UŁ komentuje: Podatek dochodowy jest niesprawiedliwy

1 stycznia 2018 roku zmieniły się niektóre przepisy dotyczące podatków, w tym podatku dochodowego, który płacimy wszyscy. Najbardziej niezadowolona może być z nich część twórców, którym ustawodawca zabrał przywilej 50% kosztów uzyskania przychodu. O sprawie mówi prof. Adam Mariański - wykładowca Wydziału Prawa i Administracji UŁ oraz Przewodniczący Krajowej Rady Doradców Podatkowych.

Ustawodawca, zgodnie z nowymi przepisami, podniósł dwukrotnie limit dla tych, którym przysługuje ulga w postaci 50% kosztów uzyskania przychodu, ale jednocześnie niektórym twórcom zabrał ów przywilej.

Jest to klasyczny przykład arbitralnych decyzji "władcy podatkowego", który decyduje kto jest twórcą i komu takie prawa przysługują. Dlaczego reżyser takie prawa ma, a inny podmiot uczestniczący w tworzeniu filmu już nie?

prof. Adam Mariański

Ustawodawca przygotował już projekt zmiany ustawy, która ma wejść w życie z dniem 1 stycznia 2018 (w tym przypadku prawo może działać wstecz, bo jest korzystne dla podatnika), ale projekt do tej pory nie został uchwalony.
Problem mają nie tylko niektórzy twórcy, ale również pracownicy naukowi. Nie do końca wiedzą bowiem jak rozliczać koszty uzyskania przychodów. Jednym z akceptowanych sposobów jest ewidencjonowanie czasu pracy, ale robią to sami pracownicy, jak więc potem to weryfikować? Dodatkowo poświęcają sporo swojego czasu, który mogliby przeznaczyć na nauczania, na „papierkową robotę”.

Podatek dochodowy jest największy rozbojem „władcy podatkowego”. On sam decyduje komu powinna przysługiwać ulga, a komu nie. Nie jest to poparte żadną konkretną argumentacją.

prof. Mariański

Profesor Mariański podsumowuje, że skoro podatek dochodowy jest w takiej postaci niesprawiedliwy, bo przepisy sankcjonują nierówność, jest sprzeczny z konstytucją i powinien być jak najszybciej zmieniony.

UŁ komentuje: Późne macierzyństwo

Czy późne macierzyństwo jest w Polsce zjawiskiem nowym? Jak zmieniła się skala tego zjawiska w Polsce od okresu powojennego? Czym jest proces starzenia się płodności? Jak wygląda waga późnego macierzyństwa dla kształtowania się poziomu dzietności? Jak zróżnicowana przestrzennie jest skala tego zjawiska we współczesnej Polsce? Na te i inne pytania odpowiada prof. Piotr Szukalski w biuletynie „Demografia i Gerontologia Społeczna”.
UŁ komentuje: Pierwszy rok rządów E. Macrona

Emmanuel Macron zasiadł w prezydenckim fotelu z ogromnym poparciem społecznym i w atmosferze wielkich nadziei Francuzów na poprawę sytuacji kraju, zarówno wewnątrz jak i na arenie międzynarodowej. Pierwszy rok rządów nowego lidera Francji przyniósł jego rodakom wiele rozczarowań, ale w kilku obszarach dał też nadzieję na wzmocnienie pozycji Paryża.
UŁ komentuje: Więcej praw dla polskich konsumentów w UE

Od 1 kwietnia 2018 r. dostawcy płatnych subskrypcji, takich jak Netflix, Spotify, Deezer czy HBO GO, są zobowiązani do zapewnienia swoim klientom możliwości korzystania z odpowiednich usług nie tylko na terytorium państwa zamieszkania, lecz także podczas czasowego przebywania (np. na wakacjach) w innym państwie członkowskim.
UŁ komentuje: Konstytucja 3 Maja

Konstytucja 3 Maja to dokument, z którego Polacy powinni być dumni, bo jest dowodem umiejętności kompromisów i wspólnego twórczego działania w skrajnie nieprzyjaznej sytuacji zewnętrznej.

Akademia Kompetencji 2018. Praktycy biznesu poprowadzą bezpłatne szkolenia dla studentów UŁ

Na czele listy pożądanych pracodawców polscy studenci od lat umieszczają duże, międzynarodowe firmy, które na tle rynkowej średniej wyróżniają się na korzyść pod względem wynagrodzeń, benefitów i możliwości rozwoju zawodowego. Jednak atrakcyjni pracodawcy, poza fachową wiedzą, oczekują od kandydatów szeroko rozwiniętych kompetencji miękkich.