Polski rezerwat przyrody ze stacją badawczą w Kolumbii – zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe?

Niezupełnie. Grupa zapalonych naukowców z dwóch polskich instytucji naukowych udowadnia, że ten cel jest w zasięgu ręki.

Rezerwat ma zajmować obszar około 30 hektarów i będzie położony po wschodniej stronie Andów, w rejonie górskim, około 30 km w linii prostej od Puszczy Amazońskiej. Teren ten to górski las deszczowy, zamieszkany m.in. przez niedźwiedzie andyjskie, liczne gatunki ptaków, płazów, gadów, setki gatunków owadów, a nawet jaguary.
Pomysł utworzenia polskiego przyczółku naukowego w Ameryce Południowej narodził się z… miłości do storczyków. Badania nad tymi kwiatami ze szczególnym oddaniem od lat prowadzi dr hab. Marta Kolanowska z Uniwersytetu Gdańskiego. Las deszczowy w Kolumbii  to  miejsce występowania licznych gatunków tych roślin, w tym takich, które na tym obszarze zostały odkryte i opisane jako nowe dla nauki (szczególnie o jednym z nich, Telipogon diabolicus, było głośno w mediach na świecie, co wynikało z charakterystycznej budowy kwiatu, kojarzącej się z „maską diabła”).
Storczyk Telipogon Diabolicus, Instytut Badań nad Bioróżnorodnością

O projekcie opowiada dr Radomir Jaskuła z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, od początku zaangażowany w inicjatywę utworzenia polskiej stacji badawczej w Kolumbii.
- Marta Kolanowska jeździ do Kolumbii regularnie od 5 lat. Pewnego dnia w gronie kolegów, naukowców z Polski i zagranicy, podzieliła się spostrzeżeniem, że las deszczowy to raj dla biologów, a w tym rejonie brakuje stacji badawczych. Najbliższe stacje (amerykańskie i niemieckie) znajdują się w Kostaryce. Zapadła więc szybka decyzja, by założyć fundację i zebrać fundusze na wykup fragmentu lasu tropikalnego – opowiada Radomir Jaskuła.
I tak, niespełna rok temu, w styczniu 2017 r. powstał Instytut Badań nad Bioróżnorodnością http://www.biodiversityresearchinstitute.org.pl/. Dr Jaskuła jest w nim jak dotąd jedynym zoologiem, a także członkiem Rady Naukowej fundacji. Oprócz polskich naukowców fundację zasilili również Czesi, a także Francuz i Ekwadorczyk.
Instytut Badań nad Bioróżnorodnością jest  fundacją non-profit. Celem fundacji są badania naukowe, głównie nad zróżnicowaniem organizmów żywych, ochrona bioróżnorodności i wspieranie lokalnych społeczności w tworzeniu obszarów chronionych oraz edukacja w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Fundacja zbiera pieniądze na wykup fragmentu tropikalnego lasu i utworzenie stacji badawczej poprzez dobrowolne składki osób, którym bliska jest przyroda i dbanie o jej zasoby w tak wyjątkowych miejscach jak m.in. lasy deszczowe.
- W samej Kolumbii występuje około 10% wszystkich gatunków roślin, jakie poznano na świecie, a na terenie planowanego rezerwatu znajduje się więcej gatunków drzew, niż w całej Polsce. Oczywiście różnorodność flory przekłada się na faunę, ciągle jeszcze bardzo słabo poznaną w tym regionie – mówi dr Radomir Jaskuła.
- Planowana stacja badawcza będzie pierwszą tego typu inicjatywą polską w tej części Ameryki Południowej (na ogół pozwalają sobie na to jedynie Amerykanie) i jedną z niewielu polskich stacji na świecie, a jej celem jest umożliwianie prowadzenia badań naukowcom z naszego kraju, ale i nie tylko. Co więcej, stacja ma pełnić funkcję bazy turystycznej, dzięki czemu liczymy na skuteczną promocję regionu i przez to lepszą ochronę unikalnych siedlisk, flory i fauny tego obszaru – dodaje badacz.
Pomagając innym, fundacja jest aktywna również w Polsce i prowadzi działania o charakterze edukacyjnym, m.in. poprzez organizację takich inicjatyw, jak konkurs „Owad w obiektywie”. Wspiera też konferencje biologów Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŁ - BioOpen i CESAMIR.
Instytut aktywnie szuka partnerów i sponsorów, którzy mogliby wesprzeć jego działania (np. stacja badawcza wymagać będzie doposażenia sprzętem). Ma dla takich firm i osób ciekawe propozycje,  istnieje m.in. możliwość opisania nowego dla nauki gatunku na czyjąś cześć.
- W regionie, gdzie planujemy rezerwat, rząd kolumbijski planuje przeprowadzić trasę ekologiczno-edukacyjną. Co ważne, społeczność lokalna jest także przychylna naszym działaniom, a kiedy spotka się grupa zapaleńców, skupiona wokół wspólnego celu, wszystko jest możliwe – puentuje biolog.
Wesprzyj fundację:
UŁ komentuje: Ochrona roślin zagrożonych wyginięciem

Środkowa Polska to obszar o mało widocznej odrębności przyrodniczej w stosunku do sąsiadujących z nią terenów. Ma ona charakter przejściowy między pasem wyżyn na południu i nizin na północy. Konsekwencją tego położenia jest bogactwo i różnorodność flory na tym obszarze. Niektóre z występujących tu roślin mają w regionie łódzkim swoje granice zasięgu na terytorium Polski. Fakt ten sprawia, że w środkowej Polsce posiadają nieliczne stanowiska, co zwiększa ich zagrożenie.
UŁ komentuje: Wymieranie gatunków

Wymieranie gatunków to z jednej strony rzecz naturalna, z drugiej jednak to wpływ ludzi, którzy skolonizowali i podporządkowali sobie całą Ziemię. Tempo znikania poszczególnych gatunków diametralnie wzrosło. W Polsce na granicy przetrwania jest ich 45 m.in. wilk, niedźwiedź i ryś. O zjawisku opowiada prof. Michał Grabowski z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska.
Stwardnienie rozsiane - płytki krwi zapewnią skuteczne leczenie?

Czy płytki krwi mają wpływ na stwardnienie rozsiane? Jeśli tak, jak dokładnie wygląda ten mechanizm? To niezwykle istotne pytania w perspektywie przyszłej, skuteczniejszej terapii. Na stwardnienie rozsiane wciąż nie ma lekarstwa, objawy można jedynie spowolnić. W Katedrze Biochemii Ogólnej, na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, do rozwiązania problemu próbuje zbliżyć się doktorantka UŁ, mgr Angela Dziedzic.
Mniszek lekarski na choroby sercowo-naczyniowe?

Na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego prowadzone są badania nad wykorzystaniem mniszka lekarskiego w diecie i leczeniu chorób układu krążenia. Roślina jest powszechnie dostępna i do tej pory była używana w leczeniu innych dolegliwości. Ten obszar jest zupełnie nowy dla badaczy.