UŁ jednym z liderów programu Erasmus+

Narodowa Agencja programu Erasmus+ opublikowała najnowsze dane dotyczące osiągnięć uczelni realizujących mobilności Erasmus+ w ramach umów 2015. Uniwersytet Łódzki jest jednym z liderów w opublikowanych statystykach.

W kategorii przyjeżdżających do Polski studentów w ramach Erasmus+ Uniwersytet Łódzki ustępuje wyłącznie Uniwersytetowi Warszawskiemu i Jagiellońskiemu. Przyjechało do nas prawie 600 osób. Prym wiedziemy natomiast w kategorii wyjeżdżających dydaktyków, w ramach prowadzenia zajęć w europejskich uczelniach partnerskich plasując się na pierwszym miejscu w kraju.
Uniwersytet Łódzki jest również w pierwszej piątce polskich uczelni jeśli chodzi o przyjazdy zagranicznych pracowników naukowych, a także wyjazdy polskich studentów na studia za granicę.
Do Erasmus+ należą państwa członkowskie UE, Islandia, Liechtenstein, Norwegia ale również dwa państwa kandydujące do UE – Turcja i Macedonia. Era­smus+ składa się z trzech akcji: Mobil­ność edu­ka­cyjna, Współ­praca na rzecz inno­wa­cji i dobrych prak­tyk oraz Wspar­cie reform w obsza­rze edu­ka­cji. Nad cało­ścią reali­za­cji pro­gramu czuwa Komi­sja Euro­pej­ska, która na bie­żąco zarzą­dza budże­tem oraz okre­śla prio­ry­tety, cele i kry­te­ria.
Na Uniwersytecie Łódzkim studiuje obecnie 2300 studentów na pełnych cyklach i programach mobilności.

International Cook Book Uniwersytetu Łódzkiego dostępny w Internecie

16 studentów z 15 krajów zaangażowało się w powstanie wiosennego kucharskiego e-booka, który powstał w dwóch wersjach językowych - polskiej i angielskiej. Elektroniczną książkę można pobrać za pomocą aplikacji Pay with a Tweet. Inicjatywa to część długofalowego projektu #UniversityDiversity, realizowanego na łódzkiej uczelni.
Marzec 68’ – tablica pamięci na budynku BUŁ

Uniwersytet Łódzki trwale upamiętnił osoby, które były ofiarami prześladowań władz PRL sprzed 50 lat. Ówcześni łódzcy studenci przyłączyli się do protestów swoich kolegów z Warszawy, Gdańska, Krakowa, Poznania i Radomia. Bronili wolności słowa i praw obywatelskich. Zorganizowali protesty pod budynkiem Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego. 28 marca nastąpiły pierwsze represje ze strony komunistycznych władz – studenci, którzy zdecydowali się wziąć udział w protestach zaczęli dostawać powołania do wojska.
Śniadanie wielkanocne dla zagranicznych studentów UŁ

Aby przybliżyć studentom zagranicznym polskie tradycje i obyczaje, Uniwersytet Łódzki – przy współudziale Erasmus Student Network UŁ – organizuje uroczysty obiad świąteczny.
Ruszyła międzynarodowa Szkoła Letnia UŁ

Blisko 80 studentów i wykładowców z trzech kontynentów: Ameryki Południowej, Azji i Europy bierze udział w rozpoczętej 3 lipca,trzynastej edycji Szkoły Letniej Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ. Tegoroczne międzynarodowe spotkanie na Uniwersytecie Łódzkim poświęcone jest rozwojowi regionów,innowacjom i zdrowym miastom. Inauguracja odbyła się w siedzibie Łódzkiej Agencji Rozwoju Regionalnego.