Uniwersytet Łódzki na Targach CSR

W tym roku Uniwersytet Łódzki po raz pierwszy wziął udział w Targach CSR w roli wystawcy. Okazją do pojawienia się na najważniejszym w Polsce wydarzeniu poświęconym społecznej odpowiedzialności było upowszechnianie rezultatów dwóch międzynarodowych projektów realizowanych przez naszą uczelnię. Uniwersytet Łódzki był jedynym reprezentantem z grona uczelni wśród prawie 80 wystawców. Obecność na tego typu wydarzeniu związana jest również ze społeczną odpowiedzialnością uczelni i promocją nauki oraz edukacji wyższej w społeczeństwie. Jest to również wypełnienie zobowiązań przyjętych w ramach podpisania w ubiegłym roku Deklaracji Społecznej Odpowiedzialności Uczelni.

Nie spodziewaliśmy się tak dużego zainteresowania ze strony odwiedzających Targi. Było to nowe doświadczenie, pokazujące jednak, że istnieje duża potrzeba a wręcz konieczność otwarcia się na otoczenie zewnętrzne i pokazywanie rezultatów naszej pracy.

dr Janusz Reichel z Wydziału Zarządzania UŁ, kierownik merytoryczny projektu Open Mind

Pierwszym z prezentowanych projektów jest międzynarodowy projekt Open Mind - gamified platform and open online course in Social Entrepreneurship for female learners and students from diverse fields of study. Open Mind to e-learningowa platforma edukacyjna łącząca nauczanie zdalne z elementami gamifikacji poświęcona zdobywaniu wiedzy i kompetencji z obszaru przedsiębiorczości społecznej, adresowany w szczególności do kobiet oraz studentów i absolwentów kierunków nieekonomicznych. W czasie targów oficjalną premierę miała również broszura promująca przedsiębiorczość społeczną zatytułowana „Gospodarka społeczna”.
Drugi projekt - TrainERGY (Training for Energy Efficient Operations) – ma na celu opracowanie innowacyjnego podejścia do zdobywania wiedzy i umiejętności w obszarze efektywności energetycznej. Dzięki międzynarodowemu charakterowi oraz partnerom z różnych sektorów projekt odpowiada na potrzebę praktycznego nauczania w oparciu o wirtualne środowisko uczenia się i współtworzenie.
„Ważne, żeby docierać z informacją o projektach i możliwością skorzystania z rezultatów do jak najszerszego grona odbiorców. Targi były okazją do pokazania uczelni jako odpowiedzialnej społecznie organizacji, której bliskie są tematy będące obecnie przedmiotem wzmożonej debaty publicznej jak np. Cele Zrównoważonego Rozwoju 2030, w które wpisują się oba projekty” – dodaje dr Bartosz Kalinowski, z Wydziału Zarządzania UŁ, kierownik merytoryczny projektu Trainergy.
Udział w wydarzeniu był sposobnością do spotkania osób zainteresowanych tematyką odpowiedzialności i przedsiębiorczości.
Więcej informacji o projektach dostępnych jest na stronach:

Opracowanie tekstu: dr Agata Rudnicka, Wydział Zarządzania UŁ

Konferencja Społeczna Odpowiedzialność Nauki

W dniu 16 listopada br. Rektor Uniwersytetu Łódzkiego prof. Antoni Różalski podpisał w Ministerstwie Rozwoju Deklarację Społecznej Odpowiedzialności Uczelni. Pod dokumentem podpis złożyli przedstawiciele ponad 22 polskich uczelni spośród 400 polskich szkół wyższych .
International Cook Book Uniwersytetu Łódzkiego dostępny w Internecie

16 studentów z 15 krajów zaangażowało się w powstanie wiosennego kucharskiego e-booka, który powstał w dwóch wersjach językowych - polskiej i angielskiej. Elektroniczną książkę można pobrać za pomocą aplikacji Pay with a Tweet. Inicjatywa to część długofalowego projektu #UniversityDiversity, realizowanego na łódzkiej uczelni.
Uniwersytet Łódzki podpisze Kartę Różnorodności

W poniedziałek 23 kwietnia br. Uniwersytet Łódzki podpisze Kartę Różnorodności. Uroczyste podpisanie Karty odbędzie się o godz.12.00 w Centrum Dialogu im. Marka Edelmana (ul. Wojska Polskiego 83), w sali konferencyjnej na I piętrze. Kartę podpisze JM Rektor Uniwersytetu Łódzkiego profesor Antoni Różalski. Drugim z sygnatariuszy jest Łódź, reprezentowana przez Prezydent Hannę Zdanowską.

W dniu 26 kwietnia 2018 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się II. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo, regulacja i konkurencja na rynku energetycznym”. Głównym Organizatorem Konferencji jest Naukowe Koło Prawa Energetycznego i Innych Sektorów Infrastrukturalnych Uniwersytetu Łódzkiego. Natomiast Współorganizatorami Konferencji są Katedra Europejskiego Prawa Gospodarczego Uniwersytetu Łódzkiego, a także Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach oraz Polska Fundacja Prawa Konkurencji i Regulacji Sektorowej Ius Publicum w Warszawie. Partnerem Strategicznym Konferencji jest Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. Złotym Partnerem Konferencji jest Bank Ochrony Środowiska. Wydarzenie jest objęte patronatem honorowym Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego.

Uniwersytet Łódzki podpisze Kartę Różnorodności