UŁ i KWP będą ściśle współpracować

11 kwietnia o godz. 10.00 w Pałacu Biedermanna zostanie podpisana umowa pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Komendą Wojewódzką Policji w Łodzi. Współpraca w dziedzinach edukacji, promocji i nauki – to tylko niektóre obszary, które będzie obejmowało porozumienie.

Umowa stworzy szerokie pole do współdziałania w wielu aspektach. Planowane jest upowszechnienie wiedzy, historii i działalności Policji wśród społeczności akademickiej. Konsultacje wybranych programów nauczania, transfer wyników badań naukowych mają na celu zacieśnienie relacji między jednostkami. Istotną częścią realizacji umowy będą praktyki studenckie w strukturach Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi. UŁ dodatkowo udzieli wsparcia na rzecz zapewnienia porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli.

Do współpracy w realizacji umowy zaproszone są wszystkie jednostki Uniwersytetu, a w szczególności: Biuro Karier, Centrum Transferu Technologii, Centrum Współpracy z Otoczeniem, Centrum Promocji oraz wydziałowi pełnomocnicy ds. promocji i współpracy z otoczeniem zewnętrznym. Koordynatorem porozumienia ze strony UŁ jest dr Wojciech Marciniak z Instytutu Historii UŁ.

Po podpisaniu umowy wykład "Ostaszków-Kalinin-Miednoje - tragiczny szlak funkcjonariuszy Policji Państwowej" wygłosi prof. Albin Głowacki.

Uniwersytet Łódzki podpisze Kartę Różnorodności

W poniedziałek 23 kwietnia br. Uniwersytet Łódzki podpisze Kartę Różnorodności. Uroczyste podpisanie Karty odbędzie się o godz.12.00 w Centrum Dialogu im. Marka Edelmana (ul. Wojska Polskiego 83), w sali konferencyjnej na I piętrze. Kartę podpisze JM Rektor Uniwersytetu Łódzkiego profesor Antoni Różalski. Drugim z sygnatariuszy jest Łódź, reprezentowana przez Prezydent Hannę Zdanowską.
Uniwersytet Łódzki na Targach CSR

W tym roku Uniwersytet Łódzki po raz pierwszy wziął udział w Targach CSR w roli wystawcy. Okazją do pojawienia się na najważniejszym w Polsce wydarzeniu poświęconym społecznej odpowiedzialności było upowszechnianie rezultatów dwóch międzynarodowych projektów realizowanych przez naszą uczelnię. Uniwersytet Łódzki był jedynym reprezentantem z grona uczelni wśród prawie 80 wystawców. Obecność na tego typu wydarzeniu związana jest również ze społeczną odpowiedzialnością uczelni i promocją nauki oraz edukacji wyższej w społeczeństwie. Jest to również wypełnienie zobowiązań przyjętych w ramach podpisania w ubiegłym roku Deklaracji Społecznej Odpowiedzialności Uczelni.

W dniu 26 kwietnia 2018 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się II. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo, regulacja i konkurencja na rynku energetycznym”. Głównym Organizatorem Konferencji jest Naukowe Koło Prawa Energetycznego i Innych Sektorów Infrastrukturalnych Uniwersytetu Łódzkiego. Natomiast Współorganizatorami Konferencji są Katedra Europejskiego Prawa Gospodarczego Uniwersytetu Łódzkiego, a także Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach oraz Polska Fundacja Prawa Konkurencji i Regulacji Sektorowej Ius Publicum w Warszawie. Partnerem Strategicznym Konferencji jest Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. Złotym Partnerem Konferencji jest Bank Ochrony Środowiska. Wydarzenie jest objęte patronatem honorowym Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego.
Ksiądz Adam Boniecki doktorem honoris causa Uniwersytetu Łódzkiego

- […] katolicki dziennikarz nie może się zmienić w moralistę, a gazeta w encyklikę czy nawet w wykład katechizmu. Trudnych dla Kościoła pytań nie wolno mu omijać, trudnych spraw, nawet skandali czy niefortunnych decyzji hierarchów, nie może zostawiać pismom niechętnym Kościołowi. Musi się z nimi mierzyć, nawet ryzykując niezadowolenie niektórych czytelników, hierarchów, księży czy tzw. zwykłych wiernych – mówił ksiądz Boniecki w przemówieniu, które wygłosił podczas uroczystości nadania tytułu doktora honoris causa na Uniwersytecie Łódzkim.

Terroryzm i inne zagrożenia - szkolenie dla pracowników UŁ

Jak zachować się w przypadku ataku terrorystycznego? Co zrobić kiedy pojawi się podejrzana przesyłka? Jak reagować w przypadku rodzajów innych katastrof? Pracownicy Uniwersytetu Łódzkiego po raz pierwszy przejdą gruntowne szkolenie na wypadek wystąpienia zagrożeń.