W dniu 26 kwietnia 2018 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się II. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo, regulacja i konkurencja na rynku energetycznym”. Głównym Organizatorem Konferencji jest Naukowe Koło Prawa Energetycznego i Innych Sektorów Infrastrukturalnych Uniwersytetu Łódzkiego. Natomiast Współorganizatorami Konferencji są Katedra Europejskiego Prawa Gospodarczego Uniwersytetu Łódzkiego, a także Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach oraz Polska Fundacja Prawa Konkurencji i Regulacji Sektorowej Ius Publicum w Warszawie. Partnerem Strategicznym Konferencji jest Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. Złotym Partnerem Konferencji jest Bank Ochrony Środowiska. Wydarzenie jest objęte patronatem honorowym Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego.

Gościem Honorowym Konferencji będzie Minister Piotr Naimski (Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, Pełnomocnik Rządu ds. Strategicznej Infrastruktury Energetycznej).
W Konferencji udział wezmą m.in.: Profesor Michał Seweryński (Wicemarszałek Senatu RP), Maciej Małecki (Przewodniczący Sejmowej Komisji ds. Energii i Skarbu Państwa), Grzegorz Tobiszowski (Sekretarz Stanu w Ministerstwie Energii), Piotr Woźniak (Prezes Zarządu Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa S.A.), Zbigniew Leszczyński (Wiceprezes Zarządu PKN Orlen S.A.), Bogusław Białowąs (Prezes Zarządu Banku Ochrony Środowiska), Paweł Zawistowski (Prezes Zarządu Towarowej Giełdy Energii), Arkadiusz Zieleźny (Prezes Zarządu POLENERGIA Obrót S.A.), Profesor Jan Wojtyła (Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Członek Komisji Nadzoru Finansowego, Przewodniczący Rady Nadzorczej Polskiej Grupy Górniczej Sp. z o.o.), Profesor Bartłomiej Nowak (Akademia Leona Koźmińskiego, Przewodniczący Rady Nadzorczej Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa S.A.), Profesor Andrzej Powałowski (Uniwersytet Gdański, Członek Rady Nadzorczej ENERGA S.A.).
Tegoroczna Konferencja pozwoli zidentyfikować aktualne wyzwania i kierunki zmian w zakresie bezpieczeństwa i regulacji na rynku energetycznym, a także konkurencji i ochrony konsumentów w tym sektorze. Szczególny akcent zostanie położony na kwestie bezpieczeństwa, które jest fundamentalną cechą całego rynku energetycznego.
Podczas Konferencji uczestnicy wydarzenia wysłuchają listu Prezesa Rady Ministrów Pana Premiera Mateusza Morawieckiego oraz będą debatować m.in. na temat wpływy regulacji i konkurencji na bezpieczeństwo energetyczne, funkcjonowania przedsiębiorstw energetycznych, rynku mocy, elektromobilności, ochrony środowiska, odnawialnych źródeł energii oraz ochrony konsumentów. Nad przygotowaniem programu pracowała Rada Programowa, w skład której wchodzą wybitni przedstawiciele ośrodków akademickich z całej Polski. Pracami Rady Programowanej kierowało Prezydium, w skład którego wchodzą  Profesor Maria Królikowska-Olczak (Uniwersytet Łódzki) – przewodnicząca, Profesor Mirosław Pawełczyk (Uniwersytet Śląski) – z-ca przewodniczącej, Doktor Marzena Czarnecka (Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach) – z-ca przewodniczącej, Marcin Kraśniewski (Uniwersytet Łódzki) – sekretarz.
Szczegółowy program Konferencji znajduje się w załączniku (poniżej informacji prasowej).
Więcej na temat zmian prawnych na rynku energetycznym opowiada w materiale Marcin Kraśniewski z Wydziału Prawa i Administracji UŁ.

program-energia-2018.pdf

pdf | 4,94 MB

Konferencja Społeczna Odpowiedzialność Nauki

W dniu 16 listopada br. Rektor Uniwersytetu Łódzkiego prof. Antoni Różalski podpisał w Ministerstwie Rozwoju Deklarację Społecznej Odpowiedzialności Uczelni. Pod dokumentem podpis złożyli przedstawiciele ponad 22 polskich uczelni spośród 400 polskich szkół wyższych .
V. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Konsument na rynku kolejowych przewozów pasażerskich”

W środę 9 maja 2018 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się piąta edycja Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Konsument na rynku kolejowych przewozów pasażerskich”. Konferencję organizują prof. zw. dr hab. Maria Królikowska-Olczak oraz Marcin Kraśniewski z Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytet Łódzkiego. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym Prezesa Urzędu Transportu Kolejowego.
Festiwal Nauki Techniki i Sztuki jest już pełnoletni!

Od 16 do 23 kwietnia na wszystkich Wydziałach Uniwersytetu Łódzkiego, w ramach XVIII Festiwalu Nauki Techniki i Sztuki, będzie można uczestniczyć w kilkuset różnorodnych zajęciach: warsztatach, wykładach i pokazach. Jeśli komuś nie uda się znaleźć czasu w tygodniu, zapraszamy w weekend 21 i 22 kwietnia na rynek Manufaktury, gdzie zorganizowany zostanie w godzinach 10:00-18:00 Festyn Nauki.
O Ustawie 2.0 w UŁ

Uniwersytet Łódzki był gospodarzem Konferencji Rektorów Uniwersytetów Polskich. Władze 19 uczelni dyskutowały o przyszłym kształcie projektu ustawy o szkolnictwie wyższym i nauce. W spotkaniu wziął również udział wiceminister Nauki i Szkolnictwa Wyższego Piotr Müller.