Terroryzm i inne zagrożenia - szkolenie dla pracowników UŁ

Jak zachować się w przypadku ataku terrorystycznego? Co zrobić kiedy pojawi się podejrzana przesyłka? Jak reagować w przypadku rodzajów innych katastrof? Pracownicy Uniwersytetu Łódzkiego po raz pierwszy przejdą gruntowne szkolenie na wypadek wystąpienia zagrożeń.

17 kwietnia, w godzinach 9.00-14.15, na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska, odbędzie się pierwsze szkolenie z cyklu "Procedury działania na wypadek wystąpienia nadzwyczajnych zagrożeń, katastrof oraz ataku terrorystycznego".

Eksperci - wykładowcy kilku wydziałów UŁ, policjanci, strażacy i ratownicy medyczni - będą mówić o tym, jak radzić sobie w krytycznych sytuacjach i w jaki sposób ratować życie innych osób. Nie zabraknie też zajęć praktycznych z udziałem służb mundurowych (od godziny 12:30). Pełna agenda szkolenia poniżej.

agenda.png

UŁani do boju! Esport na Uniwersytecie Łódzkim

Uniwersytet Łódzki, w porozumieniu z T-Mobile Ligą Akademicką, stworzył pierwszą w Polsce oficjalną studencką organizację esportową. Zespół, który nazywa się UŁani, otrzyma na wstępie od władz Uczelni wsparcie w postaci własnego miejsca do treningów i rozgrywek oraz łącza internetowego dobrej jakości.
Dodatkowa rekrutacja na UŁ

Uniwersytet Łódzki przyjął w tym roku na stacjonarne studia I stopnia ponad 5400 osób. W porównaniu do poprzedniego roku zmniejszyliśmy nabór na tym etapie o 14%. Na niektóre kierunki wciąż jednak można się dostać.
Niesamowity mural na „Olimpie” - 20 lat programu Erasmus w UŁ

Uniwersytet Łódzki z przyjemnością udostępnia przestrzeń do stworzenia kolejnego dzieła. Na ścianie X Domu Studenta UŁ „Olimp” (ul. Lumumby 12) powstaje mural, który z pewnością odbije się szerokim echem w świecie street art’u. Inicjatorem przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie ESN Polska, które z okazji obchodów 20-lecia programu Erasmus w Polsce oraz swojego istnienia postanowiło stworzyć niebanalny pomnik różnorodności.
UŁ świętuje Urodziny Łodzi

Łódź kończy 595 lat, a Uniwersytet Łódzki, jako młodsza rodzina, nie może przejść obok tego jubileuszu obojętnie! 28 lipca, wspólnie z Fundacją Ulicy Piotrkowskiej, będziemy zapewniali wszystkim chętnym dobrą literaturę i relaks. Będzie można poczytać lub posłuchać fragmentów tekstów czytanych na głos przez nas i naszych gości. A strefa przy skrzyżowaniu Piotrkowskiej z Jaracza to nie wszystkie atrakcje przygotowane przez UŁ…