UBER - czy zniknie z Polski?

Zaczęło się od sporu z taksówkarzami w Hiszpanii, a skończyło na ważnym orzeczeniu Trybunału Sprawiedliwości w Luksemburgu. Może być to początek dużych kłopotów giganta z San Francisco. Polscy konsumenci również mogą to niebawem odczuć. Prace nad nową ustawą o transporcie trwają. Więcej o sprawie UBERa mówi mgr Agnieszka Jabłonowska, doktorantka na Wydziale Prawa i Administracji UŁ.

Dużo więcej o sprawie tutaj: http://recent-ecl.blogspot.it/2017/12/cjeu-gives-member-states-green-light-to.html.

UŁ komentuje: Późne macierzyństwo

Czy późne macierzyństwo jest w Polsce zjawiskiem nowym? Jak zmieniła się skala tego zjawiska w Polsce od okresu powojennego? Czym jest proces starzenia się płodności? Jak wygląda waga późnego macierzyństwa dla kształtowania się poziomu dzietności? Jak zróżnicowana przestrzennie jest skala tego zjawiska we współczesnej Polsce? Na te i inne pytania odpowiada prof. Piotr Szukalski w biuletynie „Demografia i Gerontologia Społeczna”.
UŁ komentuje: Pierwszy rok rządów E. Macrona

Emmanuel Macron zasiadł w prezydenckim fotelu z ogromnym poparciem społecznym i w atmosferze wielkich nadziei Francuzów na poprawę sytuacji kraju, zarówno wewnątrz jak i na arenie międzynarodowej. Pierwszy rok rządów nowego lidera Francji przyniósł jego rodakom wiele rozczarowań, ale w kilku obszarach dał też nadzieję na wzmocnienie pozycji Paryża.
UŁ komentuje: Więcej praw dla polskich konsumentów w UE

Od 1 kwietnia 2018 r. dostawcy płatnych subskrypcji, takich jak Netflix, Spotify, Deezer czy HBO GO, są zobowiązani do zapewnienia swoim klientom możliwości korzystania z odpowiednich usług nie tylko na terytorium państwa zamieszkania, lecz także podczas czasowego przebywania (np. na wakacjach) w innym państwie członkowskim.
UŁ komentuje: Konstytucja 3 Maja

Konstytucja 3 Maja to dokument, z którego Polacy powinni być dumni, bo jest dowodem umiejętności kompromisów i wspólnego twórczego działania w skrajnie nieprzyjaznej sytuacji zewnętrznej.

Brus - co dalej? Rekomendacje eksperta WZ UŁ

Historyczne i obecne funkcje BrusaBrus to położone w granicach administracyjnych Miasta Łodzi osiedle, które kiedyś stanowiło odrębną jednostkę osadniczą (małe miasto), a po II wojnie światowej zostało przyłączone do Łodzi. Na obszarze Brusa aż do 2009 r. znajdował się p