Olga Tokarczuk o narratorze, dzieciństwie i „powieściach zaburzonych”

Na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Łódzkiego rozpoczął się cykl Łódzkie wykłady z poetyki, których bohaterką jest wielokrotnie nagradzana za swoją twórczość pisarka - Olga Tokarczuk. Na pierwszym wykładzie artystki pt. "Psychologia narratora czyli kto to mówi?" największa aula Wydziału zapełniła się po brzegi.

Psychologia narratora czyli kto to mówi? - Wykład Olgi Tokarczuk by UŁ-PODCAST | Free Listening on SoundCloud

Stream Psychologia narratora czyli kto to mówi? - Wykład Olgi Tokarczuk by UŁ-PODCAST from desktop or your mobile device

Jeżeli coś sprawia przyjemność w pisaniu, to ta nieustanna gra ze swoją przepastnością.

Olga Tokarczuk o swojej roli jako narratora dzieł

Jej wykład poświęcony by temu jak powstaje narrator, kim jest tak naprawdę. Nawiązywała do Vladimira Nabokova, który narrację porównywał do szalonej magii. Sama porównywała dzieło narratora historii golema czy Frankensteina – istot, które zostały stworzone, ale stracono nad nimi kontrolę. Podobnie jest, zdaniem pisarki, z tworzonymi w książkach postaciami. W wystąpieniu pojawiła się też jeszcze jedna istota – Obcy, ósmy pasażer Nostromo, rodzący się w człowieku i żyjący na jego koszt.
Olga Tokarczuk odwołała się również do swojej powieści „Dom dzienny, dom nocny”. Wspólnie z publicznością zastanawiała się – kto to mówi? Kto snuje tę opowieść? Czy opowieść jest moja, czy już gdzieś istnieje? Czy stwarzanie dzieje się już w myślach, czy w samym akcie pisania?
Pisarka mówiła też o innej formie swojej twórczości – opowiadaniach.

Lubię grać na opowiadaniach jak na wielu bębenkach. Narrator jest w nich zmienny. Tak jak w opowiadaniu „Otwórz oczy, już nie żyjesz”, w którym bohaterka najpierw czyta nudny kryminał, a potem sama do niego wkracza, żeby przyśpieszyć akcję.

Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk to polska pisarka, eseistka, autorka scenariuszy, poetka. Ukończyła psychologię na Uniwersytecie Warszawskim, po studiach pracowała jako psychoterapeutka. Jest dwukrotną laureatką Nagrody Literackiej NIKE za powieści – „Bieguni” i „Księgi Jakubowe”. Do nagrody nominowana była łącznie sześć razy. Jest również laureatką Paszportu POLITYKI i nagrody Polskiego Towarzystwa Wydawców Książek. W 2010 roku otrzymała Srebrny Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”. Prowadzi warsztaty literacko-artystyczne na Uniwersytecie Jagiellońskim i na Uniwersytecie Opolskim.

Historia i obecna rola uczelni wyższych - wykład prof. Krzysztofa Pomiana

24. maja, podczas posiedzenia Senatu Uniwersytetu Łódzkiego, Doktorat Honoris Causa otrzymał prof. Krzysztof Pomian. Profesor wygłosił również warty uwagi wykład o historii i obecnej roli uczelni wyższych w Polsce i na świecie.
Uniwersytet Łódzki podpisze Kartę Różnorodności

W poniedziałek 23 kwietnia br. Uniwersytet Łódzki podpisze Kartę Różnorodności. Uroczyste podpisanie Karty odbędzie się o godz.12.00 w Centrum Dialogu im. Marka Edelmana (ul. Wojska Polskiego 83), w sali konferencyjnej na I piętrze. Kartę podpisze JM Rektor Uniwersytetu Łódzkiego profesor Antoni Różalski. Drugim z sygnatariuszy jest Łódź, reprezentowana przez Prezydent Hannę Zdanowską.
Uniwersytet Łódzki na Targach CSR

W tym roku Uniwersytet Łódzki po raz pierwszy wziął udział w Targach CSR w roli wystawcy. Okazją do pojawienia się na najważniejszym w Polsce wydarzeniu poświęconym społecznej odpowiedzialności było upowszechnianie rezultatów dwóch międzynarodowych projektów realizowanych przez naszą uczelnię. Uniwersytet Łódzki był jedynym reprezentantem z grona uczelni wśród prawie 80 wystawców. Obecność na tego typu wydarzeniu związana jest również ze społeczną odpowiedzialnością uczelni i promocją nauki oraz edukacji wyższej w społeczeństwie. Jest to również wypełnienie zobowiązań przyjętych w ramach podpisania w ubiegłym roku Deklaracji Społecznej Odpowiedzialności Uczelni.

W dniu 26 kwietnia 2018 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się II. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo, regulacja i konkurencja na rynku energetycznym”. Głównym Organizatorem Konferencji jest Naukowe Koło Prawa Energetycznego i Innych Sektorów Infrastrukturalnych Uniwersytetu Łódzkiego. Natomiast Współorganizatorami Konferencji są Katedra Europejskiego Prawa Gospodarczego Uniwersytetu Łódzkiego, a także Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach oraz Polska Fundacja Prawa Konkurencji i Regulacji Sektorowej Ius Publicum w Warszawie. Partnerem Strategicznym Konferencji jest Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. Złotym Partnerem Konferencji jest Bank Ochrony Środowiska. Wydarzenie jest objęte patronatem honorowym Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego.

#UniversityDiversity

Uniwersytet Łódzki jest uczelnią tolerancyjną, nowoczesną, odpowiedzialną, zaangażowaną, walczącą z dyskryminacją oraz integrującą międzykulturowo i pokoleniowo. Wszystkie działania uczelni, które wpisują się w tę charakterystykę, zostały zebrane w jeden uniwersalny projekt - University Diversity, czyli Uniwersytet Różnorodny.