UŁ komentuje: Miłość w sieci, miłość w "realu"

Czego konkretnie w związku poszukują mężczyźni, a na czym zależy kobietom? Czy badania potwierdzają powiedzenie o przeciwieństwach, które się przyciągają? Jakie pułapki czekają na użytkowników portali randkowych? O miłości w trudnych czasach dla bliskości opowiada dr Julita Czernecka z Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego.

Z badań prowadzonych przez portale randkowe wynika, że w ostatnich latach tendencja korzystania z tego typu platform znacznie wzrosła, co świadczy o niewątpliwym sukcesie oraz... skuteczności serwisów randkowych. Jakich cech szukamy u partnerów? Mężczyźni pragną, by ich drugie połówki były inteligentne, zaradne i zabawne. Kobiety również marzą o błyskotliwych partnerach, którzy podejmują rozsądne życiowe decyzje. Według dr Julity Czarneckiej aż 80% par dobiera się na zasadzie podobieństwa stylu życia czy wartości.
Więcej na ten temat w materiale opowiada dr Julita Czarnecka z Wydziału Eonomiczno-Socjologicznego UŁ.
W okresie walentynkowym na portalach randkowych pojawia się wzmożony ruch. Ludzie są wtedy szczególnie zainteresowani znalezieniem odpowiedniego partnera. Skąd w ogóle wziął się zwyczaj świętowania Dnia Miłości?
Powszechnie uważa się, że Walentynki to kolejny przejaw amerykanizacji i komercjalizacji napływającej do naszego kraju zza oceanu. Nie do końca jest to prawdą, gdyż początków Walentynek należy szukać w Europie. Pierwowzorem Święta Zakochanych była wigilia Luperkaliów, czyli świąt ku czci Fauna, bożka płodności, obchodzonych w starożytnym Rzymie 15 lutego.
14 lutego w Kościele Katolickim obchodzony jest dzień św. Walentego. Był to kapłan rzymski, któremu ścięto głowę w czasie panowania cesarza Klaudiusza II Gockiego. Młodego księdza spotkała śmierć, ponieważ udzielał ślubów młodym, pomimo wyraźnego zakazu władcy, który uważał, że najlepszymi żołnierzami są mężczyźni samotni. Sam Walenty z tego właśnie powodu uważany jest często za patrona zakochanych.
Pierwsze powiązanie Dnia Walentego z romantyczną miłością pojawia się w poemacie „Ptasi Sejm” Geoffreya Chaucera, pochodzącym z 1382 roku. Według znajdującej w jego utworze aluzji, w dzień św. Walentego ptaki kojarzyły się w pary.

UŁ komentuje: Więcej praw dla polskich konsumentów w UE

Od 1 kwietnia 2018 r. dostawcy płatnych subskrypcji, takich jak Netflix, Spotify, Deezer czy HBO GO, są zobowiązani do zapewnienia swoim klientom możliwości korzystania z odpowiednich usług nie tylko na terytorium państwa zamieszkania, lecz także podczas czasowego przebywania (np. na wakacjach) w innym państwie członkowskim.
Strażnik Internetu o cyberbezpieczeństwie

Oczywiście nie istnieje oficjalna funkcja Strażnika Internetu. Jak jednak krótko i zwięźle określić człowieka, który odpowiada za bezpieczeństwo największych światowych serwerów i domen? W czwartek (10.05) na Wydziale Prawa i Administracji swój wykład „International cybersecurity. Understanding and distinguishing among cyberthreats” wygłosi wiceprezydent ICANN - David Piscitello.
UŁ Komentuje: Dożynki - tradycje i historia

"W żniwa straszny był zadymek, teraz czas na odpoczynek" - kilka słów o tradycji dożynek od naszego eksperta, etnologa, dr Damiana Kasprzyka. Dożynki, czyli święto plonów, to zjawisko wielowymiarowe, a co istotne aktualne, żywe i ważne dla społeczności wiejskiej...
UŁ komentuje: Komórki macierzyste – nadzieje i realia

Odkrycie komórek macierzystych oraz poznanie mechanizmów ich podziałów i różnicowania rozbudziło duże nadzieje na ich zastosowanie w medycynie. Pierwszy raz w historii ludzkości pojawiła się perspektywa na skuteczne leczenie chorób związanych z utratą bądź degeneracją komórek, w tym cukrzycy, zawału mięśnia sercowego i niektórych nowotworów złośliwych. Podejście to otwiera nowe możliwości, ale trzeba pamiętać, że wymaga ono jeszcze wielu badań dla zastosowania w praktyce klinicznej. O tym niezwykle istotnym dla wielu ludzi zagadnieniu opowiada nasz ekspert, genetyk, prof. Janusz Błasiak z Zakładu Genetyki Molekularnej WBiOŚ.