Festiwal Nauki Techniki i Sztuki jest już pełnoletni!

Od 16 do 23 kwietnia na wszystkich Wydziałach Uniwersytetu Łódzkiego, w ramach XVIII Festiwalu Nauki Techniki i Sztuki, będzie można uczestniczyć w kilkuset różnorodnych zajęciach: warsztatach, wykładach i pokazach. Jeśli komuś nie uda się znaleźć czasu w tygodniu, zapraszamy w weekend 21 i 22 kwietnia na rynek Manufaktury, gdzie zorganizowany zostanie w godzinach 10:00-18:00 Festyn Nauki.

W ramach 270 wydarzeń, które Uniwersytet zgłosił na Festiwal będzie można między innymi zobaczyć roślinny kawior, dowiedzieć się wszystkiego o smogu, poznać rosyjski odpowiednik Batmana i Supermena, posłuchać o wulkanach i trzęsieniach ziemi, zgłębiać tajemnice łódzkich kamienic, poeksperymentować z fizyką jądrową, a nawet spotkać się z… nieskończonością. Te dwie ostatnie rzeczy nie łączą się ze sobą, proszę się nie obawiać, wszystko mamy pod kontrolą.
Wydział Biologii i Ochrony Środowiska oferuje między innymi wykład o zapłodnieniu in vitro i in vivo, jadalnych szczepionkach czy kamuflażu i defensywie wśród bezkręgowców. Na Wydziale Chemii wspomniane zajęcia na temat smogu, warsztaty chemiczne i prelekcje o Marii Skłodowskiej-Curie. Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny doradzi jak bronić swój mózg podczas zakupów, jak wyznaczyć i osiągnąć swoje cele, a nawet podpowie co nieco w kwestii miłości. Na Wydziale Filologicznym będzie można się przekonać, że rozumem Rosji nie zrozumiesz, a tańce bułgarskie to bułka z masłem. Z Wydziałem Filozoficzno-Historycznym odkryjemy Łódź za pomocą lupy, a Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej zapewni nam wiedzę o tym czym jest promieniowanie kosmiczne. Wydział Matematyki i Informatyki wyjaśni jak tworzy się gry i jak dzieli się mandaty po wygranych wyborach. Na pytanie – czy mamy się obawiać anomalii pogodowych w obecnych czasach odpowiedzą naukowcy z Wydziału Nauk Geograficznych. Będzie tam również co nieco o trzęsieniach ziemi i tsunami…w Polsce. Na Wydziale Nauk o Wychowaniu będzie można się przekonać która z dziewięciu cech rządzi naszym temperamentem i poznać swój poziom sprawności fizycznej. Wydział Prawa i Administracji nauczy jak chronić swoje dobra osobiste, a Wydział Studiów Międzynarodowych i Politologicznych podpowie jak podróżować po Azji. I choć wymieniamy Wydział Zarządzania jako ostatni, to może dobrze zacząć tam, bo naukowcy z WZ zdradzą nam techniki efektywnego zapamiętywania. W Festiwal włącza się również Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego i założone w ubiegłym roku Centrum Innowacji Społecznych.
W Festiwalu udział bierze kilkanaście instytucji z Łodzi i regionu, miedzy innymi Politechnika Łódzka, Uniwersytet Medyczny, Akademia Sztuk Pięknych, łódzkie muzea i galerie sztuki. Pełny program Festiwalu, połączony z wyszukiwarką wydarzeń, pod adresem https://program.festiwal.lodz.pl/.

UŁ partnerem Festiwalu See Bloggers

Uniwersytet Łódzki został partnerem największego w Polsce Festiwalu dla twórców internetowych – See Bloggers.

W dniu 26 kwietnia 2018 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się II. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo, regulacja i konkurencja na rynku energetycznym”. Głównym Organizatorem Konferencji jest Naukowe Koło Prawa Energetycznego i Innych Sektorów Infrastrukturalnych Uniwersytetu Łódzkiego. Natomiast Współorganizatorami Konferencji są Katedra Europejskiego Prawa Gospodarczego Uniwersytetu Łódzkiego, a także Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach oraz Polska Fundacja Prawa Konkurencji i Regulacji Sektorowej Ius Publicum w Warszawie. Partnerem Strategicznym Konferencji jest Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. Złotym Partnerem Konferencji jest Bank Ochrony Środowiska. Wydarzenie jest objęte patronatem honorowym Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego.
Akademia Kompetencji 2018. Praktycy biznesu poprowadzą bezpłatne szkolenia dla studentów UŁ

Na czele listy pożądanych pracodawców polscy studenci od lat umieszczają duże, międzynarodowe firmy, które na tle rynkowej średniej wyróżniają się na korzyść pod względem wynagrodzeń, benefitów i możliwości rozwoju zawodowego. Jednak atrakcyjni pracodawcy, poza fachową wiedzą, oczekują od kandydatów szeroko rozwiniętych kompetencji miękkich.
Nagroda im. prof. T. Kotarbińskiego. Siła polskiej humanistyki

Przed nami kolejna, czwarta edycja Nagrody im. Pierwszego Rektora Uniwersytetu Łódzkiego prof. Tadeusza Kotarbińskiego. Za 10 miesięcy Kapituła Konkursowa ogłosi, kto jest autorem najlepszej pracy naukowej z zakresu nauk humanistycznych w Polsce.

UŁ komentuje: Podatek dochodowy jest niesprawiedliwy

1 stycznia 2018 roku zmieniły się niektóre przepisy dotyczące podatków, w tym podatku dochodowego, który płacimy wszyscy. Najbardziej niezadowolona może być z nich część twórców, którym ustawodawca zabrał przywilej 50% kosztów uzyskania przychodu. O sprawie mówi prof. Adam Mariański - wykładowca Wydziału Prawa i Administracji UŁ oraz Przewodniczący Krajowej Rady Doradców Podatkowych.