Strażnik Internetu o cyberbezpieczeństwie

Oczywiście nie istnieje oficjalna funkcja Strażnika Internetu. Jak jednak krótko i zwięźle określić człowieka, który odpowiada za bezpieczeństwo największych światowych serwerów i domen? W czwartek (10.05) na Wydziale Prawa i Administracji swój wykład „International cybersecurity. Understanding and distinguishing among cyberthreats” wygłosi wiceprezydent ICANN - David Piscitello.

David Piscitello podczas wykładu wyjaśni zasady ochrony Internetu jako całości przez cyberatakami i cyberterroryzmem. Organizacja, której jest wiceprezydentem ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers/ Internetowa Korporacja ds. Nadanych Nazw i Numerów) jest amerykańską organizacją non-profit zarządzającą całym światowym Internetem.

ICANN tworzy, przydziela i zarządza domenami, w tym domenami najwyższego stopnia (TLD, Top Level Domains) typu .com, .org, w tym domenami krajowymi, jak .pl. ICANN administruje adresami IP, dzięki którym wszelkie urządzenia mogą funkcjonować w sieci. ICANN kreuje i kontroluje podstawową architekturę Internetu, dzięki której Sieć funkcjonuje – sieć serwerów najwyższego poziomu DNS (root serwery).

Wykład odbędzie w języku angielskim, po nim przewidziana jest możliwość zadawania pytań (w języku angielskim). Zaczynamy o godzinie 14.00 w Auli Czerwonej WPiA UŁ (ul. Kopcińskiego 8/12)

Organizatorem spotkania jest Pani dr Joanna Kulesza z Katedry Prawa Międzynarodowego i Stosunków Międzynarodowych Wydziału Prawa i Administracji UŁ.

redakcja: Centrum Promocji UŁ