Strażnik Internetu o cyberbezpieczeństwie

Oczywiście nie istnieje oficjalna funkcja Strażnika Internetu. Jak jednak krótko i zwięźle określić człowieka, który odpowiada za bezpieczeństwo największych światowych serwerów i domen? W czwartek (10.05) na Wydziale Prawa i Administracji swój wykład „International cybersecurity. Understanding and distinguishing among cyberthreats” wygłosi wiceprezydent ICANN - David Piscitello.

David Piscitello podczas wykładu wyjaśni zasady ochrony Internetu jako całości przez cyberatakami i cyberterroryzmem. Organizacja, której jest wiceprezydentem ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers/ Internetowa Korporacja ds. Nadanych Nazw i Numerów) jest amerykańską organizacją non-profit zarządzającą całym światowym Internetem.

ICANN tworzy, przydziela i zarządza domenami, w tym domenami najwyższego stopnia (TLD, Top Level Domains) typu .com, .org, w tym domenami krajowymi, jak .pl. ICANN administruje adresami IP, dzięki którym wszelkie urządzenia mogą funkcjonować w sieci. ICANN kreuje i kontroluje podstawową architekturę Internetu, dzięki której Sieć funkcjonuje – sieć serwerów najwyższego poziomu DNS (root serwery).

Wykład odbędzie w języku angielskim, po nim przewidziana jest możliwość zadawania pytań (w języku angielskim). Zaczynamy o godzinie 14.00 w Auli Czerwonej WPiA UŁ (ul. Kopcińskiego 8/12)

Organizatorem spotkania jest Pani dr Joanna Kulesza z Katedry Prawa Międzynarodowego i Stosunków Międzynarodowych Wydziału Prawa i Administracji UŁ.

redakcja: Centrum Promocji UŁ

UŁ komentuje: Więcej praw dla polskich konsumentów w UE

Od 1 kwietnia 2018 r. dostawcy płatnych subskrypcji, takich jak Netflix, Spotify, Deezer czy HBO GO, są zobowiązani do zapewnienia swoim klientom możliwości korzystania z odpowiednich usług nie tylko na terytorium państwa zamieszkania, lecz także podczas czasowego przebywania (np. na wakacjach) w innym państwie członkowskim.
UŁ komentuje: Miłość w sieci, miłość w "realu"

Czego konkretnie w związku poszukują mężczyźni, a na czym zależy kobietom? Czy badania potwierdzają powiedzenie o przeciwieństwach, które się przyciągają? Jakie pułapki czekają na użytkowników portali randkowych? O miłości w trudnych czasach dla bliskości opowiada dr Julita Czernecka z Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego.
E-historia: kierunek dla zabieganych

Osoby pracujące, które nie mają wiele czasu na dojazdy na zajęcia, a są zainteresowane zdobywaniem wiedzy historycznej i nowoczesnymi metodami pracy historyków, mogą skorzystać z najnowszej oferty Wydziału Filozoficzno-Historycznego UŁ. Nabór na studia niestacjonarne  E-historia rozpoczyna się 1 sierpnia. Licencjat można zdobyć, w większości, poprzez e-learning.
UŁ na Fotofestiwalu 2018 [VIDEO, AUDIO]

"Ludzka natura" to hasło, pod którym odbyła się tegoroczna edycja Fotofestiwalu. Prezentowane prace, oprócz wartości artystycznej, pokazywały również tragiczną sytuację środowiska naturalnego. Uniwersytet Łódzki, jako partner merytoryczny wydarzenia, zorganizował cykl prelekcji i debat nawiązujących do najbardziej aktualnych zagadnień związanych z przyrodą i jej ochroną. Niektórych wystąpień naszych naukowców wciąż można posłuchać!

Science fiction, Piękno, Humor – seria oxfordzka od UŁ

Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego przygotowało kolejne tłumaczenia najnowszych i najbardziej popularnych tytułów z serii oksfordzkiej „Krótkie Wprowadzenie”. Autorami przekładów są najlepsi tłumacze i wybitni eksperci związani z Uniwersytetem Łódzkim. Seria poszerzyła się o kolejne trzy tytuły: Science fiction, Piękno i Humor.