Strażnik Internetu o cyberbezpieczeństwie

Oczywiście nie istnieje oficjalna funkcja Strażnika Internetu. Jak jednak krótko i zwięźle określić człowieka, który odpowiada za bezpieczeństwo największych światowych serwerów i domen? W czwartek (10.05) na Wydziale Prawa i Administracji swój wykład „International cybersecurity. Understanding and distinguishing among cyberthreats” wygłosi wiceprezydent ICANN - David Piscitello.

David Piscitello podczas wykładu wyjaśni zasady ochrony Internetu jako całości przez cyberatakami i cyberterroryzmem. Organizacja, której jest wiceprezydentem ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers/ Internetowa Korporacja ds. Nadanych Nazw i Numerów) jest amerykańską organizacją non-profit zarządzającą całym światowym Internetem.

ICANN tworzy, przydziela i zarządza domenami, w tym domenami najwyższego stopnia (TLD, Top Level Domains) typu .com, .org, w tym domenami krajowymi, jak .pl. ICANN administruje adresami IP, dzięki którym wszelkie urządzenia mogą funkcjonować w sieci. ICANN kreuje i kontroluje podstawową architekturę Internetu, dzięki której Sieć funkcjonuje – sieć serwerów najwyższego poziomu DNS (root serwery).

Wykład odbędzie w języku angielskim, po nim przewidziana jest możliwość zadawania pytań (w języku angielskim). Zaczynamy o godzinie 14.00 w Auli Czerwonej WPiA UŁ (ul. Kopcińskiego 8/12)

Organizatorem spotkania jest Pani dr Joanna Kulesza z Katedry Prawa Międzynarodowego i Stosunków Międzynarodowych Wydziału Prawa i Administracji UŁ.

redakcja: Centrum Promocji UŁ

UŁ komentuje: Więcej praw dla polskich konsumentów w UE

Od 1 kwietnia 2018 r. dostawcy płatnych subskrypcji, takich jak Netflix, Spotify, Deezer czy HBO GO, są zobowiązani do zapewnienia swoim klientom możliwości korzystania z odpowiednich usług nie tylko na terytorium państwa zamieszkania, lecz także podczas czasowego przebywania (np. na wakacjach) w innym państwie członkowskim.
Przestępstwa w Internecie - wykład eksperta z USA

Na mapie świata mamy wyznaczonych kilkaset terytoriów. Każde z nich ma swoje prawa i strzeże swoich granic. Internet jest jednak jeden i nie uznaje granic. Jak zatem bronić się przed przestępstwami w tej przestrzeni? We wtorek (30.10), na Wydziale Prawa i Administracji U
Jak rodziła się II RP? - prawnicy o systemie wyzwolonej Polski

Naukowcy z Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego przygotowali wspólną opowieść o tym, jaka była droga do powstania systemu prawnego i państwowego II Rzeczpospolitej. „Niepodległa. Rozważania prawno-ustrojowe w 100. rocznicę odrodzenia suwerennego państwa
Eksperci UŁ - na skróty (lista)

Zmiany w rządzie, odkrycia astronomiczne, tematy ekologiczne, rocznica odzyskania niepodległości, czy nowe przepisy dotyczące handlu w niedzielę – naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego są w stanie skomentować niemal wszystkie bieżące i ciekawe tematy.  Teraz kontakt z naszymi specjalistami będzie dużo łatwiejszy - wystarczy skorzystać z naszej ogólnodostępnej bazy, zawierającej maile i numery telefonów.