Uroczystość wręczenia Nagrody „Przeglądu Wschodniego”

Uroczystość wręczenia Nagrody „Przeglądu Wschodniego”

24 marca 2018 r. w Sali Senatu Pałacu Kazimierzowskiego na Uniwersytecie Warszawskim odbyła się uroczystość wręczenia Nagrody „Przeglądu Wschodniego” (2017) XXV Edycji Jubileuszowej. Wśród laureatów był historyk z Instytutu Historii UŁ i autor książki „Na pomoc zesłańczej edukacji. Działalność wydawnicza Komitetu do spraw Dzieci Polskich w ZSRR (1943-1946)”, prof. Albin Głowacki.

Książka została wyróżniona w kategorii „Dzieła Krajowe”. Nagrodę wręczył dyrektor Studium Europy Wschodniej UW Jan Malicki.
Prof. Albin Głowacki jest wybitnym polskim historykiem od wielu lat związanym z Instytutem Historii Uniwersytetu Łódzkiego. Jego zainteresowania badawcze koncentrują się wokół losów obywateli polskich na Wschodzie po 17 września 1939 r., radzieckiej okupacji ziem wschodnich RP w latach 1939–1941, działalności Związku Patriotów Polskich w ZSRR, stosunków polsko-radzieckich w latach 1939–1946 oraz współczesnej Rosji. Jest autorem kilkuset artykułów i monografii. Nagrodzona książka jest objęta patronatem Ośrodka Karta, Muzeum Pamięci Sybiru, Związku Sybiraków i Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego. Laudację wygłosił Prof. Daniel Boćkowski.
Więcej informacji na ten temat...
Praca magisterska absolwentki WPiA UŁ z nagrodą MSZ

Anna Grabarczyk otrzymała najwyższą możliwą nagrodę Ministra Spraw Zagranicznych w 29. edycji konkursu na najlepszą pracę magisterską z zakresu współczesnych stosunków międzynarodowych. Pisała o prawach człowieka oraz europejskim i polskim sądownictwie. Praca napisana została pod kierunkiem dr hab. Joanny Połatyńskiej.
UŁ z nagrodą LUMEN

Uniwersytet Łódzki po raz kolejny otrzymał nagrodę LUMEN. To wyróżnienie dla najbardziej profesjonalnie zarządzanych polskich uczelni. Nagroda przyznana została w kategorii specjalnej za projekt „Usłyszeć obraz. Audiodeskrypcja dzieł sztuki w łódzkich muzeach jako czynnik kreujący i kształtujący relacje pomiędzy działalnością naukową i dydaktyczną Uniwersytetu Łódzkiego a interesariuszami zewnętrznymi (instytucjami kultury, organizacjami pozarządowymi, społecznością lokalną, przedstawicielami biznesu)”.
Bohaterowie stulecia: Marszałek Józef Piłsudski

Spośród „ojców” polskiej niepodległości z 1918 r., Józef Piłsudski - irredentysta, przywódca socjalistów, brygadier Legionów Polskich, Naczelnik Państwa, Marszałek, pogromca Armii Czerwonej, architekt demokratycznej II RP, a później autor zamachu stanu z 1926 r. i dyktat
UŁ w Empiku - jak odzyskaliśmy niepodległość?

Okoliczności odzyskania przez Polskę niepodległości w 1918 r. pod kątem niekoniecznie zbieżnych interesów różnych grup będą tematem szóstego wykładu w ramach comiesięcznego cyklu „Projekt wiedza – Uniwersytet Łódzki w Empiku”. Wygłosi go dr Marcin Szymański z Wydziału Fi