UŁ komentuje: Podatek dochodowy jest niesprawiedliwy

UŁ komentuje: Podatek dochodowy jest niesprawiedliwy

1 stycznia 2018 roku zmieniły się niektóre przepisy dotyczące podatków, w tym podatku dochodowego, który płacimy wszyscy. Najbardziej niezadowolona może być z nich część twórców, którym ustawodawca zabrał przywilej 50% kosztów uzyskania przychodu. O sprawie mówi prof. Adam Mariański - wykładowca Wydziału Prawa i Administracji UŁ oraz Przewodniczący Krajowej Rady Doradców Podatkowych.

Ustawodawca, zgodnie z nowymi przepisami, podniósł dwukrotnie limit dla tych, którym przysługuje ulga w postaci 50% kosztów uzyskania przychodu, ale jednocześnie niektórym twórcom zabrał ów przywilej.

Jest to klasyczny przykład arbitralnych decyzji "władcy podatkowego", który decyduje kto jest twórcą i komu takie prawa przysługują. Dlaczego reżyser takie prawa ma, a inny podmiot uczestniczący w tworzeniu filmu już nie?

prof. Adam Mariański

Ustawodawca przygotował już projekt zmiany ustawy, która ma wejść w życie z dniem 1 stycznia 2018 (w tym przypadku prawo może działać wstecz, bo jest korzystne dla podatnika), ale projekt do tej pory nie został uchwalony.
Problem mają nie tylko niektórzy twórcy, ale również pracownicy naukowi. Nie do końca wiedzą bowiem jak rozliczać koszty uzyskania przychodów. Jednym z akceptowanych sposobów jest ewidencjonowanie czasu pracy, ale robią to sami pracownicy, jak więc potem to weryfikować? Dodatkowo poświęcają sporo swojego czasu, który mogliby przeznaczyć na nauczania, na „papierkową robotę”.

Podatek dochodowy jest największy rozbojem „władcy podatkowego”. On sam decyduje komu powinna przysługiwać ulga, a komu nie. Nie jest to poparte żadną konkretną argumentacją.

prof. Mariański

Profesor Mariański podsumowuje, że skoro podatek dochodowy jest w takiej postaci niesprawiedliwy, bo przepisy sankcjonują nierówność, jest sprzeczny z konstytucją i powinien być jak najszybciej zmieniony.
Podatki w Polsce i Chinach – pierwsza taka konferencja w Polsce

Pierwszy raz naukowcy z Polski i Chin spotykają się, by rozmawiać o szansach i wyzwaniach, jakie stawia przed oboma krajami „Nowy Jedwabny Szlak”. Poprzednik tego ostatniego łączył Chiny z Europą przez niemal 1500 lat. Teraz, za pomocą kolei, Kraj Środka chciałby odnowić dawny sojusz gospodarczy ze Starym Kontynentem. Konferencja odbędzie się 29 października 2018 r., w Sali Rady Wydziału w budynku Wydziału Prawa i Administracji UŁ (Łódź, ul. Kopcińskiego 8/12, 0.15 parter). Początek o godzinie 9:00.
Bohaterowie stulecia: Marszałek Józef Piłsudski

Spośród „ojców” polskiej niepodległości z 1918 r., Józef Piłsudski - irredentysta, przywódca socjalistów, brygadier Legionów Polskich, Naczelnik Państwa, Marszałek, pogromca Armii Czerwonej, architekt demokratycznej II RP, a później autor zamachu stanu z 1926 r. i dyktat
UŁ komentuje: Zapomniane słowa - Charakternik

Kogoś, kto ma silny charakter, określa się czasem mianem charakternika. Niekiedy też o takim człowieku mówi się, że jest charakterny, choć niektóre wydawnictwa poprawnościowe jak na przykład Wielki słownik poprawnej polszczyzny pod red. Andrzeja Markowskiego (2004) zalecają unikać tego przymiotnika.
UŁ komentuje: Halloween po łódzku

Racjonalna, praktyczna, przemysłowa – taki stereotyp naszego miasta, współkreowany przez literaturę, funkcjonuje w powszechnej świadomości. Wydaje się, że w Łodzi nie było miejsca na obcowanie z duchami, diabłami i innymi nierealnymi stworzeniami. Ale to nie jest prawda!