V. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Konsument na rynku kolejowych przewozów pasażerskich”

W środę 9 maja 2018 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się piąta edycja Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Konsument na rynku kolejowych przewozów pasażerskich”. Konferencję organizują prof. zw. dr hab. Maria Królikowska-Olczak oraz Marcin Kraśniewski z Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytet Łódzkiego. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym Prezesa Urzędu Transportu Kolejowego.

W programie tegorocznej edycji znalazły się m.in. takie zagadnienia: prawna perspektywa rozwoju transportu kolejowego, Centralny Port Komunikacyjny, współczesne trendy w regulacjach prawnych, funkcjonowanie przedsiębiorstw kolejowych, oferty i umowy w kolejowych przewozach pasażerskich, compliance w sektorze kolejowych oraz dostęp do infrastruktury kolejowej i usługowej.
Podczas Konferencji głos zabiorą przedstawiciele wiodących uniwersytetów w Polsce (m.in. Uniwersytet Łódzki, Uniwersytet Śląski, Uniwersytet Warszawski, Uniwersytet Jagielloński, Uniwersytet Kard. Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, Uniwersytet Szczeciński, Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu, Uniwersytet M. Kopernika w Toruniu, Politechnika Śląska w Gliwicach, Politechnika Lubelska), a także organów administracji państwowej i samorządowej (Ministerstwo Infrastruktury, Urząd Transportu Kolejowego, Urząd Marszałkowski Woj. Łódzkiego) oraz samej branży kolejowej (m.in. Agencja Rozwoju Przemysłu, PKP, PKP Intercity, PKP Informatyka, Koleje Wielkopolskie, Łódzka Kolej Aglomeracyjna, Koleje Dolnośląskie).
Szczegółowy program dostępny jest pod linkiem: https://www.wpia.uni.lodz.pl/files/news/778/00_program_kolej_2018.pdf
Zachęcamy wszystkie osoby zainteresowane tematyką konferencji do rejestracji. Szczegółowe informacje znajdują się na stronie wydarzenia (udział jako uczestnik zakładka: REJESTRACJA UCZESTNICTWA). Strona Konferencji https://kurierkolejowy.eu/aktualnosci/29704/konsument-na-rynku-kolejowych-przewozow-pasazerskich---iv-edycja-konferencji.html. Konferencja jest kontynuacją czterech wcześniejszych edycji konferencji „Konsument na rynku kolejowych przewozów pasażerskich” (Łódź 26.4.2017 r., Łódź 25.5.2016 r., Łódź 18.3.2015 r., Katowice 10.3.2014 r.). Informacje na temat dorobku poprzednich edycji, w tym informacje na temat monografii naukowych, dostępne są na stronie Konferencji.

W dniu 26 kwietnia 2018 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się II. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo, regulacja i konkurencja na rynku energetycznym”. Głównym Organizatorem Konferencji jest Naukowe Koło Prawa Energetycznego i Innych Sektorów Infrastrukturalnych Uniwersytetu Łódzkiego. Natomiast Współorganizatorami Konferencji są Katedra Europejskiego Prawa Gospodarczego Uniwersytetu Łódzkiego, a także Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach oraz Polska Fundacja Prawa Konkurencji i Regulacji Sektorowej Ius Publicum w Warszawie. Partnerem Strategicznym Konferencji jest Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. Złotym Partnerem Konferencji jest Bank Ochrony Środowiska. Wydarzenie jest objęte patronatem honorowym Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego.
O Ustawie 2.0 w UŁ

Uniwersytet Łódzki był gospodarzem Konferencji Rektorów Uniwersytetów Polskich. Władze 19 uczelni dyskutowały o przyszłym kształcie projektu ustawy o szkolnictwie wyższym i nauce. W spotkaniu wziął również udział wiceminister Nauki i Szkolnictwa Wyższego Piotr Müller.
Konferencja Społeczna Odpowiedzialność Nauki

W dniu 16 listopada br. Rektor Uniwersytetu Łódzkiego prof. Antoni Różalski podpisał w Ministerstwie Rozwoju Deklarację Społecznej Odpowiedzialności Uczelni. Pod dokumentem podpis złożyli przedstawiciele ponad 22 polskich uczelni spośród 400 polskich szkół wyższych .
UŁani do boju! Esport na Uniwersytecie Łódzkim

Uniwersytet Łódzki, w porozumieniu z T-Mobile Ligą Akademicką, stworzył pierwszą w Polsce oficjalną studencką organizację esportową. Zespół, który nazywa się UŁani, otrzyma na wstępie od władz Uczelni wsparcie w postaci własnego miejsca do treningów i rozgrywek oraz łącza internetowego dobrej jakości.