tego Juliusz Kunitzer i zapłacił za to najwyższą cenę. Był jednym z tych, którzy zakładali sieć tramwajową w Łodzi, lubił też dojeżdżać tramwajem do pracy. W tramwaju również zginął z rąk robotnika i członka PPS – Adolfa Szulca.

Więcej o kryminalnej Łodzi można poczytać w książce prof. Kazimierza Badziaka i dr Justyny Badziak – „Pitawal łódzki. Głośne procesy karne od początku XX wieku do wybuchu II wojny światowej” wydanej przez Uniwersytet Łódzki.
"Ojciec" łódzkich tramwajów zginął w jednym z nich

UŁ komentuje: Zakaz handlu w niedziele

Wprowadzenie zakazu handlu w niedziele może pociągnąć za sobą konsekwencje w wymiarze społeczno-ekonomicznym, które obecnie trudne są do dokładnego oszacowania. Jedno z całą stanowczością można stwierdzić: liczne wyjątki w ustawie, spowodują poszukiwania sposobów obejścia nowych przepisów. Zakaz z pewnością wpłynie też na dotychczasowe przyzwyczajenia zakupowe klientów. Zmieni miejsce i sposób spędzania wolnego czasu wielu rodzin – mówi dr Mariusz Woźniakowski z Katedry Marketingu Wydziału Zarządzania UŁ.
UŁ komentuje: Miłość w sieci, miłość w "realu"

Czego konkretnie w związku poszukują mężczyźni, a na czym zależy kobietom? Czy badania potwierdzają powiedzenie o przeciwieństwach, które się przyciągają? Jakie pułapki czekają na użytkowników portali randkowych? O miłości w trudnych czasach dla bliskości opowiada dr Julita Czernecka z Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego.
UŁ komentuje: Przyszłość rynku pracy

Jak prognozować rynki pracy na poziomie krajowym i regionalnym? Jakie zawody będą poszukiwane, a w które lepiej, według badań naszych ekspertów, nie inwestować swoich wysiłków? O tym opowiada dr Artur Gajdos z Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego. Na co dzień pracuje w zespole, który przewiduje zmiany na rynku pracy.
Dlaczego tłusty, a nie słodki?

Dlaczego wymyślono tłusty czwartek? Jakim nadzieniem napełniano staropolskie pączki? Na czym polegał babski comber, który towarzyszył zapustom? Dawne zwyczaje związane ze świętem łasuchów opisuje dr Damian Kasprzyk.

Dobra Nauka: Jak wybierać sędziów konstytucyjnych?

Wybór sędziów konstytucyjnych to temat, którym niedawno żyła duża część polskiego społeczeństwa. Z pewnością miało to jeden pozytywny skutek – więcej osób zaczęło zwracać uwagę na to, jak wygląda system prawny w naszym kraju.  Tematem wyboru sędziów konstytucyjnych zajęl