UŁ komentuje: Przyszłość rynku pracy

Jak prognozować rynki pracy na poziomie krajowym i regionalnym? Jakie zawody będą poszukiwane, a w które lepiej, według badań naszych ekspertów, nie inwestować swoich wysiłków? O tym opowiada dr Artur Gajdos z Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego. Na co dzień pracuje w zespole, który przewiduje zmiany na rynku pracy.

Do 2012 roku Polska nie dysponowała zintegrowanym systemem prognozowania rynku pracy na poziomie krajowym czy regionalnym. Główną inicjatywą krajową w obszarze prognozowania popytu na pracę był System Prognozowania Popytu na Pracę (SPPP). Był to system informatyczny, generujący prognozy zatrudnienia na podstawie aktualizowanej na bieżąco bazy danych. System bazował na banku danych, który był zasilany danymi Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), OECD, bankiem danych makroekonomicznych modeli serii “W” opracowanych na Uniwersytecie Łódzkim. Umożliwiał prognozowanie kwartalne w różnych przekrojach (grup zawodowych, płci, poziomu wykształcenia, sekcji Polskiej Klasyfikacji Działalności, województw, itp.) przy użyciu różnych metod analitycznych (m.in. wygładzania wykładniczego, modeli trendu, VAR, modeli autoregresji).
Inicjatywa utworzenia SPPP została podjęta w 1998 roku, kiedy powołano Międzyresortowy zespół do prognozowania popytu na pracę, działający przy Rządowym Centrum Studiów Strategicznych (RCSS). SPPP uruchomiono w listopadzie 2004, od grudnia 2004 do marca 2006 był na bieżąco aktualizowany oraz wykorzystywany do generowania prognoz popytu na pracę. Od marca 2006 roku system nie był aktualizowany i przestał być udostępniany.
W 2011 roku w ramach projektu „Analiza procesów zachodzących na polskim rynku pracy” i w Zadaniu 2„Opracowanie zintegrowanego systemu prognostyczno-informacyjnego umożliwiającego prognozowanie zatrudnienia” podjęto się zadania zbudowania nowego, zintegrowanego systemu umożliwiającego prognozowanie zatrudnienia. System ten służy, po pierwsze, lepszemu dostosowaniu kwalifikacyjno-zawodowego pomiędzy podażową i popytową stroną rynku pracy, a po drugie, zwiększeniu skuteczności działań podejmowanych przez instytucje edukacyjne i instytucje rynku pracy.
System generuje obecnie prognozy zatrudnienia do 2022 roku w przekroju grup zawodów, sektorów ekonomicznych i obszarów statystycznych NUTS II.
Obecnie w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój przez Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny Uniwersytetu Łódzkiego wraz z partnerami (IBS, IPiSS) realizowany jest projekt pt. „System prognozowania polskiego rynku pracy”, będący kontynuacją wcześniejszych badań.
Zachęcamy do obejrzenia materiału z udziałem dr Artura Gajdosa.

Uniwersytet stawia na VIP-ów

Uniwersytet Łódzki zrzesza i promuje absolwentów, którzy osiągnęli zawodowy sukces. Dzięki programowi Absolwent VIP najlepsi wychowankowie UŁ uczą studentów, jak zdobyć pozycję w biznesie.
UŁ komentuje: Zakaz handlu w niedziele

Wprowadzenie zakazu handlu w niedziele może pociągnąć za sobą konsekwencje w wymiarze społeczno-ekonomicznym, które obecnie trudne są do dokładnego oszacowania. Jedno z całą stanowczością można stwierdzić: liczne wyjątki w ustawie, spowodują poszukiwania sposobów obejścia nowych przepisów. Zakaz z pewnością wpłynie też na dotychczasowe przyzwyczajenia zakupowe klientów. Zmieni miejsce i sposób spędzania wolnego czasu wielu rodzin – mówi dr Mariusz Woźniakowski z Katedry Marketingu Wydziału Zarządzania UŁ.
UŁ komentuje: Miłość w sieci, miłość w "realu"

Czego konkretnie w związku poszukują mężczyźni, a na czym zależy kobietom? Czy badania potwierdzają powiedzenie o przeciwieństwach, które się przyciągają? Jakie pułapki czekają na użytkowników portali randkowych? O miłości w trudnych czasach dla bliskości opowiada dr Julita Czernecka z Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego.
Dlaczego tłusty, a nie słodki?

Dlaczego wymyślono tłusty czwartek? Jakim nadzieniem napełniano staropolskie pączki? Na czym polegał babski comber, który towarzyszył zapustom? Dawne zwyczaje związane ze świętem łasuchów opisuje dr Damian Kasprzyk.

UŁ komentuje: Miłość w sieci, miłość w "realu"