UŁ Komentuje: „Ojciec” łódzkich tramwajów zginął w jednym z nich

Łódź początku XX wieku to nie było spokojne miasto. Rodząca się rewolucja, problemy ekonomiczne, napady, kradzieże, zamachy… Duża część fabrykantów wyjechała. Nie zrobił tego Juliusz Kunitzer i zapłacił za to najwyższą cenę. Był jednym z tych, którzy zakładali sieć tramwajową w Łodzi, lubił też dojeżdżać tramwajem do pracy. W tramwaju również zginął z rąk robotnika i członka PPS – Adolfa Szulca.

Więcej o kryminalnej Łodzi można poczytać w książce prof. Kazimierza Badziaka i dr Justyny Badziak – „Pitawal łódzki. Głośne procesy karne od początku XX wieku do wybuchu II wojny światowej” wydanej przez Uniwersytet Łódzki.
"Ojciec" łódzkich tramwajów zginął w jednym z nich

UŁ komentuje: Późne macierzyństwo

Czy późne macierzyństwo jest w Polsce zjawiskiem nowym? Jak zmieniła się skala tego zjawiska w Polsce od okresu powojennego? Czym jest proces starzenia się płodności? Jak wygląda waga późnego macierzyństwa dla kształtowania się poziomu dzietności? Jak zróżnicowana przestrzennie jest skala tego zjawiska we współczesnej Polsce? Na te i inne pytania odpowiada prof. Piotr Szukalski w biuletynie „Demografia i Gerontologia Społeczna”.
UŁ komentuje: Pierwszy rok rządów E. Macrona

Emmanuel Macron zasiadł w prezydenckim fotelu z ogromnym poparciem społecznym i w atmosferze wielkich nadziei Francuzów na poprawę sytuacji kraju, zarówno wewnątrz jak i na arenie międzynarodowej. Pierwszy rok rządów nowego lidera Francji przyniósł jego rodakom wiele rozczarowań, ale w kilku obszarach dał też nadzieję na wzmocnienie pozycji Paryża.
UŁ komentuje: Więcej praw dla polskich konsumentów w UE

Od 1 kwietnia 2018 r. dostawcy płatnych subskrypcji, takich jak Netflix, Spotify, Deezer czy HBO GO, są zobowiązani do zapewnienia swoim klientom możliwości korzystania z odpowiednich usług nie tylko na terytorium państwa zamieszkania, lecz także podczas czasowego przebywania (np. na wakacjach) w innym państwie członkowskim.
UŁ komentuje: Konstytucja 3 Maja

Konstytucja 3 Maja to dokument, z którego Polacy powinni być dumni, bo jest dowodem umiejętności kompromisów i wspólnego twórczego działania w skrajnie nieprzyjaznej sytuacji zewnętrznej.

Dobra Nauka: Jak wybierać sędziów konstytucyjnych?

Wybór sędziów konstytucyjnych to temat, którym niedawno żyła duża część polskiego społeczeństwa. Z pewnością miało to jeden pozytywny skutek – więcej osób zaczęło zwracać uwagę na to, jak wygląda system prawny w naszym kraju.  Tematem wyboru sędziów konstytucyjnych zajęl