UŁ komentuje: Dlaczego nasz mózg lubi czytanie?

Biblioteka Narodowa przedstawiła wstępny raport dotyczący stanu czytelnictwa w Polsce. Wynika z niego, że w 2017 roku 38% respondentów biorących udział w badaniu przeczytało co najmniej jedną książkę. To podobny wynik jak w ostatnich latach. Polskie dane nie odbiegają od niekorzystnych trendów na świecie. O tym, dlaczego warto czytać i co dzieje się z naszym mózgiem podczas lektury mówi prof. Jan Konopacki z Katedry Neurobiologii, Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego.

Czytanie książek to trening dla naszego ciała i istna kawalkada pozytywnych następstw. Poprzez czytanie wzbogacamy zasób słownictwa, poprawiamy możliwości operowania językiem logicznym, mamy większą empatię i wyobraźnię. To nie wszystko. Czytanie zmienia nasz substrat neuronalny – rozwija się liczba synaps. Substrat neuronalny to nasza podstawa myśli, uczuć i działań, mieszcząca się w aktywności mózgu i układu nerwowego.
Angażowanie mózgu do działania poprzez czytanie zmniejsza ryzyko Alzheimera o 2 i pół raza względem tych, którzy nie czytają. Książka może być świetnym stymulatorem, dzięki któremu mózg będzie aktywny. Naukowcy z Sussex University dowodzą również, że lektura redukuje stres nawet o 69 procent. Twierdzą też, że nie ma znaczenia, po jaką książkę sięgniemy, ważne by całkowicie nas pochłonęła.
W badaniach Biblioteki Narodowej dotyczących czytelnictwa w Polsce, opublikowanych 15 marca br. udział wzięło 3185 respondentów. Ta reprezentatywna próba demonstruje przykrą prawdę o poziomie czytelnictwa w naszym kraju. Co najmniej jedną książkę przeczytało 29% respondentów, a kolejne 9% sięgnęło po 7 i więcej publikacji, co łącznie daje 38% respondentów w ogóle czytających. Zbadano również sytuację w rodzinach czytających i nieczytających. Okazuje się oczywiście, że ankietowani z rodzin czytających dużo chętniej sięgają po książki – aż 82% zadeklarowało, że w ubiegłym roku przeczytali co najmniej jedną książkę.
Więcej o raporcie: http://www.bn.org.pl/w-bibliotece/3413-38%25-polakow-czyta-ksiazki.html
O czytelnictwie szerzej opowiada w materiale prof. Jan Konopacki z Katedry Neurobiologii, Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego.

UŁ komentuje: Brytyjski system edukacji

Dzieci prezesów międzynarodowych korporacji, menedżerów, żołnierzy. Obcokrajowcy, ale coraz częściej również Polacy, którzy wybierają dla swoich dzieci drogę do matury międzynarodowej. 26 narodowości codziennie spotyka się w jednym budynku. British International School of the University of Łódź, która istnieje już 5 lat, jest wyjątkowym miejscem na mapie Łodzi. Brytyjski system edukacji stawia na samodzielność i zaangażowanie uczniów w realizowane projekty.
UŁ komentuje: Kupalnocka i noc świętojańska

Najkrótsza noc w roku (21-22 czerwca) traktowana była przez naszych bacznie obserwujących wędrówkę słońca po niebie przodków jako moment gdy złe moce związane z zimnem i ciemnością, a odpowiedzialne za martwotę natury, są w wyraźnej defensywie.
UŁ komentuje: Przyrost naturalny najwyższy od 20 lat

W 2017 roku liczba urodzeń w Polsce przekroczyła 400 tysięcy i to w niesprzyjających warunkach zmniejszania się populacji kobiet w wieku rozrodczym. Dzięki temu współczynnik dzietności osiągnął wartość – najwyższą od 20 lat – równą 1,45. O tym, czy sukces należy przypisywać programowi Rodzina 500+ i poprawie sytuacji na rynku pracy, pisze prof. Piotr Szukalski.
UŁ komentuje: Uberyzacja biznesu

Zaczęło się od UBERa, a przerodziło w szeroki model gospodarczy. Uberyzacja to mechanizm, w którym firmy wykorzystujące platformy internetowe dostarczają klientom produktów i usług już w momencie zgłoszenia ich przez klienta. Nie wszystkie jednak aspekty tego systemu są korzystne, zarówno dla odbiorców jak i usługodawców.

O Ustawie 2.0 w UŁ

Uniwersytet Łódzki był gospodarzem Konferencji Rektorów Uniwersytetów Polskich. Władze 19 uczelni dyskutowały o przyszłym kształcie projektu ustawy o szkolnictwie wyższym i nauce. W spotkaniu wziął również udział wiceminister Nauki i Szkolnictwa Wyższego Piotr Müller.