Akademia Kompetencji 2018. Praktycy biznesu poprowadzą bezpłatne szkolenia dla studentów UŁ

Na czele listy pożądanych pracodawców polscy studenci od lat umieszczają duże, międzynarodowe firmy, które na tle rynkowej średniej wyróżniają się na korzyść pod względem wynagrodzeń, benefitów i możliwości rozwoju zawodowego. Jednak atrakcyjni pracodawcy, poza fachową wiedzą, oczekują od kandydatów szeroko rozwiniętych kompetencji miękkich.

Właśnie naprzeciw takim potrzebom wychodzi projekt Akademia Kompetencji realizowany przez Biuro Karier UŁ.  Od 9 do 27 kwietnia br. studenci oraz absolwenci Uniwersytetu Łódzkiego będą brali udział w bezpłatnych szkoleniach, prowadzonych przez firmy i instytucje współpracujące z uczelnią. W ramach Akademii Kompetencji Biuro Karier UŁ zapewnia ok. 500 miejsc szkoleniowych w ramach 21 zróżnicowanych szkoleń
i warsztatów organizowanych we współpracy z 15 firmami i instytucjami otoczenia biznesu. Szkolenia poprowadzą przedstawiciele m.in. takich firm jak PwC, Philips, Deloitte czy Accenture. Rekrutacja właśnie wystartowała.
Celem Akademii Kompetencji jest pomoc studentom w nabywaniu kompetencji ułatwiających podjęcie aktywności zawodowej. Przekazywana wiedza jest dla nich wyjątkowo cenna, ponieważ opiera się o doświadczenia praktyków biznesu. Dla firm Akademia Kompetencji od lat jest szansą na budowanie wizerunku, zaprezentowanie swojego know-how i nawiązywanie relacji z przyszłymi pracownikami i klientami.
W 2017 r. w szkoleniach w ramach Akademii Kompetencji wzięło udział 728 studentów i absolwentów Uniwersytetu Łódzkiego.
Poniżej najbliższe szkolenia i warsztaty w ramach Akademii Kompetencji 2018. Pełna lista szkoleń oraz szczegółowe informacje o projekcie są dostępne stronie internetowej:

Festiwal Nauki Techniki i Sztuki jest już pełnoletni!

Od 16 do 23 kwietnia na wszystkich Wydziałach Uniwersytetu Łódzkiego, w ramach XVIII Festiwalu Nauki Techniki i Sztuki, będzie można uczestniczyć w kilkuset różnorodnych zajęciach: warsztatach, wykładach i pokazach. Jeśli komuś nie uda się znaleźć czasu w tygodniu, zapraszamy w weekend 21 i 22 kwietnia na rynek Manufaktury, gdzie zorganizowany zostanie w godzinach 10:00-18:00 Festyn Nauki.
Humanista w biznesie - wykład Jerzego Czubaka

Uniwersytet Łódzki zainaugurował rok akademicki 2017/2018. Towarzyszący wydarzeniu wykład ekspercki - „Humanista w biznesie, czyli jak humaniści zmieniają świat” -  wygłosił Jerzy Czubak, Business Group President, Amcor Tobacco Packaging.
UŁ komentuje: Czterolistna koniczyna gwarantuje sukces firmy

Jak sprawić, żeby firma osiągnęła sukces? Najlepiej mieć czterolistną koniczynę. Nie chodzi tu o roślinkę, a o specjalny model działania, który opracowali naukowcy z Wydziału Zarządzania UŁ. Skoro sprawdziło się w Microsofcie, Apple czy Alibabie, to czemu nie gdzie indziej?
Biznesowe oblicze Uniwersytetu Łódzkiego

Uniwersytet Łódzki na coraz większą skalę współpracuje z przedsiębiorcami. Uczelnia stawia na innowacyjność, eksperymenty i wypuszczanie na rynek wyników pracy naukowców.

UŁ jednym z liderów programu Erasmus+

Narodowa Agencja programu Erasmus+ opublikowała najnowsze dane dotyczące osiągnięć uczelni realizujących mobilności Erasmus+ w ramach umów 2015. Uniwersytet Łódzki jest jednym z liderów w opublikowanych statystykach.