Uroczystość wręczenia Nagrody „Przeglądu Wschodniego”

24 marca 2018 r. w Sali Senatu Pałacu Kazimierzowskiego na Uniwersytecie Warszawskim odbyła się uroczystość wręczenia Nagrody „Przeglądu Wschodniego” (2017) XXV Edycji Jubileuszowej. Wśród laureatów był historyk z Instytutu Historii UŁ i autor książki „Na pomoc zesłańczej edukacji. Działalność wydawnicza Komitetu do spraw Dzieci Polskich w ZSRR (1943-1946)”, prof. Albin Głowacki.

Książka została wyróżniona w kategorii „Dzieła Krajowe”. Nagrodę wręczył dyrektor Studium Europy Wschodniej UW Jan Malicki.
Prof. Albin Głowacki jest wybitnym polskim historykiem od wielu lat związanym z Instytutem Historii Uniwersytetu Łódzkiego. Jego zainteresowania badawcze koncentrują się wokół losów obywateli polskich na Wschodzie po 17 września 1939 r., radzieckiej okupacji ziem wschodnich RP w latach 1939–1941, działalności Związku Patriotów Polskich w ZSRR, stosunków polsko-radzieckich w latach 1939–1946 oraz współczesnej Rosji. Jest autorem kilkuset artykułów i monografii. Nagrodzona książka jest objęta patronatem Ośrodka Karta, Muzeum Pamięci Sybiru, Związku Sybiraków i Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego. Laudację wygłosił Prof. Daniel Boćkowski.

Praca magisterska absolwentki WPiA UŁ z nagrodą MSZ

Anna Grabarczyk otrzymała najwyższą możliwą nagrodę Ministra Spraw Zagranicznych w 29. edycji konkursu na najlepszą pracę magisterską z zakresu współczesnych stosunków międzynarodowych. Pisała o prawach człowieka oraz europejskim i polskim sądownictwie. Praca napisana została pod kierunkiem dr hab. Joanny Połatyńskiej.
UŁ z nagrodą LUMEN

Uniwersytet Łódzki po raz kolejny otrzymał nagrodę LUMEN. To wyróżnienie dla najbardziej profesjonalnie zarządzanych polskich uczelni. Nagroda przyznana została w kategorii specjalnej za projekt „Usłyszeć obraz. Audiodeskrypcja dzieł sztuki w łódzkich muzeach jako czynnik kreujący i kształtujący relacje pomiędzy działalnością naukową i dydaktyczną Uniwersytetu Łódzkiego a interesariuszami zewnętrznymi (instytucjami kultury, organizacjami pozarządowymi, społecznością lokalną, przedstawicielami biznesu)”.
UŁ komentuje: Konstytucja 3 Maja

Konstytucja 3 Maja to dokument, z którego Polacy powinni być dumni, bo jest dowodem umiejętności kompromisów i wspólnego twórczego działania w skrajnie nieprzyjaznej sytuacji zewnętrznej.
Marzec 68’ – tablica pamięci na budynku BUŁ

Uniwersytet Łódzki trwale upamiętnił osoby, które były ofiarami prześladowań władz PRL sprzed 50 lat. Ówcześni łódzcy studenci przyłączyli się do protestów swoich kolegów z Warszawy, Gdańska, Krakowa, Poznania i Radomia. Bronili wolności słowa i praw obywatelskich. Zorganizowali protesty pod budynkiem Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego. 28 marca nastąpiły pierwsze represje ze strony komunistycznych władz – studenci, którzy zdecydowali się wziąć udział w protestach zaczęli dostawać powołania do wojska.

UŁ komentuje: Wymieranie gatunków

Wymieranie gatunków to z jednej strony rzecz naturalna, z drugiej jednak to wpływ ludzi, którzy skolonizowali i podporządkowali sobie całą Ziemię. Tempo znikania poszczególnych gatunków diametralnie wzrosło. W Polsce na granicy przetrwania jest ich 45 m.in. wilk, niedźwiedź i ryś. O zjawisku opowiada prof. Michał Grabowski z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska.