Strażnik Internetu o cyberbezpieczeństwie

Oczywiście nie istnieje oficjalna funkcja Strażnika Internetu. Jak jednak krótko i zwięźle określić człowieka, który odpowiada za bezpieczeństwo największych światowych serwerów i domen? W czwartek (10.05) na Wydziale Prawa i Administracji swój wykład „International cybersecurity. Understanding and distinguishing among cyberthreats” wygłosi wiceprezydent ICANN - David Piscitello.

David Piscitello podczas wykładu wyjaśni zasady ochrony Internetu jako całości przez cyberatakami i cyberterroryzmem. Organizacja, której jest wiceprezydentem ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers/ Internetowa Korporacja ds. Nadanych Nazw i Numerów) jest amerykańską organizacją non-profit zarządzającą całym światowym Internetem.

ICANN tworzy, przydziela i zarządza domenami, w tym domenami najwyższego stopnia (TLD, Top Level Domains) typu .com, .org, w tym domenami krajowymi, jak .pl. ICANN administruje adresami IP, dzięki którym wszelkie urządzenia mogą funkcjonować w sieci. ICANN kreuje i kontroluje podstawową architekturę Internetu, dzięki której Sieć funkcjonuje – sieć serwerów najwyższego poziomu DNS (root serwery).

Wykład odbędzie w języku angielskim, po nim przewidziana jest możliwość zadawania pytań (w języku angielskim). Zaczynamy o godzinie 14.00 w Auli Czerwonej WPiA UŁ (ul. Kopcińskiego 8/12)

Organizatorem spotkania jest Pani dr Joanna Kulesza z Katedry Prawa Międzynarodowego i Stosunków Międzynarodowych Wydziału Prawa i Administracji UŁ.

redakcja: Centrum Promocji UŁ

UŁ komentuje: Więcej praw dla polskich konsumentów w UE

Od 1 kwietnia 2018 r. dostawcy płatnych subskrypcji, takich jak Netflix, Spotify, Deezer czy HBO GO, są zobowiązani do zapewnienia swoim klientom możliwości korzystania z odpowiednich usług nie tylko na terytorium państwa zamieszkania, lecz także podczas czasowego przebywania (np. na wakacjach) w innym państwie członkowskim.
UŁ komentuje: Miłość w sieci, miłość w "realu"

Czego konkretnie w związku poszukują mężczyźni, a na czym zależy kobietom? Czy badania potwierdzają powiedzenie o przeciwieństwach, które się przyciągają? Jakie pułapki czekają na użytkowników portali randkowych? O miłości w trudnych czasach dla bliskości opowiada dr Julita Czernecka z Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego.
Dr Paweł Kowal o Polsce, Ukrainie i UE

Wojna ukraińsko-rosyjska wciąż trwa, a sprawa integracji Ukrainy z Europą Zachodnią wydaje się dużo bardziej odległa niż kilka lat temu... Jeden z najlepszych w Polsce specjalistów od polityki wschodniej, dr Paweł Kowal, opowie podczas wizyty w Uniwersytecie Łódzkim o przyszłości stosunków polsko-ukraińskich i o perspektywach relacji naszych sąsiadów z Unią Europejską.
Biohackathon w UŁ zakończony

Te osoby w przyszłości mogą odpowiadać za przełomowe badania poprawiające jakość naszego życia. W biohackathonach, czyli maratonach zadań z pogranicza biologii i informatyki, uczestniczą najlepsi z najlepszych. Właśnie zakończyły się zawody, których gospodarzem był Wydział Biologii i Ochrony Środowiska UŁ.

Science fiction, Piękno, Humor – seria oxfordzka od UŁ

Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego przygotowało kolejne tłumaczenia najnowszych i najbardziej popularnych tytułów z serii oksfordzkiej „Krótkie Wprowadzenie”. Autorami przekładów są najlepsi tłumacze i wybitni eksperci związani z Uniwersytetem Łódzkim. Seria poszerzyła się o kolejne trzy tytuły: Science fiction, Piękno i Humor.