UBER - czy zniknie z Polski?

Zaczęło się od sporu z taksówkarzami w Hiszpanii, a skończyło na ważnym orzeczeniu Trybunału Sprawiedliwości w Luksemburgu. Może być to początek dużych kłopotów giganta z San Francisco. Polscy konsumenci również mogą to niebawem odczuć. Prace nad nową ustawą o transporcie trwają. Więcej o sprawie UBERa mówi mgr Agnieszka Jabłonowska, doktorantka na Wydziale Prawa i Administracji UŁ.

Dużo więcej o sprawie tutaj: http://recent-ecl.blogspot.it/2017/12/cjeu-gives-member-states-green-light-to.html.

UŁ komentuje: Zakaz handlu w niedziele

Wprowadzenie zakazu handlu w niedziele może pociągnąć za sobą konsekwencje w wymiarze społeczno-ekonomicznym, które obecnie trudne są do dokładnego oszacowania. Jedno z całą stanowczością można stwierdzić: liczne wyjątki w ustawie, spowodują poszukiwania sposobów obejścia nowych przepisów. Zakaz z pewnością wpłynie też na dotychczasowe przyzwyczajenia zakupowe klientów. Zmieni miejsce i sposób spędzania wolnego czasu wielu rodzin – mówi dr Mariusz Woźniakowski z Katedry Marketingu Wydziału Zarządzania UŁ.
UŁ komentuje: Miłość w sieci, miłość w "realu"

Czego konkretnie w związku poszukują mężczyźni, a na czym zależy kobietom? Czy badania potwierdzają powiedzenie o przeciwieństwach, które się przyciągają? Jakie pułapki czekają na użytkowników portali randkowych? O miłości w trudnych czasach dla bliskości opowiada dr Julita Czernecka z Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego.
UŁ komentuje: Przyszłość rynku pracy

Jak prognozować rynki pracy na poziomie krajowym i regionalnym? Jakie zawody będą poszukiwane, a w które lepiej, według badań naszych ekspertów, nie inwestować swoich wysiłków? O tym opowiada dr Artur Gajdos z Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego. Na co dzień pracuje w zespole, który przewiduje zmiany na rynku pracy.
Dlaczego tłusty, a nie słodki?

Dlaczego wymyślono tłusty czwartek? Jakim nadzieniem napełniano staropolskie pączki? Na czym polegał babski comber, który towarzyszył zapustom? Dawne zwyczaje związane ze świętem łasuchów opisuje dr Damian Kasprzyk.

Brus - co dalej? Rekomendacje eksperta WZ UŁ

Historyczne i obecne funkcje BrusaBrus to położone w granicach administracyjnych Miasta Łodzi osiedle, które kiedyś stanowiło odrębną jednostkę osadniczą (małe miasto), a po II wojnie światowej zostało przyłączone do Łodzi. Na obszarze Brusa aż do 2009 r. znajdował się p