Uniwersytet Łódzki podpisał Kartę Różnorodności

Decyzja o podpisaniu Karty jest naturalną konsekwencją przyjętego przez naszą uczelnię kierunku, którym jest świadoma akceptacja dla każdego człowieka w całej jego złożoności.

Konsekwentne działania wpisujące się w pojęcie zarządzania różnorodnością, podczas uroczystego podpisania Karty Różnorodności, przedstawił Rektor Uniwersytetu Łódzkiego, profesor Antoni Różalski.
Uniwersytet Łódzki, największa uczelnia Polski Centralnej, od lat podejmuje różnorodne działania, które wpisują się w społeczną odpowiedzialność organizacji. W 2016 r. otrzymaliśmy prestiżowe logo „HR Excellence in Research”, przyznane przez Komisję Europejską. To wyjątkowe wyróżnienie otrzymać mogą instytuty badawcze, uczelnie, przedsiębiorstwa lub organizacje finansujące badania, które do swoich wewnętrznych regulacji, wdrożą zasady Europejskiej Karty Naukowca i Kodeksu Postępowania przy rekrutacji pracowników naukowych. W listopadzie, w Ministerstwie Rozwoju podpisaliśmy Deklarację Społecznej Odpowiedzialności Uczelni, która podkreśliła jak ważne są dla nas poszanowanie i dbałość o różnorodne i wielokulturowe społeczeństwo.
Warto podkreślić, że Uniwersytet Łódzki jest pierwszą w Polsce uczelnią państwową, która podpisała Kartę Różnorodności. Na liście jej sygnatariuszy, wśród 215 podmiotów, dotychczas tylko jedna uczelnia niepubliczna zdecydowała się na podpisanie Karty.
Na Uniwersytecie Łódzkim studiuje ponad 2 tysiące studentów zagranicznych reprezentujących 95 narodowości i prawie wszystkie kontynenty świata. To dla nas zaszczyt, ale i zobowiązanie. Dbamy o to, by prowadzić działania wspierające i integrujące naszych studentów z zagranicy z mieszkańcami Łodzi. Nawiązujemy tym samym do najlepszych tradycji Łodzi – miasta wielu kultur. Uniwersytet Łódzki jest również pomysłodawcą całorocznej akcji University Diversity, czyli „Uniwersytet Różnorodny”, integrującej studentów naszej uczelni z zagranicy ze studentami polskimi.
Odpowiedzialność uczelni w zakresie różnorodności rozumiemy również jako dbałość  o politykę równego traktowania nie tylko ze względu na pochodzenie etniczne, ale również na płeć, wiek, stan zdrowia, religię, wyznanie, przekonania polityczne, tożsamość płciową i inne.
Karta Różnorodności jest międzynarodową inicjatywą wspieraną przez Komisję Europejską, realizowaną w wielu krajach Unii Europejskiej. Karta jest zobowiązaniem, podpisywanym przez organizacje, które decydują się na wprowadzenie zakazu dyskryminacji w miejscu pracy i na działania na rzecz tworzenia i promocji różnorodności oraz wyraża gotowość firmy do zaangażowania wszystkich osób zatrudnionych oraz partnerów biznesowych i społecznych w te działania. Organizacje decydujące się na wprowadzenie tego narzędzia działają na rzecz spójności i równości społecznej. Podpisanie Karty Różnorodności w Polsce jest dobrowolne i bezpłatne.
Uroczyste podpisanie Karty odbyło się w Centrum Dialogu im. Marka Edelmana. Drugim z sygnatariuszy było Miasto Łódź, które reprezentowała Prezydent Hanna Zdanowska.

Osoba do kontaktu: dr Agata Rudnicka-Reichel, tel. 600 677993, specjalistka ds. społecznej odpowiedzialności organizacji i rozwoju zrównoważonego, Wydział Zarządzania/Centrum Innowacji Społecznych UŁ

#UniversityDiversity

Uniwersytet Łódzki jest uczelnią tolerancyjną, nowoczesną, odpowiedzialną, zaangażowaną, walczącą z dyskryminacją oraz integrującą międzykulturowo i pokoleniowo. Wszystkie działania uczelni, które wpisują się w tę charakterystykę, zostały zebrane w jeden uniwersalny projekt - University Diversity, czyli Uniwersytet Różnorodny.
"Najlepsze wyniki badań od czasów Chmielnickiego"

Dr Paweł Kowal – gość ostatniego wykładu eksperckiego UŁ – mówił podczas wykładu pt. „Przyszłość stosunków Ukrainy z Polską i Unią Europejską” o możliwych scenariuszach relacji z Ukrainą, zarówno naszych jak i Unii Europejskiej. 1,3 miliona Ukraińców zarejestrowanych w Polsce, coraz więcej mieszanych małżeństw, 40 tysięcy studentów zza wschodniej granicy. To, zdaniem Pawła Kowala, dowód na „najlepsze wyniki badań od czasów Chmielnickiego”. Oczywiście to określenie z lekkim przymrużeniem oka, ale konsekwencje tych zjawisk mogą być poważne.
Moc będzie z przedsiębiorczymi!

Jeśli myślisz o rozpoczęciu innowacyjnej działalności lub potrzebujesz pomocy w jej prowadzeniu nadszedł idealny moment żeby zacząć działać. Rozpoczęła się dziesiąta edycja programu Młodzi w Łodzi – Mam Pomysł na Startup. Uniwersytet Łódzki jest partnerem strategicznym organizatora czyli Urzędu Miasta Łodzi.
Śniadanie wielkanocne dla zagranicznych studentów UŁ

Aby przybliżyć studentom zagranicznym polskie tradycje i obyczaje, Uniwersytet Łódzki – przy współudziale Erasmus Student Network UŁ – organizuje uroczysty obiad świąteczny.

UŁ komentuje: Oceaniczne wyspy śmieci

Plastikowe opakowania, które zastąpiły szkło, metal czy kamień, miały ułatwić nam życie. Tymczasem ilość odpadów, które nie są biodegradowalne niepokojąco rośnie. Pacyficzna plama śmieci ważąca 87 tysięcy ton zajmuje już obszar pięć razy większy niż Polska. Skala zjawiska przeraża. O tym jak dochodzi do kumulacji takiej ilości zanieczyszczeń, jak wpływają one na ekosystem i co może zrobić każdy z nas, żeby zanieczyszczeń było mniej w materiale opowiada prof. Magdalena Błażewicz z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŁ.