Festiwal Nauki Techniki i Sztuki jest już pełnoletni!

Od 16 do 23 kwietnia na wszystkich Wydziałach Uniwersytetu Łódzkiego, w ramach XVIII Festiwalu Nauki Techniki i Sztuki, będzie można uczestniczyć w kilkuset różnorodnych zajęciach: warsztatach, wykładach i pokazach. Jeśli komuś nie uda się znaleźć czasu w tygodniu, zapraszamy w weekend 21 i 22 kwietnia na rynek Manufaktury, gdzie zorganizowany zostanie w godzinach 10:00-18:00 Festyn Nauki.

W ramach 270 wydarzeń, które Uniwersytet zgłosił na Festiwal będzie można między innymi zobaczyć roślinny kawior, dowiedzieć się wszystkiego o smogu, poznać rosyjski odpowiednik Batmana i Supermena, posłuchać o wulkanach i trzęsieniach ziemi, zgłębiać tajemnice łódzkich kamienic, poeksperymentować z fizyką jądrową, a nawet spotkać się z… nieskończonością. Te dwie ostatnie rzeczy nie łączą się ze sobą, proszę się nie obawiać, wszystko mamy pod kontrolą.
Wydział Biologii i Ochrony Środowiska oferuje między innymi wykład o zapłodnieniu in vitro i in vivo, jadalnych szczepionkach czy kamuflażu i defensywie wśród bezkręgowców. Na Wydziale Chemii wspomniane zajęcia na temat smogu, warsztaty chemiczne i prelekcje o Marii Skłodowskiej-Curie. Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny doradzi jak bronić swój mózg podczas zakupów, jak wyznaczyć i osiągnąć swoje cele, a nawet podpowie co nieco w kwestii miłości. Na Wydziale Filologicznym będzie można się przekonać, że rozumem Rosji nie zrozumiesz, a tańce bułgarskie to bułka z masłem. Z Wydziałem Filozoficzno-Historycznym odkryjemy Łódź za pomocą lupy, a Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej zapewni nam wiedzę o tym czym jest promieniowanie kosmiczne. Wydział Matematyki i Informatyki wyjaśni jak tworzy się gry i jak dzieli się mandaty po wygranych wyborach. Na pytanie – czy mamy się obawiać anomalii pogodowych w obecnych czasach odpowiedzą naukowcy z Wydziału Nauk Geograficznych. Będzie tam również co nieco o trzęsieniach ziemi i tsunami…w Polsce. Na Wydziale Nauk o Wychowaniu będzie można się przekonać która z dziewięciu cech rządzi naszym temperamentem i poznać swój poziom sprawności fizycznej. Wydział Prawa i Administracji nauczy jak chronić swoje dobra osobiste, a Wydział Studiów Międzynarodowych i Politologicznych podpowie jak podróżować po Azji. I choć wymieniamy Wydział Zarządzania jako ostatni, to może dobrze zacząć tam, bo naukowcy z WZ zdradzą nam techniki efektywnego zapamiętywania. W Festiwal włącza się również Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego i założone w ubiegłym roku Centrum Innowacji Społecznych.
W Festiwalu udział bierze kilkanaście instytucji z Łodzi i regionu, miedzy innymi Politechnika Łódzka, Uniwersytet Medyczny, Akademia Sztuk Pięknych, łódzkie muzea i galerie sztuki. Pełny program Festiwalu, połączony z wyszukiwarką wydarzeń, pod adresem https://program.festiwal.lodz.pl/.

Kamera Akcja! - UŁ wspiera Festiwal

Filmowe zmysły w tym roku będzie można nakarmić w dniach 18-21 października w Łódzkiej Szkole Filmowej. W programie Festiwalu Kamera Akcja znajdzie się ponad 50 filmów, panele dyskusyjne na tematy elektryzujące branżę filmową i kinomanów. Uniwersytet Łódzki jest po raz kolejny partnerem wydarzenia.
Jak tworzyć i organizować kulturę? - warsztaty na UŁ

Na Uniwersytecie Łódzkim zajęcia rozpoczęły się w tym roku wyjątkowo wcześnie. Organizatorzy Festiwalu Kamera Akcja, zorganizowali tutaj wrześniowe warsztaty, które pomogą uczestnikom tworzyć w przyszłości wydarzenia kulturalne, a także materiały filmowe opowiadające o historii naszego miasta. UŁ od lat jest partnerem Festiwalu.
UŁ partnerem Festiwalu See Bloggers

Uniwersytet Łódzki został partnerem największego w Polsce Festiwalu dla twórców internetowych – See Bloggers.

W dniu 26 kwietnia 2018 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się II. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo, regulacja i konkurencja na rynku energetycznym”. Głównym Organizatorem Konferencji jest Naukowe Koło Prawa Energetycznego i Innych Sektorów Infrastrukturalnych Uniwersytetu Łódzkiego. Natomiast Współorganizatorami Konferencji są Katedra Europejskiego Prawa Gospodarczego Uniwersytetu Łódzkiego, a także Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach oraz Polska Fundacja Prawa Konkurencji i Regulacji Sektorowej Ius Publicum w Warszawie. Partnerem Strategicznym Konferencji jest Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. Złotym Partnerem Konferencji jest Bank Ochrony Środowiska. Wydarzenie jest objęte patronatem honorowym Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego.